От мобилни телефони до цифрови камери
DMN - майстор
Имам 10вт. панел и го използвах за тази цел - да стои в колата зад стъклото(предното) и да поддържа акумулатора. Включвах го директно към запалката през един диод. В зимния период файда почти никаква - то просто няма толкова слънце, а реално мястото където ми е паркирана колата панела се огряваше за около два часа директно. През лятото пък така се нагряваше, че не можеше да го пипна с ръка, махнах го веднага, пък и не виждах смисъл да си оставя колата на такова място, че да се пече цял ден на слънце заради тази моя прищявка. Да не говорим, че зад стъклото ефективността е наполовина. Най-добре панела да е някъде отвън, което няма как да стане в нашия случай - не бих рискувал да го оставя на произвола на съдбата :-D
Както се писа по-горе, някои автомобили имат такива вградени панелчета на покрива - най-добрия вариант:
Прикачен файл:
P1120451.jpg
P1120451.jpg (93.34 KиБ) Видяна 2984 пъти
На теб нищо не ти пречи да опиташ(твоя все пак е 30вт.), но трябва и да правиш замервания - какъв ток ти дава панела на мястото където искаш да го сложиш, колко време ще се огрява от слънцето и да следиш акумулатора да не прехвърля 14.4V, най-добре си е с контролер да ти е мирна главата, макар че вътре в автомобила и то зимно време едва ли ще се стига до някакви върхови стойности на напрежението, че да се наложи контролер, но при всички положения все някакъв ток ще влиза, което е по-добре от нищо :)
baretata_7_62 - специалист
И аз това се колебая за контролера, щото освен че ще е под задното стъкло, ще бъде легнал на кората и вертикално насочен нагоре. Което далеч не е най добрия ъгъл, като се добави още повече че слънцето зимно време е по ниско. Иначе лятото при оптимално насочване в силно слънце на отврена верига 21 волта, под товар ( един голям касетофон с буфер) слиза на 17-18 зависи колко силно натиснеш волумето и пикови стойности 1,5А иначе спокойно си даржи 1-1.2А. НО това е при оптимални условия. Незнам това напрежение дали няма да прецака акумулатора нищо че е с малък ток. Ако е само за презаряд съм сигурен че няма да презареди. Ако става без контролер да почвам да го свързвам, ако си трябва контролер ще е следващия месец че финансите главоломно се изпариха последните дни :)
DMN - майстор
Направо го свържи, но през някакъв диод(за сигурност поне 2А, щом панела ти стига до 1.5А), защото през нощта, акумулатора ще връща ток към панела. Замери тока при огрят от слънцето панел там където ще бъде. Не се притеснявай, че дава 17-18V, като го свържеш към акумулатора няма да е толкова, това с касетофона е друга бира :) Между другото къде и как го включваш панела към касетофона и как не си го изгорил(касетофона) особено ако е за 9-12V :?
А за акумулатора и нуждата от контролер, нещата са много относителни - зависи колко ти е зареден акумулатора, колко често палиш и караш и на какви разстояния, колко ти е консумацията в покой(аларма, разни утечки) и не на последно място какъв ток ще ти дава панела и колко ще грее слънцето :?:
Ами предимно на къси разстояния, тъкмо да загрее и се гаси. Гледам за престой от 2-3 мин да не го гася, вече не включвам аларма и като цяло си пали екстра, но от както паднаха температурите и почна да включва свещите почна да присвирва ремъка на динамото, а панела така или иначе седи между гардероба и стената :) Касетофона е Хитачи, от старите големите и тежките, свързвам го през батерийте койото са 15х1.5волта от големите или демек е предвиден за 15В. Говорителите по принцип са 3, средния е басов но съм го махнал и съм извел изводи на който включвам буфер, и свири доста задоволително.

Прикачен файл

1095117_268505309957209_1603736756_n.jpg ето изпълнението
DMN - майстор
За касетофона нещо бъркаш 15х1.5V е 22.5V, може би батериите са 10х1.5V=15V, ако батериите са 10, аз бих си направил стабилизатор за 15V, но ти си знаеш :) и така едва ли ще изгори нещо, 2-3V отгоре не са опасни в този случай.
Панелът обаче легнат на задната кора както казваш, няма да е много ефективен ми се струва, по-добре да е повдигнат и по-близо до задното стъкло, най-важното, което трябва да следиш е напрежението на акумулатора да не превишава 14.4V(това е едно от нещата които прави контролера). Но пак казвам зависи колко време ще го огрява слънцето и колко ток ще дава панела така поставен, може и да е много далеч от достигането на 14.4V(което е по-вероятно), трябва си мерене и проби.
Ще пада мерене, да 10х1.5V моя грешка. По принцип знам че е по добре повдигнат до стъклото, но нали не трябва и да пречи на огледалото за задно виждане. Сега само мисля дали през запалката да го вързвам или да търся път до акумулатора?
CappY - специалист
Здравейте, аз съм замислил да си сложа такъв панел на тавана на колата (50W). Главната ми цел е като съм на палатка на открито да се презарежда акумулатора без да паля колата (понеже включвам крушки разни към колата вечерта да светят, и не 1-2 пъти съм оставал без ток сутринта). Въпроса ми е когато генератора презарежда проблем ли е,че панела ще е вързан директно към акумулатора? (естествено през контролер ще мине).
2v6 - майстор
CappY написа:
Здравейте, аз съм замислил да си сложа такъв панел на тавана на колата (50W). Главната ми цел е като съм на палатка на открито да се презарежда акумулатора без да паля колата (понеже включвам крушки разни към колата вечерта да светят, и не 1-2 пъти съм оставал без ток сутринта). Въпроса ми е когато генератора презарежда проблем ли е,че панела ще е вързан директно към акумулатора? (естествено през контролер ще мине).
Панела не трябва да е директно, а през диод :!:
CappY - специалист
2v6 написа:
CappY написа:
Панела не трябва да е директно, а през диод :!:
Нали минава през регулатор/контролер, задължително ли е и през диод?
Какъв трябва да бъде диода?
2v6 - майстор
CappY написа:
Нали минава през регулатор/контролер, задължително ли е и през диод?
Какъв трябва да бъде диода?
Не, контролера си има диод.
Важното е панела да не е директно към акумулатора.

Тема "Контролер-регулатор за соларен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: