От мобилни телефони до цифрови камери
Fender_str - специалист
Taкаааа:) Ето една тема която не съм очаквал да срешна в подобен тип форум :shock: . От 5 години се занимавам изцяло с лампов хай-енд досега не съм чул транзисторен усливател който да свири по-добре от лампов SE усилвател (правилно оразметен с качествени елементи и най-вече трафове) това дали един усилвател свири добре не се отнася само до това с какви елементи е изпълнен. Качеството е много субективна величина все едно да кажем еди си кой стил е номер 1. Ако сте любители на надупени басове то тогава ламповите усилватели не са за вас. Според мен си има усилвател за всеки тип музика за jazz blues и класика за мен това е ламповия SE усилвател :wink: за рок транзистори, а за чалга денс рап и прочие незнам не съ любител, всъщност по добре без усилвател :-D :-D :-D
hygro - майстор
Мисля, че този спор се води от съвършено несъизмерими позиции. Все едно да се спори крокодила голям ли е или зелен...

Защитниците на едната теза се опират на приятното субективно усещане на "ламповия" звук. Причината е психофизиологична и не е свързана с нивото на изкривяванията, а със специфичното разпределението на енергията на хармониците. За да е приятен звука не е необходимо да е "верен". Другата страна изважда на показ безумните технически параметри на съвременната полупроводниковата схемотехника и се кълне в принципа High Fidelity.

Разбира се, че от прагматична гледна точка тежкият лампов усилвател е трудно защитим. Но, въпреки по-високото ниво на ХИ (а може би и именно заради тях), за определена група хора е несъмнено приятен за слушане. Същевременно на тази планета няма да се намери експерт, който на слух да различи КХИ 0,1 от 0,01. Различими на слух са по-скоро динамичните изкривявания, за които по рекламните листовки се вдига значително по-малко шум.

Болшинството съвременни усилватели (с изключение, разбира се, на долнокачествените) отдавна са преминали границата, след която разликите между тях са неотличими на слух...

А по отношение на честотите над 15kHz - измервали ли сте скоро честотната характеристика на слуха си - ще останете много, много изненадани...

Нека всеки си ползва усилвател, какъвто му харесва - нали в края на краищата слушаме музика, а не усилватели... :wink:
emil_v r - майстор
Здр. Фендер , въпреки че мнението ти е противно на моето ,те слушам и с двете уши :o . Само за да те зарибим тук въф форума , ще ти призная че помня един регент дето верно свиреше мноого благо. Беше за мен уникален и че на мах. немаше абс. никакъв шум . Ремонтирах го и го продадох на едни цигани ,страхотни музиканти .Даи ако може, некоя снимка ,на твоя техника . Те са приятни за гледане много . Кои са по добри са относителни неща и няма да се разберем , но тва не е проблем :o
Fender_str - специалист
Тъкмо сега правя един китарен 50W и когато го завърша обещавам да пратя снимки :)
pavelari - майстор
наистина китарите вадят много добър звук на ламповите усилватели
Fender_str - специалист
И не само китарите ;)
adonis - специалист
имаше една датска марка за усилватели(не помня марката) , които бяха лампови но и доста скъпи.По-скъпи от съвременните... Четох, че звука им бил превъзходен... Не коментирам, защото не съм компетентен по тия въпроси
Transporterr - специалист
ако някой иска да чуе истински лампов звук може да отиде в един магазин на бул.В.Левски (София)
и после пак да пише...а иначе мнения много :?
Аз не съм живял във времето на ламповите усилватели, но моето лично мнение е, че високоговорителите и озвучителните тела до които имат достъп повечето хора за сега си остават елемента от системата с най-големи изкривявания и до голяма степен обезмислят тази борба за някакви проценти след вторият знак....
Osiris - специалист
най накрая един смислен пост като ти е качествен усилватела и скапани колоните винаги ще е като дърворезачка :lol:

Тема "Лампови усилватели- даите мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: