От мобилни телефони до цифрови камери
Spokoiniq - майстор
Кофти...Поне през стъкло?
nyagolov - напреднал
Колеги вижте какво намерих,в първия линк има дори и схема,някой ако иска може да се пробва.

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=8 ... ow=Кучегон
и
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... =&sb=&vc=1
emil_v r - майстор
Садистично е да измъчваш животинката с ултрадзвук.

На село псето на комшийката ми газеше лука редовно.
Отидохме с един приятел, на който току що му бяха извадили дзъб и го болеше ужасно.
Локализирахме целта , но нямах оръжие и импровизирах с тухла единичка . :-D
Псето се наби в калта и замлъкна ... на приятеля болката в зъба изчезна ...
Върнахме го на стопанката , и като питах след седмица как е здравословно ,
каза че лееко накуцвало :-D .
Яко псе .
maddoktor - специалист
ELEMENTAL - попаднах на една доста интересна схема която се вижда на ето този линк :)
http://www.discovercircuits.com/DJ-Circ ... HZXTR1.jpg
питането ми е следното - при подмяна на кварцовия резонатор от тази стойност на 25 kHz ще получа ултразвук в изхода на схемата с точно тази честота ?

другото ми питане е понеже на изхода имам пулсации с големина 36 волта - за да не се прецака ултразвуковия излъчвател - може ли да се включат два такива последователно - понеже максимум като напрежение на един такъв елемент = 20 волта .

от инфото за този елемент - при 10 волта имаме около 118 dB spl - значи този елемент при максимум напрежение подадено на него - може да достигне 121 dB - измерени на 30 см.
ако са включени два последователно - това значи ли че ще имам на 25 kHz на 30 см разстояние - spl = 124 dB ?

а какво би станало ако се закачат още два такива - две паралелни групи с два последователно свързани излъчвателя - за да постигна огромно spl и кучетата наистина да странят от мен - особенно ако са голяма група злобни кучета ?
ELEMENTAL - специалист
Да, честотата на ултразвука излъчван от пиезоизлъчвателя е равна на честотата на трептение на кварца.Точно 25КHz-ов едва ли ще намериш.Не е нужно да слагаш втори (последователно свързан) излъчвател - амплитудата на изх. сигнал е 18V (не 36).
maddoktor - специалист
мерси за информацията .
А ако се сложат тогава 4 такива излъчвателя в паралел - дали ще има много по-голяма сила на излъчване ?

понеже не мога да намеря в ямболски магазин този HEX INVERTER може ли с успех да го заменя със следната схема 4069HCF или 4069TC
също така ще заменя транзисторите със ZVP3310 имат сходни параметри.
Последна промяна от maddoktor на чет мар 26, 2009 11:47 pm, променено общо 1 път.
ronik - специалист
В тази тема се вихри геноцид срещу кучетата! Как не ви е срам! :razz:
maddoktor - специалист
ronik написа:
В тази тема се вихри геноцид срещу кучетата! Как не ви е срам! :razz:
извинявам се - ама като дойде момент когато те заобиколят през късните часове ядосани кучета - няма да ти е приятно и ще искаш да можеш да се защитиш.
ELEMENTAL - специалист
14069 е моторолския вариант на 4069.Можеш да използваш и 40106.
ronik - специалист
Бъзикам се . По принцип си прав, ще стане въргал. А лично - не скитам късните часове :wink:

Тема "Устройство против кучета..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: