От мобилни телефони до цифрови камери
vvventsi - специалист
Dare_Devil написа:
Нужна ми е схема за сваляне на напрежението на прав ток 12 волта до 9 волта. Става дума за един суич, който искам да вградя в кутията на компютър и да го захранвам от захранващия блок на компютъра.
може и без стабилизатори, всеки изправителен диод реже около 0.6V,така че ти трябват 5 последователно свързани диоди и те ще махнат 3V и от 12 ще стане 9V напрежението,диодите ги свържи последователно във веригата!
bip - специалист
vvventsi написа:
...трябват 5 последователно свързани диоди и те ще махнат 3V и от 12 ще стане 9V...
Добро предложение.
А нещо по проблема със захранването на апаратчето от предишното мнение?
Последна промяна от bip на ср авг 24, 2011 1:07 pm, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
за апаратчето мисля че адаптерът ти не дава достатъчно голям ток щом на батерии работи,измери когато включиш фото апарата колко спада напрежението на адаптера и на изхода на стабилизаторът ти, възможно е в момента в който включиш апарата напрежението ти което вади стабилизатора да спадне под 2V за момент и тогава изключва фото апарата от ниско напрежение! Има голяма възможност да не го хванеш с мултицета ако спада за част от секундата,но достатъчно да изключи минимално напрежителната защита на апарата,имах един такъв случай и аз, включвах дискмен към адаптор но понеже дискмена гълташе голям ток при развъртането на диска спада напрежението на адаптора и защитата на дисмена изключваше заради ниско напрежение ,толкова бързо падаше и се вдигаше напрежението след като изключи дисммена че не можах да го хвана с мултицета!Чак като включих две крушки от фенерче заедно разбрах че спада напрежението,много.
lov - майстор
Не съм много сигурен но май с външно захранване работи когато си го вързал към компа да точиш паметта или да пускаш клипчета към телевизора.
bip - специалист
lov написа:
Не съм много сигурен но май с външно захранване работи когато си го вързал към компа да точиш паметта или да пускаш клипчета към телевизора.
Фотоапаратът не работи с ток от USB кабела. Трябват си му батерии, за да свалиш снимките.

Между другото, изходното напрежение на адаптера всъщност е 18.6 V, въпреки, че на него пише 12 V. Ако наистина беше 12, радио предавателят за автомобил сигурно нямаше да работи, защото разликата между входното и изходното напрежение на стабилизатора трябва да е поне 3 V.

Когато включа фотоапарата, напрежението наистина не мръдва, но намерих две лампички от по 0.3 A на 6.3 V. Свързах ги успоредно и светят, но напрежението на изхода на стабилизатора падна от 6.3 на 5.7 V.
Това нормално ли е? Колко максимално трябва да пада?
bip - специалист
Намерих едно захранване за компютър и от него пускам 11.37 V директно към вътрешността на стабилизатора, пропускайки изправителните диоди и големия, 2200 µF кондензатор.
На изхода, когато включа лампичките, напрежението пада от 6.3 до 6.13 V, а на изхода на захранването пада от 11.37 на 10.85 V, и се чува как вентилаторът осезаемо намаля оборотите си.
Довечера ще пробвам да включа и фотоапарата.
bip - специалист
НЕ СТАВА и със захранването от компютър. Фотоапарата си стои изключен.
Не може да е малък тока, защото когато свържа лампичка работеща на 6 V, и на която пише, че е 30 W - свети. Напрежението пада от 6 на 2.3 V и итегралната схема започва яко да пари, но все пак лампичката си свети. Ако наистина е 30 W, при 6 V това прави 5 ампера, нали?

Явно има някакъв друг проблем с апаратчето.
Дали няма някаква защита на входа за адаптер, която е изгоряла?
Дайте идея какво да правя.
lov - майстор
И ще каже бум вероятно. Нe съм казвал че апарата се захранва през USB. Мисълта ми беше че ползва външно захранване само когато е в режим на възпроизвеждане по AV изход. Иначе при другите режими си търси захранване от батерия. Имам камера заедно със външно захранване но тъкмо съм я разглобил да им подменям оптиката че даде фира. А са ми изпратили друг модел и не ми се събира само заради идеята да видя какво точно беше.
Разгледах платката и никъде по веригата на външното захранване не видях някакъв стабилизатор на напрежение. Става въпрос за Олимпус на други може да има ама за този не видях.

Аааа....... Вече си ме изпреварил с експеримента
vvventsi - специалист
bip написа:
НЕ СТАВА и със захранването от компютър. Фотоапарата си стои изключен.
Не може да е малък тока, защото когато свържа лампичка работеща на 6 V, и на която пише, че е 30 W - свети. Напрежението пада от 6 на 2.3 V и итегралната схема започва яко да пари, но все пак лампичката си свети. Ако наистина е 30 W, при 6 V това прави 5 ампера, нали?

Явно има някакъв друг проблем с апаратчето.
Дали няма някаква защита на входа за адаптер, която е изгоряла?
Дайте идея какво да правя.
Направи така: към буксата дето я ръгъш в апарата не свързвай никакви захранвания а свържи две батерии,нормални алкални или презареждащи се! Все едно е адаптера само че няма да ползваш адаптера а батериите, ако трябва ги запой или ги сложи в някое легло,и пробвай така !
bip - специалист
lov, сега разбирам какво имаш предвид, но случаят не е такъв. В ръководството пише:
The use of the separately sold AC Adapter Kit ACK800 is recommended to power the camera during long usage sessions.
Прикрепям като файл параграфа от ръководството, в който се говори за външно захранване.
Ето как изглежда оригиналният адаптер, който аз нямам:
Изображение
Вижда се, че вътрешността на конектора е + а отвън -.

Свързах презареждаемите батерии към входа на адаптера - нищо.
Свръзах обаче и адаптера към клемите за батериите. Не съм сигурен дали не съм го дал някъде на късо, защото когато го свързах вентилаторът на компютърното захранване започна да работи на ниски обороти, още преди да се опитам да включа апаратчето. В крайна сметка и така не иска да работи, въобще не се включва.

Ще направя по добра връзка към клемите за батериите и мисля да подавам директно там 3 V.
Би трябвало така да проработи, нали?

Прикачен файл

Canon-Powershot-A510.jpg
Canon Powershot A510 външно захранване - адаптер
Canon-Powershot-A510.jpg (40.34 KиБ) Видяна 7848 пъти

Тема "От 12V DC -> 9 V DC?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: