От мобилни телефони до цифрови камери
petromaniq - специалист
Зарядният ток си идва автоматично при напрежение 14,4В според капацитета на батерията - стига да е изправна!!! А, ако ти е необходимо по-бързо зареждане, тогава вдигаш напрежението, а с това и тока (закон на Ом).
barekov1 - специалист
На една разредена батерия ако я зареждаш със 14.4V тъкмо за 1 май ще може да запалиш колата :-D
petromaniq - специалист
Вземи почети малко книги.Или искаш да кажеш,че ако тръгнеш от Варна за София с разреден акумулатор - ще се зареди на 3-ти март :lol:
barekov1 - специалист
А ти прочети малко какво е това напрежение, как се получава пад на напрежение и как се получава накрая тока :-D
Повечето участници са ме разбрали правилно.Благодаря на всички за написаното.Няма развитие по въпроса,а и изчаквам мненията Ви.Та само да уточня:бившето зарядно за акумулатор е на приятел.Като е вършело работа за целта,смятам че трансформатора е предвиден и него не го коментираме.Диодите са SFR 135(преписано от корпуса).Това са наличностите които са здрави.Останалите неща бяха овъглени и ги разкарах-бяха две платки с елементи.Тези 18V за които става въпрос са изправеното напрежение след схемата с диодите.Но все ми се струват множко за да ги сложа направо на акумулатор.Сигурно ще падне в началото,но ако стои повече :? .
alsted - майстор
Моят собствено ръчно правен изправител също има максимално изходно напрежение даже 19V на празен ход. Вместо автоматично, електронно регулиране на тока обаче съм предвидил такова ръчно-изкарал съм изводи през 3 или 4 от последните навивки и с пригодена за случая ръкохватка си избирам нужното ми напрежение, обуславящо зарядния ток. Според мен в твоя случай това е най-лесното решение:
1. внимателно размотаваш 10-ина навивки /без да разглобяваш магнитопровода/
2. измерваш какво е новото напрежение - ако е ако е под 13V значи много си отмотал, ако е още доста над-отмотаваш още, като междувременно пресмяташ навивки на волт /от това с колко ти е паднало напрежението/
3. навиваш внимателно обратно като през няколко навивки оставяш извод /така, че примерно в крайна сметка да имаш 5 позиции/.
4. измисляш си подходящо превключване и си готов.
От коя позиция колко ток ще ти тече при зареждане, все пак е относително - зависи в каква степен е разреден акумулатора. Затова е добре да има монтиран амперметър.
У с п е х !
crez - майстор
adov написа:
Случая е следния:Ремонтирам старо зарядно за акумулатор,като здрав е и трансформатора и грец схемата-реализирана е с диоди 10А.От там нататъка всичко отиде на боклука.Сега на изхода излизат 18V без товар.Бихте ли предложили ефектен и евтин начин, при който да го сваля на около 14Vбез да ограничавам много тока.Не целя и регулиране на напрежението.
Ето ти една схема:http://irls.narod.ru/bp/zar/zar48.htm
Ето ти още една по мощна:http://shemotehnik.ru/avtolubitel/74-sx ... -dlya.html
Тази е с десулфатизация:http://www.dinistor.net.ru/skhema-desul ... stora.html
Това пък е без спазване на поляризациятаhttp://www.dinistor.net.ru/zaryadnoe-us ... nosti.html.
Ако това не стига ще има още :lol:
lz1wvm - специалист
Ето и една самоделка с десулфатизатор и ток до 15 ампера,на четери подобхвата.Защита от късо,от обратно включване,от пренапрежение и от ниско напрежение.

Прикачен файл

IMGP2564.JPG
IMGP2564.JPG (74.58 KиБ) Видяна 12006 пъти

Прикачен файл

IMGP2565.JPG
IMGP2565.JPG (104.39 KиБ) Видяна 12008 пъти

Прикачен файл

IMGP2566.JPG
IMGP2566.JPG (108.39 KиБ) Видяна 12008 пъти
stefan_gb - специалист
barekov1 написа:
На една разредена батерия ако я зареждаш със 14.4V тъкмо за 1 май ще може да запалиш колата :-D

Максималното зарядно напрежение за оловен акумилатор е 2,7 на клетка, 6*2,7=16,2V при това напрежение достигнато при заряд е 100% заредена батерията, но обикновенно до такова напрежение се зарежда веднъж месечно за дозаряд на акумулатора.
14.4V е напълно достъчно за заряд.
Последна промяна от stefan_gb на чет яну 14, 2010 6:42 pm, променено общо 1 път.
petromaniq - специалист
С 18В ще ври като боб чорба :lol:

Тема "Зарядно за Акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: