• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
Ivankakukovska - помощник
В момента е с този кондензатор.Това е 4,5 брои поне.Всички са нещо около 100-120 микрофарада.Пусков нямам.Мотора тръгва без стартов.За проба откачих кондензатора и мотора си върти по същия начин но продължава да грее.Напълно съм бос и се извинявам ако съм написъл някоя простотия.

Прикачен файл

IMG-20241203-WA0006.jpg

Прикачен файл

IMG-20241203-WA0003.jpg

Прикачен файл

IMG-20241203-WA0005.jpg

Прикачен файл

IMG-20241203-WA0004.jpg
вт дек 03, 2024 6:16 pmНиколов Н. написа:
Какви са данните на кондензатора? Капацитет и напрежение..

Прикачен файл

IMG-20241203-WA0003.jpg

Прикачен файл

IMG-20241203-WA0004.jpg
Николов Н. - специалист
Смени го с 100mF 450V. Измери съпротивлението на 3-те намотки/ ако можеш/. Разликата трябва да под 5%. Тъпото Ице и професорчето ги игнорирай - с 8-ми клас толкава .
Последна промяна от Николов Н. на ср дек 04, 2024 8:02 am, променено общо 3 пъти.
вт дек 03, 2024 10:24 pmНиколов Н. написа:
Смени го с 100mF 450V. Измери съпротивлението на 3-те намотки/ ако можеш/. Разликата трябва да под 5%. Тъпото Ице и професорчето ги игнорирай - с 8-ми клас толкава .
Тези дни ще купя да пробвам.Как се мерят фазите.Имам уред но нес ъм наясно как точно.
пишман_майстор - майстор
Този кондензатор от снимките не е работен, а пусков, такива са за кратковременна работа.
Трябва се сложи работен.
batkoce - специалист
ср дек 04, 2024 10:05 amпишман_майстор написа:
Този кондензатор от снимките не е работен, а пусков, такива са за кратковременна работа.
Трябва се сложи работен.
Точно така. Кондензаторът трябва да е произведен като "работен". Това означава че може да остане включен постоянно при работа.
Капацитетът му трябва да е съобразен с мотора. Не помня точно, но 100 микрофарада е много за този мотор.
За по-лесно стартиране може за няколко секунди паралелно на работният да се включи "пусков", с по-голям капацитет. Той остава включен само докато мотора стартира и след това се изключва задължително. Това лесно се постига с ключ тип "Рига" , но трябва да е точно определен модел, който има предвидена за тази цел контактна група...

https://x-home.bg/el-materiali/kluchove ... -monofazen
ср дек 04, 2024 10:54 ambatkoce написа:
ср дек 04, 2024 10:05 amпишман_майстор написа:
Трябва се сложи работен.
Точно така. Кондензаторът трябва да е произведен като "работен". Това означава че може да остане включен постоянно при работа.
Капацитетът му трябва да е съобразен с мотора. Не помня точно, но 100 микрофарада е много за този мотор.
За по-лесно стартиране може за няколко секунди паралелно на работният да се включи "пусков", с по-голям капацитет. Той остава включен само докато мотора стартира и след това се изключва задължително. Това лесно се постига с ключ тип "Рига" , но трябва да е точно определен модел, който има предвидена за тази цел контактна група...

https://x-home.bg/el-materiali/kluchove ... -monofazen
Как да разбера точната големина на кондензатора.И като съм в магазина трябва ли да кажа че искам да е работен или по самия волтаж се разбира.Може да се сторят тъпи въпросите но се извинявам,хич ме няма при ел.моторите.А за стартов не мисля че ми трябва.Мотора тръгва нормално.Даже за проба без кондензатор го пусках и пак тръгва.
batkoce - специалист
ср дек 04, 2024 8:51 pmIvankakukovska написа:

Как да разбера точната големина на кондензатора.И като съм в магазина трябва ли да кажа че искам да е работен...
Да, в магазина трябва да търсите кондензатор, който е обявен от производителя като работен.

На много места има писано как се избира такъв кондензатор. Например:

http://www.sorrylol.com/%D1%82%D1%80%D0 ... %B6%D0%B0/

Или:
https://offroad-bulgaria.com/forum/%D0% ... 0%B8%D1%8F
Николов Н. - специалист
8-10mf на 1КW. Трябва ти около 100mF. Аз развъртам ЕД 2,2Kw на празен ход с 185mF, напрежението трябва да е 450В / стандартно/
ср дек 04, 2024 9:52 pmНиколов Н. написа:
8-10mf на 1КW. Трябва ти около 100mF. Аз развъртам ЕД 2,2Kw на празен ход с 185mF, напрежението трябва да е 450В / стандартно/

Ако смятам по това видео трябва да взема 50мф.Някъде четох пън на 1 kw мотор 70мф.Последно какво да взема.100мф дола не идва много и да грее.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Питане за ел мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: