• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
От мобилни телефони до цифрови камери
ivanovbg - майстор
вт фев 20, 2024 9:40 pmgogo7777 написа:
На ценера му давам 5 минути живот без гасящ резистор в катода му. Аз делител на напрежение не виждам. Така направен стабилизатора на напрежение е много уязвим....поне С1 да беше 2,2uf.....ама може и да бъркам де :drinkers:
Гога, не бъркай човека.
hidrazin - майстор
ЦЪЪЪК - схемата е на най-евтината китайска ламБа.
И като класически боклук, ще изкара от ден до пладне.
Ако е за дипломна работа в някое СПТУ - става.
:partyman:
Lisko - майстор
вт фев 20, 2024 9:09 pmFredifredi7117 написа:
Благодаря още веднъж, тук доколкото пресметнах става въпрос за 70mA, обаче не ми е ясно защото съм невеж, как става самото намаляване, като делител на напрежение ли, или, самия кондензатор C1 как точно намлява, той има реактивно съпротивление или капацитивно доколкото сметнах е 3333ома
Ако временно се абстрахираме от ценера и съсредоточим над твоя въпрос "как става самото намаляване" - никакво делене на напрежение няма. Има ограничаване по ток. Греца има два кръга в които токът е еднакъв (ЗЗЕ). Токът който тече в клона на C1 e ограничен от реактивното съпротивление на С1.
Токът в другия клон е същият. Примерно казваш 70мА. Кое е сладкото в тази история - че може да свържеш един диод, може да свържеш и 50 диода последователно - все със същия С1. Тока през диодите ще е все същия, макар че напрежението (и отдадената полезна енергия като светлина) растат с добавяне на всеки следващ диод.
Кое не е сладко - че това върви само А) за малки тоци където искаме Б) да ограничим тока. За големи тоци става затруднително поради това че ще трябва кондензатор с доста голям капацитет.
И последно:
В) ако един диод изгори всички спират да светят. Но пък ремонта е лесен - окъсяваш го и другите си работят както преди.

За греца ще ти обяснят другите. Стабилизира по напрежение, защото без него може да има изненади.
kozl - майстор
вт фев 20, 2024 9:33 pmivanovbg написа:
И стоте ома да не забравиш.
Къде ги тези 100 ома?
ivanovbg - майстор
ср фев 21, 2024 8:49 amkozl написа:
вт фев 20, 2024 9:33 pmivanovbg написа:
И стоте ома да не забравиш.
Къде ги тези 100 ома?
10ома, бирата явно вдига съпротивлението.
ivanovbg - майстор
вт фев 20, 2024 10:44 pmLisko написа:
вт фев 20, 2024 9:09 pmFredifredi7117 написа:
Благодаря още веднъж, тук доколкото пресметнах става въпрос за 70mA, обаче не ми е ясно защото съм невеж, как става самото намаляване, като делител на напрежение ли, или, самия кондензатор C1 как точно намлява, той има реактивно съпротивление или капацитивно доколкото сметнах е 3333ома
Ако временно се абстрахираме от ценера и съсредоточим над твоя въпрос "как става самото намаляване" - никакво делене на напрежение няма. Има ограничаване по ток. Греца има два кръга в които токът е еднакъв (ЗЗЕ). Токът който тече в клона на C1 e ограничен от реактивното съпротивление на С1.
Токът в другия клон е същият. Примерно казваш 70мА. Кое е сладкото в тази история - че може да свържеш един диод, може да свържеш и 50 диода последователно - все със същия С1. Тока през диодите ще е все същия, макар че напрежението (и отдадената полезна енергия като светлина) растат с добавяне на всеки следващ диод.
Кое не е сладко - че това върви само А) за малки тоци където искаме Б) да ограничим тока. За големи тоци става затруднително поради това че ще трябва кондензатор с доста голям капацитет.
И последно:
В) ако един диод изгори всички спират да светят. Но пък ремонта е лесен - окъсяваш го и другите си работят както преди.

За греца ще ти обяснят другите. Стабилизира по напрежение, защото без него може да има изненади.
Не е генератор на ток, а тази схема е със стабилизирано напрежение. Затова има ценер. Окъсиш ли диод веднага ще изгори още един и така до края
kozl - майстор
вт фев 20, 2024 10:01 pmhidrazin написа:
ЦЪЪЪК - схемата е на най-евтината китайска ламБа.
И като класически боклук, ще изкара от ден до пладне.
Ако е за дипломна работа в някое СПТУ - става.
Защо?
Аз все още имам работещи LED крушки с гасящ кондензатор, купувани преди 7, 8 г.
И от прекомерно светене и нагряване им се разпада и цокъла от другата част и остава във фасунгата. "Драйвера" и светодиодите са работоспособни. Ама крушката не става за отвиване, увиснала на проводниците си.

Освен тва тези крушки подлежат на димиране. Та отговора на автора за намаляване на напрежението към светодиодите може да е и с фазов регулатор (димер за крушки с НЖ).
Трайността статистически може би е зависима най-много от качеството на гасящия кондензатор, както и от качеството на светодиодите.
Както вече бе вписано светодиодите са последователно свързани и повредата на един (без да ръзглеждаме касо съединение в светодиода) ще се отрази и на светенето и на останалите. Обаче това го има и при крушките с инверторни драйвери. И там са последователно навързани.
Защо крушка с инверторен драйвер, а не с тасящ кондензатор :?
Аз за КПД за двата вида не откривам разлика. Но както беше писано в други теми крушката с гасящ кондензатор ще трепти с 50 херца, а крушката с инвертор с честотата на инвертора, която е в пъти над 50Hz. Някои хора ги дразни трептенето на 50 херца. Аз обаче не мога да твърдя това за себе си.

Ценеровият диод в схемата е някаква осигуровка от промяна в светенето при колебание на захранващото напрежение.
Fredifredi7117 - помощник
вт фев 20, 2024 9:40 pmgogo7777 написа:
На ценера му давам 5 минути живот без гасящ резистор в катода му. Аз делител на напрежение не виждам. Така направен стабилизатора на напрежение е много уязвим....поне С1 да беше 2,2uf.....ама може и да бъркам де :drinkers:
Да, правилно, май няма делител, а аз като се отплеснах ще смятам тука делител, то апропо си има и калкулатор за тая работа-готов, но няма нужда май, тука веригата минава през греца и светодиодите и после пак през греца и 10ома, който незнам за какво са и въобще си ми е мътна и кървава...
какво значи ограничаване по ток и т.н много съм бос по въпроса, трябва да чета... :?
kozl - майстор
10 ома с вероятност е бушон. Т.е. съпротивление, което да изгори при повреда - късо в гасящия кондензатор.
Fredifredi7117 написа:
какво значи ограничаване по ток и т.н много съм бос по въпроса, трябва да чета..
Ограничаване на променлив ток с кондензатор=гасящ кондензатор.
Използва се капацитета на кондензатора, свързан с честотата на променливия ток.

Образно - представи си че с кофа трява да пълниш от кладенец вода в казан. Обема на кофата е подобно на капацитета на кондензатора, а броя на реализираните кофи, разделен на времето на реализация е подобно на честотата на тока . Количеството вода, което ще преточиш за единица време ще е свързано с обема на кофата и с честотата на изгребване. И така малката кофа и ниската честота лимитират потока на изгребване, както кондензатора и честотата на тока ще лимитират тока на протичане през верига с гасящ кондензатор.

И като допълнение на предния пост - снимка на LED с гасящ кондензатор, за която писах:

Прикачен файл:
LED гасящ конд.JPG
LED гасящ конд.JPG (114.39 KиБ) Видяна 653 пъти
Krasi_S - специалист
Answers: 1
вт фев 20, 2024 10:44 pmLisko написа:
Но пък ремонта е лесен - окъсяваш го и другите си работят както преди.
Не съвсем. Това е валидно само в определени граници и силно зависи от мощността на "лампата". Ако разгледате по-добре линка на hidrazin, ще видите, че има едно нещо което се променя при 3W и при 7W. И това е стойността на ценеровия диод. Той е този, който стабилизира напрежението, а не греца.
ср фев 21, 2024 9:04 amivanovbg написа:
Не е генератор на ток, а тази схема е със стабилизирано напрежение. Затова има ценер. Окъсиш ли диод веднага ще изгори още един и така до края
В случая Иванов е прав и изглежда най-наясно с тази схема. :-D

Входният НЕелектролитен кондензатор наистина прави реактивен делител и намаля променливото напрежение. То се изправя от греца и електролитния кондензатор след него. Това вече изправено и филтрирано напрежение се подава за стабилизиране от резистора 10 ома и ценера. Стойността на ценера зависи от броя на диодите след него. Съобразен е спрямо сумата от падовете им (работното им напрежение на отпушване). Тока през светодиодите не трябва да надвишава определена стойност и затова се грижи основно 10 омовия резистор. Но той е във функция и с входният кондензатор. Тока и напрежението на отпушване на светодиодите позволяват изменения в определени граници и на това се разчита основно в работата на тази схема. Пиковете и пренапреженията от захранващата мрежа водят до изгарянето им. В един момент някой светодиодиод не издържа.

Окъсяване на изгорял светодиод може да "оправи" само лампа, на която напрежението на стабилизация на ценеровия диод е подбрано да е около средата на сумата от напреженията на светодиодите. Защото след окъсяването, върху тях ще има по-високо напрежение. Това ще доведе и до по-ярко светене. И всяка промяна на напрежението от мрежата в посока нагоре ще е фатална.

На въпроса на Kozl защо се ползват и схеми с инвертор. Всъщност чипа там играе ролята на генератор на ток. Регулира тока, а напрежението е колкото е необходимо според броя светодиоди. Т.е. крушки с близки мощности могат да се произвеждат с една и съща захранваща платка. Е, отделно тази схема е по-устойчива, по-надеждна и би трябвало да грее по-малко.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "LED BULB как се намалява напрежението, моля за отговор-благодаря" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: