• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
kivanov - специалист
denuchi написа:
В кой район на България се намираш. Може да намерим общи приказки. Е поне предложения може да дам. С каква сума си готов да се разделиш. Глезотиите са скъпо удоволствие.
В шопско съм :) Ама все ще се намери начин за комуникация. Приемам предложения само, ако са идейно свързани, а не предложения да си купя нещо :) скайп?
kivanov - специалист
fox_vt написа:
Има климатици с обратна връзка със дистанционното!Има датчик за температура в самото дистанционно и климатика следи стойноста му и по него коригира температурата.Но нз кои модели и марки имат такива екстри.
И нещо което може да ти е от полза http://forum.pocketbulgaria.com/viewtopic.php?p=95017
Ще разгледам темата, но едно е само температура друго е всички глезотийки :) Мерси все пак.
denuchi - специалист
kivanov написа:
denuchi написа:
В кой район на България се намираш. Може да намерим общи приказки. Е поне предложения може да дам. С каква сума си готов да се разделиш. Глезотиите са скъпо удоволствие.
В шопско съм :) Ама все ще се намери начин за комуникация. Приемам предложения само, ако са идейно свързани, а не предложения да си купя нещо :) скайп?
Само идеи нищо повече. Аз нищо не продавам или предлагам. С какво ще си изградиш инсталацията и системата сам си решаваш.
П.П. Имаш го скайпа.
a_stoev - майстор
kivanov написа:
Писах мейл до вносителят на климатици Mitsubishi с въпрос дали предлат някакъв интерфейс за комуникация, но нямам отговор. (Ако получа отговор или някой има мерак да ползваме негов климатик, мога да напиша софтуер за андроид и да направя устройството)

Мога да ти дам протокола за техниката на GREE. Е, не всичките климатици имат, само определени серии.
kivanov - специалист
a_stoev написа:
kivanov написа:
Писах мейл до вносителят на климатици Mitsubishi с въпрос дали предлат някакъв интерфейс за комуникация, но нямам отговор. (Ако получа отговор или някой има мерак да ползваме негов климатик, мога да напиша софтуер за андроид и да направя устройството)

Мога да ти дам протокола за техниката на GREE. Е, не всичките климатици имат, само определени серии.
Ще съм ти благодарен най-малкото за да я разгледам :)

Напоследък не ми остава време за писане, че в работата е малко гърч:) Преди 3-4 поръчах Raspberry Pi и днес е пристигнало. Май ще започвам с експериментите.

Поздрави
bigshop - специалист
Аз имам подобна идея, но проблемът ми е хардуера, който трябва да "автоматизирам".
Според мен един компютър в цялата система е достатъчен. За комуникация може да се използва I2C протокол по Cat.5 кабел. За всяка стая е достатъчен един канал по един кабел (може 2 канала по 1 кабел). Каналите се мултиплексират към I2C вход през паралелен порт или USB. Raspberry Pi и Beaglebone имат вграден I2C.
За I2C има всякакви датчици (вкл. АЦП), така че не е трудно да се контролират всякакви параметри.
valqk - специалист
Това рапсбери, дето го коментирате, пробвали ли сте да го поръчате?
Аз пробвах - има само б версия, която излиза към 80лв и 2 месеца чакане (комет).
Има в списъка на елемент 14 едно за 40лв... ама го нямали...
За I2C съм напълно съгласен, той на колко метра можеше да работи без да има проблем?
riki888 - специалист
За хардуера погледни в Гугъла за PicoIP. Контролира цифрови и аналогови входове и цифрови изходи.
Има WEB интерфейс и е подходящо за управление през Интернет.
Отдавна съм му вдигнал мерника да го видя какво може обаче все не ми остава време.
Иначе идеята ти е много добра, не се отказвай.
Прекарай си LAN кабелите и си програмирай на воля. Добре е да има WEB страница и всичко да се управлява от телефона. Не ти трябват монитори във всяка стая, достатъчно ти е телефон със броузер.
valqk - специалист
ПикоИП не е опция за толкова сложно нещо - задължително иска компютър и плюс това от време на време към платката връзката изчезва (предполагам кеш-а на маковете се чисти и се появява след няколко заявки на самата платка).
По-скоро и2ц и комп или контролер... аз на малината не съм гледал какво има като АЦП и изходи и не съм сигурен, че ще е подходяща. По-скоро щях да си я вземам за сет-топ-бокс... ама....
Всъщност си управлявам котела, клапана, помпата и следя температурите на парното с пикоип - върши работа, но ако искаш да вкараш защити (примерно от запалване заради неправилно горене) няма как да си 100% сигурен, че у-вото ще работи. т.е. ако искаш пожароизвестяване с тази система - забрави.
Аз доста съм мислил дали има смисъл от такова нещо - според мен управление на вентилация/отопление + отдалечени данни и това е. повече няма какво да се иска от 'умна' къща. Не е малко, но аудио/видео системи и т.н. - така като се замисля е за гъзария това и нищо повече.
Между другото пикоип има и2ц вход, но кода, който е вътре чете само 0лев адрес, защото е предвидено да чете инфо за състоянието на смартсуича :)
kivanov - специалист
Здравейте,

радвам се че темата се развива, но за съжаление август месец ми е малко натоварен и нямам време за експерименти :)

1. За Raspberry Pi.
Поръчах го в един четвъртък и пристигна в понеделник или вторник не си спомням.
Цена: 66лв. с ДДС и доставка 8лв от офиса на Комет в София, Дружба до офиса ми на работа.

2. Аз продължавам да мисля, че ще разделя всичко за всяка стая и сървъра, който имам ще е само да помни данни и да ги споделя през нета.

3. Крайната ми идея ще е нещо от рода на таблет + Raspberry Pi + ардуино. Излиза сложно и скъповато, но става ужасно гъвкавко. Основната група Pi + arduino, а таблета закачен на стената да си го натискам и ако реша да си го сваля(едва ли).

До момента поръчах 1 Raspberry Pi, arduino си имах, сега поръчах и един рутер TP-LINK 702N мисля, мини рутер, за който има DD-WRT и ще върши работата на по-скъпото пи в групата с ардуино. Още го чакам да пристигне.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Home automation - домашна автоматизация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: