От мобилни телефони до цифрови камери
mower - напреднал
чет яну 23, 2025 2:53 pmkozl написа:
+1.
Класически трансформатор с магнитопровод и намотки - първична и вторична.
Аз срещнах подобен случай и използвахме класически траф за халогенни лампи на 12V. При това намерихме тороидален такъв.
Тоест,такъв какъвто съм показал,че се бях насочил в сайта на VikiWat, само че тороидален? И ако може някой с две думи да обясни защо този не е подходящ? Нали изхода е 12 V AC и достатъчни ватове?
batkoce написа:

Освен траф, ще е нужен и подходящ предпазител, за да не стане пожар.

Може ли конкретен модел ? 8-[

И последен въпрос: Мога ли след трафа нулата да я отклоня през светлините на ширма които са DC и от там към вентиалтора,да ги използвам като прекъсвач,а фазата си отива директно от трафа към вентилатора? Или да мисля друг тип ключ за пускане и спиране на вентилатора?
batkoce - специалист
Това, от Викиват не е точно трансформатор, а по-скоро заместител на трансформатор. То е предназначено само за лампи с нажежаема жичка.
Въпросът за фазите и нулите не го разбрах. Думата "ширм" също не ми е позната...
mower - напреднал
Извинявам се :) Ширм е аспиратора над котлоните. Ето за този става въпрос https://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=102&pid=3242

Ще започна малко по от далеч за да стане по ясна ядеята ми. Често понамирисва на манджи вкъщи, като миризмата влиза през аспиратора.Имам няколко сложени клапи и не помагат.Поне не до толкова до колкото ми се иска.Идеята ми е да вкарам канален вентилатор в тръбата на аспиратора, за да не се налага всеки път,като ми замирише да пускам аспиратора и да ми бръмчи,а и вкарва студен въздух вкъщи докато работи,а да пускам вентилатора като по слаб шум и всмукателни възможности.А идеята ми за 12 волтов вентилатор беше да изпозлвам ключа на светлините на аспиратора(който е DC) за спиране и пускане на вентилатора.За това попитах дали има как да отклоня нулата след трафа,да мине през ключ на светлините на аспиратора преди да стигне до вентилатора.
batkoce - специалист
Прекалено засукана стана работата. То направо си трябва специалист по жилищна автоматизация :?
След трафа няма фаза и нула. Вероятно няма да може да се употреби един ключ за едновременно включване на осветлението и вентилатора, които са съвсем различни и независими устройства. Има технически решения, но трябва човек с нужните познания да направи оглед и да препоръча оптимално решение. Започва да става ясно, че вентилатор за 12V АС може и да не е нужен...
stoy@n - специалист
Примерен линк съм дал от линка на batkoce. Това с един ключ няма да стане! Сложи си отделен за вентилатора и както ти препоръчаха по-назад и предпазител/и :wink:

П.С И да, както batkoce ти е загатнал решения бол, но с човек който разбира...
mower - напреднал
И аз започвам да обмислям вариант за 220 V вентилатор,без да се вкарвам в излишни приключения. На сегашния ще му измисля друго приложение...

Това с предпазителите ми е непонятно обаче. Защо е нужен? Какъв да е? Къде се слага...
Ал_ - специалист
Аз съм встрани от основната идея, но една ел. клапа, надяната на изхода на аспиратора няма ли да върши същата, ако не и по-добра работа?
А иначе - осветлението над плота съм го вързал точно за ключа на аспиратора
mower - напреднал
чет яну 23, 2025 5:53 pmАл_ написа:
Аз съм встрани от основната идея, но една ел. клапа, надяната на изхода на аспиратора няма ли да върши същата, ако не и по-добра работа?
А иначе - осветлението над плота съм го вързал точно за ключа на аспиратора
Не се бях замислял за този вариант.Малко с недоверие подхождам вече към клапите,макар и да не съм ползвал електрическа. Имам три клапи в момента,като едната от тях е тройна,затваря с едни магнити https://aspirator.bg/viezvraten-klapan- ... rmobox-150 и още две обикновенни и резултата не е добър ! Ще проуча варианта и с електрическите.
stoy@n - специалист
чет яну 23, 2025 5:42 pmmower написа:
И аз започвам да обмислям вариант за 220 V вентилатор,без да се вкарвам в излишни приключения. На сегашния ще му измисля друго приложение...

Това с предпазителите ми е непонятно обаче. Защо е нужен? Какъв да е? Къде се слага...
Защото, ако по някаква причина вентилатора блокира, може да се запали той, трансформатора, че и друго покрай тях... ей такива ми ти работи
batkoce - специалист
чет яну 23, 2025 5:42 pmmower написа:

Предпазителите се слагат за да ни предпазят, най-общо казано, от пожар. Предпазителите и изобщо всичко по изграждане на едно електрическо устройство, се определят от проектанта. Аз бих сложил предпазител на първичната намотка на трафа, но това си е мое хрумване, което няма законна сила. Проектантите имат права и носят отговорност за избора на техническите решения, а техниците сме длъжни да ги изпълним.

Тема "Преобразуване 12 V DC към 12 V AC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: