От мобилни телефони до цифрови камери
lov
- майстор
344 мнения в "Ефирна цифрова телевизия"
lov
- майстор
Стига с тая бягаща вълна че има да я гоним по баирите
Га е стояща по лесно ще я събера в кофата и отнеса до телевизора.
А сега малко по сериозно по темата. Ето антенката за която говорих, че е лесна за изпълнение и не се изисква кой знае голяма сръчност за изработка. Достатъчно компактна и лека и освен спазването на точните размери не се нуждае от никакви настройки. От тука има и информация с размерите за изпълнение. http://www.radioscanner.ru/info/article466/
Ползвал съм профил с квадратно сечение като отворите за вибраторите се пробиват до самата стена на тръбата. Самите вибратори се оставят малко по дълги и се начукват в отворите докато остане необходимата дължина. И после с един център се чуква по стената така че да заклини и не мърда повече. С флекса се изрязва излишната част наравно с профила. Не е нужно вибраторите да са от мед или алуминий може и стомана само че после трябва да се боядиса добре. За да има добра връзка е хубаво да се прикапят или споят с припой от към отрязаната част. Аз в случая не съм правил нищо защото за вибраторите ползвах биметал а и отворите си бяха изключително точни и са плътно набити. Антенката е тествана и мерена за усилване и си даде точно това което е по параметри 14 дБ. Но тъй като е ползвана за GSM ретранслатор 900 MHz на по ниската честота ще има по малко усилване защото е на границата в която се излъчват ТВ сигналите на различните мултиплекси. Но не е никакъв проблем да се пресметне на ново за определената честота.

А сега малко по сериозно по темата. Ето антенката за която говорих, че е лесна за изпълнение и не се изисква кой знае голяма сръчност за изработка. Достатъчно компактна и лека и освен спазването на точните размери не се нуждае от никакви настройки. От тука има и информация с размерите за изпълнение. http://www.radioscanner.ru/info/article466/
Ползвал съм профил с квадратно сечение като отворите за вибраторите се пробиват до самата стена на тръбата. Самите вибратори се оставят малко по дълги и се начукват в отворите докато остане необходимата дължина. И после с един център се чуква по стената така че да заклини и не мърда повече. С флекса се изрязва излишната част наравно с профила. Не е нужно вибраторите да са от мед или алуминий може и стомана само че после трябва да се боядиса добре. За да има добра връзка е хубаво да се прикапят или споят с припой от към отрязаната част. Аз в случая не съм правил нищо защото за вибраторите ползвах биметал а и отворите си бяха изключително точни и са плътно набити. Антенката е тествана и мерена за усилване и си даде точно това което е по параметри 14 дБ. Но тъй като е ползвана за GSM ретранслатор 900 MHz на по ниската честота ще има по малко усилване защото е на границата в която се излъчват ТВ сигналите на различните мултиплекси. Но не е никакъв проблем да се пресметне на ново за определената честота.
самоход
- специалист
.... "Но не е никакъв проблем да се пресметне на ново за определената честота."
Точно така колега lov-ЕЧ. Дай да видим как ще се получи за шопско за 490, 626, 722 и 818 Мхц пресмятането за определената честота.
Една логопериодична би следвало да работи на определена честота(в диапазона и все пак) като 2-елементно или по "божи" съвпадения на 3-елем. Яги и който изкара навсякъде по диапазона повече от 5-6 Дб, на оная му работа в см. да му се добавят!!
Колегите boltik и Vectra са прави в последно "подхвърлените" съждения и който не ги реализира в практиката, после пита глупости (като мен).
Точно така колега lov-ЕЧ. Дай да видим как ще се получи за шопско за 490, 626, 722 и 818 Мхц пресмятането за определената честота.
Една логопериодична би следвало да работи на определена честота(в диапазона и все пак) като 2-елементно или по "божи" съвпадения на 3-елем. Яги и който изкара навсякъде по диапазона повече от 5-6 Дб, на оная му работа в см. да му се добавят!!
Колегите boltik и Vectra са прави в последно "подхвърлените" съждения и който не ги реализира в практиката, после пита глупости (като мен).
Vectra
- специалист
Аз по-горе сложих снимка на една правена от мен лого антена.
Нямам ХапартУра за измерване на усилването, но при сравнителните тестове се представи добре.
За изчисляването и ползвах този калкулатор:http://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php
Можеш да си зададеш минимална и максимална честота, както и максимална дължина на антената.
Естествено, за сметка на усилването на антената. Колкото е по-тясна зададената лента или по-голяма дължината(разбирай броя елементи), толкова е по-голямо усилването.
Хубавото при мен е, че честотите на двата мултиплекса са близки.
За направата използвах медна тръба ф6 за рамената и медна тел ф2 за вибраторите.
На нужните места тръбата я разпробих със свредло 2мм диагонално ->О<- Дължината на изчислените вибратори увеличих с 7мм. Набутвам вибратора докато се покаже от другата страна
и с мощен поялник запоявам. Накрая с пиличка запилявам, докато дойде точния размер. За дистанционери ползвах дебелостенна PVC тръба.
Ето пак снимчица:
antena.jpg (76.93 KиБ) Видяна 2747 пъти
Хубаво е медната тръбичка да е от твърда мед, да не е така гърчава като моята. 
Никъде в калкулатора обаче нямаше инфо на какво разстояние едно от друго трябва да са двете рамена. Сега ги сложих "на око".
Нека спецовете се изкажат
Нямам ХапартУра за измерване на усилването, но при сравнителните тестове се представи добре.

За изчисляването и ползвах този калкулатор:http://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php
Можеш да си зададеш минимална и максимална честота, както и максимална дължина на антената.
Естествено, за сметка на усилването на антената. Колкото е по-тясна зададената лента или по-голяма дължината(разбирай броя елементи), толкова е по-голямо усилването.
Хубавото при мен е, че честотите на двата мултиплекса са близки.
За направата използвах медна тръба ф6 за рамената и медна тел ф2 за вибраторите.
На нужните места тръбата я разпробих със свредло 2мм диагонално ->О<- Дължината на изчислените вибратори увеличих с 7мм. Набутвам вибратора докато се покаже от другата страна
и с мощен поялник запоявам. Накрая с пиличка запилявам, докато дойде точния размер. За дистанционери ползвах дебелостенна PVC тръба.
Ето пак снимчица:
Прикачен файл:
antena.jpg (76.93 KиБ) Видяна 2747 пъти

Никъде в калкулатора обаче нямаше инфо на какво разстояние едно от друго трябва да са двете рамена. Сега ги сложих "на око".
Нека спецовете се изкажат

lov
- майстор
самоход написа:.... "Но не е никакъв проблем да се пресметне на ново за определената честота."То калкулатори в нета дал господ но нямам време да диря.Да не каже някой че бягам по тъча. Влезнах във форума докато изпия едно кафе. След малко се самокомандировам за една седмица по балкана. Нямах късмет с майстори и се налага да взема нещата присърце, та ще се преквлифицирам за малко в строител. Ще влизам във форума но през телефона. Има доста колеги във форума дето могат да помогнат.
nikolovvd
- майстор
Ето ти една статия, писана от един колега и приятел Стефан Петров, бивш световен шампион за радио-любители!
При него всичко се тества преди да се публикува.
http://www.kn34pc.com/construct/lz4ge_logoperiodic.htm
При него всичко се тества преди да се публикува.
http://www.kn34pc.com/construct/lz4ge_logoperiodic.htm
Тема "Ефирна цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература