hrpankov написа:...Същевременно, Т3 "ще изреве на умряло"! Ясно е,.... ....че си много разсеян....Добре де, взех да се уморявам!
П.П: По-нататък не четох
Между втората и трета Пуническа война (149-146г.пр.н.е.), Марк Порций Катон (виден сенатор, земевед(теоретик-земеделец) и земевладелец, тоест "селянин"), при всяка своя реч в Римския сенат (независимо от темата, която се е разисквала), е завършвал речта си с думите: " При все това, аз мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен!" Та и аз като него (имам предвид здравия ми селски произход) ще кажа, (пиша), настоявам:
"При все това, аз мисля, че" при така свързаните диференциални входове на компараторите, изходът на U1 трябва да отиде в базата на Т4, а изходът на U2 в базата на Т1!!!

Ама нека започнем отначало:
Схемата е много добра!
Какво прави тя?
Първо, когато акумулаторът е разреден, схемата го свързва към генератор на постоянен ток (1,2A) и го чака да се зареди до напрежението на ценера D3. Генераторът на постоянен ток има това предимство, че не позволява промяна на зарядния ток при изменение на захранващото напрежение. Освен това, без този генератор, при неизменно мрежово напрежение, поради постепенното нарастване напрежението на акумулатора зарядният ток също би спадал постепенно, с което зарядният процес ще се удължи много. Но-о-о..., генераторът на ток това не го дозволява! Той бди! До края на зарядния процес токът ще е неизменен.
Напрежението на ценера D3 е много важно! Приема се, че това е напрежението на напълно заредения акумулатор. След достигане на това напрежение е съвсем безсмислено той да се зарежда повече!
При достигане напрежението на акумулатора до това на D3, схемата трябва да изключи генератора на ток. Това изключване го прави компараторът U1. За да изключи генератора, той, компараторът, трябва да свърже базата на Т1 към "минус" или към маса. Но компараторът ще прати базата на Т1 на маса, само ако напрежението на инвертиращия му вход е по-високо (по-положително) от това на неинвертиращия. Тоест, инвертиращият вход на U1 трябва да е свързан към току що, напълно заредения акумулатор, а неинвертиращият - към ценера D3.
До тук добре!
Да, ама ако схемата остави акумулатора в това състояние, поради вътрешни утечки, колкото и малки да са те, той, акумулаторът, ще започне постепенно да се саморазрежда. Тогава схема казва: "А бе, я да взема да го вържа този акумулатор към стабилизатор на напрежение, което напрежение да е точно равно на това на вече заредения акумулатор! Та, ако му скимне да се саморазрежда с малка утечка, стабилизаторът на напрежение ще я компенсира. Ама понеже утечката е малка, то и стабилизаторчето ще трябва да е мижаво! Но, ако стабилизаторът на напрежение е постоянно свързан към акумулатора, то когато той е разреден, зарядният ток ще е много голям и ще изтича основно от стабилизаторчето, а не от генератора на ток и немощното стабилизаторче ще се озори!" И-и-и..., затова схемата ползва втори компаратор - U2, който да "върже" акумулатора към стабилизатора на напрежение и то точно в момента на изключването му от генератора на ток.
Тази работа с превключването можеше да я свърши и първият компаратор, ако имаше инверсен изход, ама няма-а-а! (Прав и инверсен изход имаше (май) само при токово-диференциалните усилватели - Нортонови усилватели) Та затова е сложен и вторият компаратор. За да работи читаво този втори компаратор, тоест, за да включи стабилизаторчето към акумулатора в нужния момент, изходът му трябва да "освободи" дадената към маса база на Т4. Или неговият неинвертиращ вход трябва да има по-положително напрежение спрямо инвертиращия. С други думи, входът "+" на U2 "требва" да е към акумулатора, а "-" - към D3!
Как стои въпросът с ценера D5?
Той е част от "стабилизатор" на напрежение, изпълнен като емитерен повторител с двата транзистора Т3 и Т4, свързани по схема "Дарлингтон". Изходното напрежение на този стабилизатор е равно на напрежението на D5 минус двата пада в преходите "емитер-база" на Т3 и Т4. Тоест, след включването му към заредения вече акумулатор, за да няма токов удар в стабилизатора на напрежение, напрежението на D5 трябва да е по-високо от това на акумулатора със сумата от падовете в двете бази, но не повече.
Какво би станало, ако D5 има по-висока сойност?
Ако D5 минус двата пада имат по-висока стойност (всъщност това е изходното напрежение на стабилизатора), то разликата между напрежението на стабилизатора и това на заредения вече акумулатор, разделена на вътрешното съпротивление на акумулатора, ще определи заряден ток, който ще е доста голям, особено като се има предвид, че вътрешното съпротивление на акумулатора е много ниско. Например, ако приемем, че при натоварване с ток 100А, напрежението на акумулатора спада с 1 Волт, то излиза, че неговото вътрешно съпротивление (при разряд) е ΔU/ΔI=1/100=0,01Ω. При разлика в напреженията на акумулатора и стабилизатора 0,5V, излиза, че токът, който трябва да се черпи от стабилизатора, ще е 0,5/0,01=50A. Еми 2N2222 не ще може да го пусне този ток. Разбира се тези сметки са "без кръчмар", защото вътрешното съпротивление на акумулатора при разряд и заряд вероятно са различни (Това не го знам!). Другото е, че не се вземат предвид изходните съпротивления на трансформатора, изправителя, стабилизатора, и т.н., и т.н.
Има и още едно съображение.
По време на зареждане на акумулатора с константен ток, напрежението на клемите му е сума от електрохимичното напрежение на акумулатора и пада върху вътрешното му съпротивление при заряд. След изключване на генератора на ток този пад изчезва. Ясно е, че напрежението на акумулатора ще падне със скок. Освен това, с течение на не много време, напрежението на акумулатора намалява и се стабилизира до някаква по-ниска стойност (Тук утечките все още не играят роля). Всички тези ефекти са причина (и основание) стабилизаторът на напрежение да има стойност равна или по-малка от тази на D3.
Горе долу това е малкото, което знам (и не знам).
Извинявам се за писанията в стил "Бранислав Нушич" (спомагателните глаголи "haben" и "werden") http://vsichko-polezno.blogspot.com/201 ... -post.html), ама така е по-разбираемо и се бяга от самовнушението (и обвиненията) за префърцунена сериозност и "компетентност".