Един страничен въпрос. Какво е напрежението на вторичната на трансформатора?
пет мар 14, 2025 8:53 amivanovbg написа: Да прав си, но не разбирам нуждата да тръгва от положителния полупериод. Ако тръгне от отрицателния какво се случва? Винаги след отпадане на гейтовото напрежение тиристора е отпушен до края на полупериода и изключването е винаги след края на полупериода.При изключване в отрицателния полупериод остатъчната индукция остава в долната част на хистерезисния цикъл. Ако включването е отново там, работната индукция тръгва надолу и влиза в хоризнталната част на кривата, което означава дълбоко насищане и ударен ток. Гори предпазителят. При включване през положителния полупериод индукцията тръгва нагоре и влиза в цикъла без насищане. Няма ударен ток. Има и друга особеност. Остатъчната индукция не се установява веднага на ординатата, а това става след време. Времето е малко, но съизмеримо с паузата до повторното включване.
Отделно не тръгва от началото на полупериода, а може да тръгне и по средата или почти накрая на положителния полупериод, което според мен обезсмисля цялото усложнение.
Това е процес наречен "Импулсно регулиране с ниска честота на първичната на трансформатора". Изследван е от руснаците и е описан в една стара тяхна книжка. Условията за такова регулиране са четен брой полупериоди, начало винаги с еднополярен полупериод и фазово управление на този полупериод, като фазовият ъгъл е хиперболична функция на паузата между две включвания. (Ела ме ритни!). Пробвал съм го с постоянен фазов ъгъл и петдесетамперовият бушон на гореше (винаги).