От мобилни телефони до цифрови камери
ivanovbg - майстор
Един страничен въпрос. Какво е напрежението на вторичната на трансформатора?
П. Петков - специалист
пет мар 14, 2025 8:53 amivanovbg написа:
Да прав си, но не разбирам нуждата да тръгва от положителния полупериод. Ако тръгне от отрицателния какво се случва? Винаги след отпадане на гейтовото напрежение тиристора е отпушен до края на полупериода и изключването е винаги след края на полупериода.

Отделно не тръгва от началото на полупериода, а може да тръгне и по средата или почти накрая на положителния полупериод, което според мен обезсмисля цялото усложнение.
При изключване в отрицателния полупериод остатъчната индукция остава в долната част на хистерезисния цикъл. Ако включването е отново там, работната индукция тръгва надолу и влиза в хоризнталната част на кривата, което означава дълбоко насищане и ударен ток. Гори предпазителят. При включване през положителния полупериод индукцията тръгва нагоре и влиза в цикъла без насищане. Няма ударен ток. Има и друга особеност. Остатъчната индукция не се установява веднага на ординатата, а това става след време. Времето е малко, но съизмеримо с паузата до повторното включване.
Това е процес наречен "Импулсно регулиране с ниска честота на първичната на трансформатора". Изследван е от руснаците и е описан в една стара тяхна книжка. Условията за такова регулиране са четен брой полупериоди, начало винаги с еднополярен полупериод и фазово управление на този полупериод, като фазовият ъгъл е хиперболична функция на паузата между две включвания. (Ела ме ритни!). Пробвал съм го с постоянен фазов ъгъл и петдесетамперовият бушон на гореше (винаги).
Последна промяна от П. Петков на пет мар 14, 2025 12:25 pm, променено общо 2 пъти.
П. Петков - специалист
пет мар 14, 2025 9:06 amivanovbg написа:
Един страничен въпрос. Какво е напрежението на вторичната на трансформатора?
Трафа съм го смятал за линейното напрежение, а вторичната е бакърен, кръгъл геврек с квадратно сечение и правоъгълен отвор за магнитопровода. Има разбира се и процеп. Монтиран е между двете секции на разделената първична намотка. Магнитопроводът е "Ш" образен и намотките са на средното бедро. Напрежението е около 3 волта при 230 захранване. Сметките са според книгата на Бонев "Малки и специални трансформатори". Издадена беше в древността. Имаше и друга книга от него, доста полезна – "Измервателни трансформатори".
Прикачен файл:
IMG_4368[1].JPG
IMG_4368[1].JPG (69.88 KиБ) Видяна 2052 пъти

Това е приспособлението за заваряване на решетките:
Прикачен файл:
IMG_4369[1].JPG
IMG_4369[1].JPG (76.02 KиБ) Видяна 2052 пъти
Последна промяна от П. Петков на пет мар 14, 2025 12:26 pm, променено общо 3 пъти.
ivanovbg - майстор
Ясно. Не бях се замислял за остатъчната индукция.

Като гледам не бързаш със заварките, щот ръчното повдигане на тежестта е губи време. Какво те бърка, че ще задържиш бутона 5-6 секунди?
П. Петков - специалист
пет мар 14, 2025 9:44 amivanovbg написа:
Ясно. Не бях се замислял за остатъчната индукция.

Като гледам не бързаш със заварките, щот ръчното повдигане на тежестта е губи време. Какво те бърка, че ще задържиш бутона 5-6 секунди?
Както е казал Остап Сюлейман Ибрахимович Берта–Мария Бендер бей Задунайски: "Времето, което имаме, това са парите, които нямаме!" Така че не бързам. А за задържането на бутона, на моята възраст вече трудно контролирам разнопосочните си движения.
ivanovbg - майстор
Освен да си оставиш първата схема, но вместо бутон да сложиш цк ключе за да не го държиш.
MamaMy - майстор
https://www.chipmaker.ru/topic/77619/
Не е късно леко да промениш схемата
hidrazin - майстор
пет мар 14, 2025 12:54 amП. Петков написа:
Търся електрическа схема на габровско реле за време ЕРВЦ-С1. Проблемът е, че изходното реле включва след времезакъснение, а на мен ми трябва
релето да включва при подаване на захранването и да изключва след изтичане на зададеното време.
Здрасти! Изключително се радвам че пак намина насам. :) Винаги е удоволствие за мен.

За съжаление нямам схемата на ЕРВЦ и никъде не я намерих.
Даже не съм отварял такова и нямам налично. :? Кой го знае как е изпълнено? Дори може да е с българска интегралка СМ204 :-D
Иначе разбрах - искаш да инвертираш управлението на релето в ЕРВЦ ...
Предполагам би могло да стане ама в случая няма как да помогна.
Толкова ли няма място да насадиш още едно реле? Дори в самото ЕРВЦ...
:partyman:
P.S.И малко офффтоп... От известно време все се каня да спретна нещо такова ама малко, за дребни неща.
Ама тъй като съм мързелив, погледнах при китайците и взех едно такова нещо като на снимката.
Има си вход за пeдaл или бутон. На изхода симистора е BTA100-800B
С едната врътка регулираш мощността на трафа от 30 до 99%
С другата врътка регулираш времето за заваряване. За съжаление са 50 стъпки по 20ms или общо максимум 1 секунда.
Това му е налято в микроконтролера pic16f628a За 20-тина лева толкова...

Прикачен файл:
Точкова заварка.jpg
П. Петков - специалист
Acva est fabula, plaudite!
Бръкнах в таймера и добавих един BC548 в драйвера на релето и тръгна както трябва.
За съжаление не мога да постна схемата (ervc.jpg), въпреки че я изчертах, защото излиза съобщение в червено:
"Не успяхме да определим размерите на изображението. Моля, уверете се, че адресът, който сте въвели е правилен."
Същото съобщение излиза и при опит да кача новата, коригирана схема (punktsw.jpg)
Не знам какво да направя, червя се и само прискимтявам!
gogo7777 - майстор
Програмата, с която чертаеш няма ли опция да запазиш схемата като изображение.....в различни формати?

Тема "Реле за време ЕРВЦ–С1 - схема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: