От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
Да използвам темата като подходящо заглавие.

Прикачен файл:
Захр радио NNS.jpg
Захр радио NNS.jpg (112.45 KиБ) Видяна 786 пъти

Извадка от схемата на китайско радио.
Зеленото е литиево йонна батерия 18650.
По принцип стабилизатора AMS1117 5V бързо загрява и вероятно се задейства защита, като на изхода измервам спад от 5V към 1,15V и радиото млъква.
По-интересен ми е елемента U5. Номериран е от 1 до 8, на практика има 3+2 пина. Надпис MME06 или MME0G или MME0C :? Последният видим знак е замазан долу вляво.
С батерията радиото работи, но батерията се поизтощила и явно се задейства защита, звука почва да сече.
И като разсъждавам по схемата то изглежда загадъчният елемен U5 се грижи за батерията:
1. Заряд на батерията до макс.напрежение и защита от презаряд, вкл.превключване за захранване на радиото при липса на мрежово захранване.
2. Защита от преразряд.

Дали някой има инфо за U5?
hidrazin - майстор
пет мар 21, 2025 8:22 pmkozl написа:
Зеленото е литиево йонна батерия 18650.
Пробвай с друга, здрава 18650 и виж оригиналната дали не е с вградена "платка".
:partyman:
kozl - майстор
Вътре в кутията доста място и заврях стабилизатор 7805.
Радиото пее, батерията се зарежда. Пробвах заряд през цифров мултимер от 25 до 50 mA.
Пробвах и през стрелкови уред и там така.
Довечера ще пробвам с друга батерия.
Тази вдигна 4,2V, но не отчетох за колко време.

Прикачен файл:
Bat NNS radio.JPG
Bat NNS radio.JPG (20.87 KиБ) Видяна 716 пъти
brum - майстор
Давам малко предположения за това в началото на темата. Ако до него има диод и дросел и малко кондензатори - step up регулатор на напрежение. Ако диода го няма - step down. Ако няма дросел и диод, ама има 2 кондензатора - линеен регулатор на напрежение.

Я го снимай по-добре, така че да се виждат компонентите около него в радиус 1 сантиметър. Доста по-надежден отговор ще мога да дам :)

Вчера едно подобно борих - SDB628. 2.8мм дълго. Уж step up чип, пък някак си беше направен да работи с 5в вход и 3.3в изход. Два дросела, диод, кондензатори бол. Всичко както си му е реда. Обаче не мога да си обясня как го бяха подкарали да смъква на 3.3 от 5 волта. А колко е напрежението на входа и изхода съм сигурен, защото го смених с линеен регулатор и заработи.
kozl - майстор
Няма дросели. Преди линейния регулатор на напрежение AMS1117 5.0 има електролитен кондензатор, след стабилизатора още един (този съм го пропуснал в схемата).
При U5 (ММЕ0?) има резистор и smd кондензатор (те са показани на схемата).

Прикачен файл:
NS-8068_platka.jpg
Прикачен файл:
NS-8068_platka_1.jpg

Следобяд оставих радиото да свири на батерия. Като се прибрах към 19:30, радиото мълчеше и оригиналната батерия се беше изтощила на 2,62V.
Включих захранването. Зареждащия ток показа над 100 mA, но бързо започна да пада. Докато преключа на напрежение и в-у батерията показваше 4,1V при заряд.
Извадих батерията 3,3V. Тази батерия вероятно е с понижен капацитет. Без батерия на мястото и 4,24V.
Сега радиото свири с друга батерия от винтоверт Парксайд. Понеже беше 4,1V ще я оставя да посвири и разреди и после ще тествам как се зарежда през радиото.

А да радиото има опция и за 3х1,5V батерии. Белият проводник е от минуса на 3х1,5V. Оранж.проводник от АСС+ отива в плюса на 18650, след това в механичен ключ, който прекъсва веригата при пъхнат накрайник за мрежово захранване и от ключа в плюса на батериите 3х1,5V.
kozl - майстор
Радиото цяла нощ свири с парксайдската батерия и на сутринта към десет часа напрежението на батерията беше 3,8V.
Повече не ми се чакаше и включих радиото в мрежата, за да се зарежда батерията и излязох. Към 19:00 часа батерията показа 4,3V.
Не знам и не мога да преценя дали в оригиналната батерия има платка в нея, но 4,3V считам, че над допустимото за зареждане, а 2,62 пък е под допустимото за разреждане.
Слагам оригиналната батерия и го връщам да си го слушат, даже ще им предложа да махна акумулаторната батерия.
kozl - майстор
Снощи оставих оригиналната батерия да се зарежда. Днес сутринта = 4,3 V.
Извадих батерията и заедно с радиото заминаха към слушателите.
Основната цел е постигната, радиото просвири, а за батерията и какъв елемент е U5 :?
brum - майстор
U5 от това по-горе като го гледам само на някой транзистор ми прилича. Ама трябва по-голяма част от схемата за да се види...
kozl - майстор
Повече няма нужда. Това е захранването. другото е схема за USB и флаш карта, което не работи за радиото и НЧ усилвател.
След линейния изправител напрежението +5V, захранва всичко от платката, описано по-горе и батерията през U5.
Като махна батерията напрежението на нейно място е
kozl написа:
Без батерия на мястото и 4,24V.
Възможно е U5 да действа като стабилизатор напрежение в посока зареждане на батерията. Аз като замених AMS1117 5V с 7805 и ако 7805 прави малко по-голямо напрежение от AMS1117 5V и за това батерията се презарежда с 0,1-0,2 V.

Като отпадне +5V от стабилизатора, U5 трябва да се "отпуши" (нулево съпротивление), за да се захранва платката от батерията. И като следи напрежението в-у батерията да се "запуши" като напрежението стане минимално допустимото на батерията. Това действие се обяснява с накъсването на звука при усилване на Волумето. Консумацията нараства, напрежението на батериата спада, U5 се запушва, изключва за момент, напрежението на батерията се качва, U5 се отпушва и така се повтарат циклите - звукът е накъсан.

Когато има +5V от стабилизатора U5 трябва да следи напрежението на батерията и спрямо захранващото да изработва ШИМ (импулси запушване/отпушване) от които да се зарежда батерията до 4,1V. Което може би се потвърждава от това, че коклкото е по-разредена батерията, толкова по-голям е зарядния ток.
ESPACE - майстор
пон мар 24, 2025 4:27 pmkozl написа:
Аз като замених AMS1117 5V с 7805 и ако 7805 прави малко по-голямо напрежение от AMS1117 5V и за това батерията се презарежда с 0,1-0,2 V.
Даже и китайците не са толкова глупави да разчитат на някакво стабилизирано напрежение да определя прага на заряд на литиева клетка. 4,3v в най-общия случай не са опасен праг. Може и мултиметъра ти да греши с 0,1V.

Тема "Разпознаване на елемент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: