От мобилни телефони до цифрови камери
Avenger - помощник
това което правя ще го слагам на камиона който карам,имам 12 имам и 24 волта,при работещ мотор става 28 волта,а диодите са сини,това е което знам за тях нищо повече понеже съм ги свалил от един сжетодиоден син буркан който ползват полицаите и от там съм си свалил диодите понеже ми излизат по евтини така
Osiris - специалист
връзвай ги на 12V и си потърси стабилизатор за напрежение на 12V
svetliopi44 - Чирак...
Колеги , имам едно зарядно за телефон ... пише , че е на 12V ... но когато го замерих ми показва 16V ... какво да му вържа за да намаля волтажа до 12 V...
Justy - майстор
Естествено, че без товар ще е по високо напрежението - това е от филтриращите електролити. Споко, като го натовариш напрежението ще си клекне.
bobykafe - специалист
Justy, това е вярно само за зарядно с трансформатор вътре. Познава се по тежестта- ако е повече от 50-100 грама, с трансформатор е! Всички останали китайчета, япончета и американчета си държат 12 Волта +- 0,5 без значение дали го мериш с уреда или си вързал електрожена на него. Само номера с електрожена е, че ако превишиш надписания ток /дето си мисля, че става с електрожена/ захранването се самоблокира и трябва да го изключиш от контакта, да изчакаш около 3-30 секунди и пак да го пробваш, но този път без електрожен.
ELEMENTAL - специалист
bobykafe написа:
Justy, това е вярно само за зарядно с трансформатор вътре.
Не е съвсем така.Регулацията (на един импулсен преобразувател) е лоша при консумиран ток под една определена стойност (най-често 5-10mA). С 4 волта, обаче няма как да "играе" напрежението.
P.S.Не всички импулсни адаптори са с защита от претоварване :!:
bobykafe - специалист
ELEMENTAL- импулсните без вътрешен резистор за контролен товар имат навика да изгарят доста бързо... най- често преди да се прочуят дори.
svetliopi44 - Чирак...
Колеги ,благодаря ви за отговорите , но да си призная тук съм пълен лаик ... искам да използвам зарядното за да захраня платка на която пише 12V ... ще е проблем ли ???

Прикачен файл

DSC01029.JPG
DSC01029.JPG (72.58 KиБ) Видяна 3420 пъти
Justy - майстор
Както писа ELEMENTAL, импулсно захранване няма да вдигне изходното напрежение с 30 %. Убеден съм, че си е трансформаторно - не пречи да включиш една крушка на 12 V и да измериш.
ELEMENTAL - специалист
Адаптера не е импулсен (достатъчно данни са дадени на снимката за да се достигне до това заключение):!:
Bobykafe, ВСЕКИ импулсен преобразувател има по-ниско КПД и по-големи пулсации на изх. напрежение при малък товар, отколкото при номинален (голям).Товарните резистори ги остави настрана.

Тема "Светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: