• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
nikolovvd написа:
Бе хора, живея в блок!
....но не е редно дори 2Х20W да пускам.
Много познато. Това да живееш в блок си е малко...неудобно от към шум. Всичко се чува 1-2 етажа надолу и нагоре. Моите колонки на компютъра са 2x1W и ако ги надуя ще се чува в съседите. И на мен ми се иска да надуя някой ден 2x20W Hi-Fi усилвател на пълня мощност, но щом си в блок...въздържаш се. Аз си слушам по-силно само със слушалки. Хем не е голяма мощност хем се чува ясно и силно. И не пречиш на никой.
miroton - майстор
shadow__01 написа:
nikolovvd написа:
Бе хора, живея в блок!
....но не е редно дори 2Х20W да пускам.
Много познато. Това да живееш в блок си е малко...неудобно от към шум. Всичко се чува 1-2 етажа надолу и нагоре. Моите колонки на компютъра са 2x1W и ако ги надуя ще се чува в съседите. И на мен ми се иска да надуя някой ден 2x20W Hi-Fi усилвател на пълня мощност, но щом си в блок...въздържаш се. Аз си слушам по-силно само със слушалки. Хем не е голяма мощност хем се чува ясно и силно. И не пречиш на никой.
Я си пускай те музика и много да не ви пука,все ще има на някои да му пречи да си ходи на село.

Направи си/вземи си мощен усилвател той може силно и слабо да свири,а маломощния само да криви
k_marinov - специалист
shadow__01 написа:
dyaneff написа:
Моето мнение е, че hi fi и сглобяеми китове са несъвместими неща. Освен китовете трябва да си купиш и по-мощен трансформатор. И като цяло ще ти излезе колкото да си купиш нещо читаво втора употреба.
Да, знам, че китове и HI-FI са несъвместими неща и взех да се отказвам от идеята. Няма смисъл заради един тренсформатор да правя подобно нещо и накрая дори и да заработи да не мога да го ползвам. Ще изчакам някоя друга година пък може и нещо готово да си купя в комплект с колони.
Благодаря за разясненията на всички!
Много е трудно да се дават прости отговори на толкова сложни въпроси! За всяко истинско нещо са нужни много четене и познания! Не може по едно намерено копче, човек да тръгне да си шие балтон, нали? :yawinkle:
k_marinov - специалист
sstefanov написа:
Имаш 2 избора - да се научиш, или да използваш. Единият е труден, другият е по-лесен.
От теб зависи кой път ще избереш.
Много ми хареса отговора ти!
Жив и здрав!
k_marinov - специалист
sstefanov написа:
shadow__01 написа:
Вярна била приказката за българския форум, че като питаш нещо вместо да ти отговорят ти пишат колко си тъп и прочие....
Понеже ми отговаряш конкретно на мен:
Прочете ли какво съм ти писал, разбра ли го и къде видя "жив спам и нищо полезно" в отговорите ми?
Погледна ли данните на TDA7294? Видя ли на колко волта работи?
Или искаш всичко смляно, сдъвкано и изсипано наготово? Май си избрал лесния път.

Не обичам да пиша безсмислени неща, както и да помагам на сръдльовци. Хайде със здраве и успех в начинанието!
Едно е да си вътре в нещата и да искаш да коментираш със съфоромци, а съвсем друго е да влезеш във форум да си чешеш езика, без да имаш поне теоретически знания! То си е все едно, ако имаш някой лев за самолет, да питаш в някой форум, как се кара самолет? Нали? Не се сърдете, но разберете, че никога не може да се дадат прости отговори на сложни въпроси!...особено когато става въпрос за умения, за които трябва преди това доста да се чете! Нищо лично, но има все още хора, слава Богу, които инвестират в обучение!
thebugger - специалист
Без да чета цялата бумащина ти препоръчвам дискретно изпълнение. Ето една от моите схеми, излиза с доста добри параметри и те са:

- Вх. Чувствителност - 2.3Vrms за пълна мощност.
- Честотна лента - 1Hz - 35Khz @ -3dB
- Изх. Мощност - 200Wrms
- Консумация - 550W
- К.П.Д. - 36%
- Брум - -48dB (2mV)
- НЛИ - 0.0025% при 200W
- Филтрови кондензатори - 22000uF
- Транзистори - всички маломощни са съчетани BC550 или каквито и да е ниско шумови, но със близки параметри, а мощните са 2N3055 и MJ2955

Ако ли все пак искаш интегралка LM3886, я дават с изключително добри показатели.

П.С. Схемата е проектирана на EveryCircuit, ако някой го интересува това е хипер добър, супер интерактивен симулатор на схеми, за андроид или windows, в който очевидно няма българи, така че хубаво ще е да видя някой сънародник. И там съм Thebugger. Ако на някой му е интересно имам много разработени схеми.

П.П.С сега забелязвам че трафа ти е ограничен откъм мощност. Хубавото на тази схема е че без проблем можеш да я зададеш в клас Б без да жертваш особено от качество. НЛИ-то ще остане под 0.5% при максимална мощност дори и в клас Б. Донастройката става чрез 220омовия резистор. В клас Б можеш да минеш с 330W консумация. Този резистор дето е 17.6к трябва да е 22к и с потенциометъра се задава нулевата точка в изхода. Както казаха другите по мощен траф задължително. Ако все пак искаш да минеш с този траф ще ти проектирам схема за него, но напрежението му е високо а мощността ниска и този дисбаланс ще ти изиграе номер. Като цяло препоръчвам друг траф, или стабилизирай тоя на по ниско напрежение и максимум 2х20W

Прикачвам и предусилвателя за дадената схема. За него задължително LM7820 или някакъв много хубав стабилизатор.

Прикачен файл

Ultimate Hi-Fi Class A Amplifier  v1.1.png

Прикачен файл

Ultra Low Distortion Preamplifier .png
Ultra Low Distortion Preamplifier .png (91.78 KиБ) Видяна 1442 пъти
shadow__01 - майстор
Благодаря за отговорите, но не знам защо издухахте тази тема от прахта. Мислех, че е изтрита отдавна.
Ясно стана, че усилвател с този траф няма да правя. Трафа ще стане на зарядно за акумулатори.
Дано схемите които предлагате да са полезни на някого, но престанете да цитирате мои постове и да ме изкарвате черен в очите на всички четящи. Нямам намерение да ви цитирам и оправдава. Каквото ми е по-силите го правя и не искам нищо наготово.
Ако темата ще се върти в посока по-добре да се изтрие.
thebugger - специалист
В каква посока да се върти. Давам ти няколко идеи какво можеш да направиш. Ако се добереш до няколко неща ти препоръчвам лампов усилвател.
shadow__01 - майстор
thebugger написа:
Давам ти няколко идеи какво можеш да направиш. Ако се добереш до няколко неща ти препоръчвам лампов усилвател.
Ще правя един усилвател тези дни, но няма да е лампов.
Много е скъпо направата на лампов усилвател. Сигурно звука ще е чист и хубав, но като сметнеш само за трафовете колко пари трябва да се дадат....
Какъвто и проект да започне човек, няма ли поне някой от частите, му идва скъпо.
thebugger - специалист
Аз си направих усилвател без да дам пукнат грош. Слизаш долу в мазето. На 100% ще намериш някой стар неработещ лампов телевизор. Всичко което ти трябва е в него. Изходящ, захранващ тряф, самите лампи. Даже ако знаеш и кое да отскубнеш, директно и печатна платка с готовата схема, чакаща да я прикачиш за нещо :Д Но щом не ти се занимава за най лесно ти препоръчвам LM3886
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Схема на усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: