От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Всъщност резистора е от другата страна на кондензатора а не межди него и релето но на снимката не ми стигна място да го нарисувам.
AAsat - специалист
Разпределението при 100 позиции може да е следното:

1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 6 > 7 > 8 > 9
11 < < < < < < 10 < < < < < < <
> 12 > 13>14> 15> 16>17>18>19
21 < < < < < < 20 < < < < < < <
............................................
> 92 > 93 >94>95>96 >97 >98>99
1 < < < < < < 100 < < < < < < <
> 2 > 3....................................

Ползуват се 10 включвания на денонощие. Позициите от крайно изток до крайно запад са 9. Позициите 10, 20, ... 100 са тези, на които колектора да стои през нощта. При такова разпределение и ориентацията за положението на колектора според часа не е проблемно. Неприятното е, че позиционера обикновено натрупва грешка при продължителна работа но пък за тази система кой знае каква точност не е необходима.
Относно схемата - точността на скъсения импулс ще е достатъчна за целта - да не е много къс за да не се превключи позицията и да не е много дълъг за да се прескочи позиция. Допустимия толеранс на продължителност на импулса е достатъчно голям за да няма проблеми от температурен и друг подобен характер.
lz1wvm - специалист
Разгледай този сайт,има доста схеми на следящи тракери,от тип НАПРАВИ СИ САМ. :-D Както и много други неща свързани със соларната техника.
http://www.redrok.com/electron.htm#led3x
fox_vt - майстор
AAsat мисля че ти схванах идеята но идва малко сложно трябва да програмирам 100 позиции като ако съм разбрал от 1 до 10 са нормалните координати а на 11 са тези отговарящи на 9 и т н обаче има проблем като стигнем канал 100 не се сещам дали се връщаше само на 1 ви канал :-D и ако не се връща всичко отива на кино или трябва да се нацъкат 100 пъти надолу или бутон 1 от дистанционното ама след него има и бутон ентер :lol: Тя системата и така си работи перфектно и мисля че с тази схема която предлагаш може и да стане работата.Това съвпада със предишен замисъл да ползвам времезакъснително реле,аз ползвах де ама обикновенно което закъснява със 50 сек вкл и остават само 10 сек да стои вкл бутона,но много се влияеше от температурата.Иначе си бях харесал едно по скъпо цифрово реле направо му задавам да задържи 59 сек преди да вкл и получавам 1 сек сигнал красота просто ама 20-30 лв :sad: И още нещо схемата ти е за 12 волта нали?

lz1wvm в този сайт има доста интересни неща таман в стила на направи си сам нооо не са ми по силите тия схеми :-D
AAsat - специалист
На позиции от 1 до 9 са запаметени координатите, къдрто трябва да се намира системата през деня. На десета позиция е нощното положение, координатите на 11 са като на 1, на 12 като на 2 и т.н. Нека през нощта системата е била примерно на 20 позиция. В 7 сутринта е първо включване - системата отива на 21 позиция ( координатите са като на първа). В 8.30 примерно е второто включване - 22 позиция (координати като на втора). В 10ч. - трето поз.23 (като 3) ...........В 19 ч. - девето вкл. поз.29 (като 9). В 21ч. десето включване поз.30 ( като 10, 20, 40 ...). В 7ч. всичко започва отначало с поз. 31 .
От позиция 100 най - вероятно се отива на 1.
Наистина запаметяването на 100 позиции ще е досадно. Освен това лятото и зимата часовете на превключванията ще са различни - таймера трябва да се препрограмира според сезона.Другата заложка е какво става като спре тока. Къде отива системата при идването му.
Това с времезакъснителните релета и влиянието им от температурата не го разбрах много. Всичко това не се ли намира на стайна температура?
Схемата не съм я мислил за определено напрежение. Според релето би трябвало да работи и на 5 волта и на 12 - кондензатора и съпротивлението ще се подберат според напрежението. Най - добре според мене е да се монтира в позиционера и да се захрани от неговото захранване. От позиционера ще излиза оше един мрежов кабел и ще се включва в таймера.
fox_vt - майстор
Сега се сетих че като се стикне последния канал после не връща на 1 а изписва край на каналите като може да се зададе софтуерен лимит но пак не връща само.Както и да е де ще карам по сегашния начин все пак проблема не ми е в превключването UP DOWN а иозбщо във подаването на команда дали ще пращам само UP няма да се реши проблема с бягащите позиции.Относно схемата днес ще ходя да набавя елементите и мисля да я захраня със 12 в,във позиционера ще е естествено.А за релето за време имах предвид че тайминга се определя с тример който е адски зависим от температурата и настроените 10 сек понякога стават 2 сек понякога 20 понякога изобщо ги няма.Тия дни ще налепя схемата и ще видя резултата.

пп за спирането на тока работата става амин трябва ръчно да се включи позиционера само упс оправя работата :lol: А относно часовото сменяне и аз направих същата грешка да сменям часове-часовото време се сменя само и единствено заради човека на слънцето му е все тая с колко часа ти е напред или назад часовника или казано по иначе и зиме и лете слънцето си е на същото положение и нищо не трябва да се променя в настройките.е показва ти с един час напред но това е реалното време НА слънцето :-D

ппп какъв е оптрона че няма означения ?

Ппп релето може ли да бъде и то заменено със оптрон ако да схемата същата ли остава?Също да попитам оптрона как точно се отпушва трябва ли да има някакъв ток на отпушване или не ,защото ако има ще е проблем за схемата.
fox_vt - майстор
Понеже доста едитвах последното мнение пускам ново :-D Значи схемата дадена от ААСат работи перфектно токущо я налепих и тествах набързо пуска импулс със продължителност между 0,5 и 1 сек което е просто перфектно за целта =D> Имам обаче два въпроса-нямаше 2 вата 68 к и взех 0,25в само и само да я пробвам ама гадината грее яко що се товари толкос ми е тъмна индия,може ли да го заменя с малко по друго съпротивление на 2 вата примерно малко нагоре или надолу +/-10к?И другия ми въпрос кондензатора след греца го взех 400V 100мкф щото тоя дето е даден е по голям от цялата схема и е 10 лв :shock: та мога ли да сложа 100мкф но 250V като съм мерил показва 200 волта на него дали ще е проблем при все че ще работи само 60 сек 16 пъти на ден?
AAsat - специалист
Кондензатора е достатъчно да е на 16 или 25 волта - върху него няма как да има повече напрежение от около 2 волта. Може да е и по-малък от 470 мкф - примерно 220 мкф. Не би трябвало да има проблем съпротивлението да е 82 килоома. По малко не го слагай. Ако нямаш 2 вата направи комбинация от повече съпротивления.
fox_vt - майстор
Всъщност наистина има 1 волт на него преди съм мерил зад него :lol: тогава ще го минимизирам че тоя е мн голям.За съпротивлението намерих в каталога на елимекс 33к 2 вата мисля да взема две-2 к едва ли ще е проблем най много да отиде на 1,2 в на оптрона.Даже си взех още един оптрон и мисля да пробвам да елиминирам и релето от схемата само да нацеля товарното съпротивление след транзистора де :-D
AAsat - специалист
На мястото на намотката на релето свързваш светодиода на оптрона през съпротивление примерно 3,3 килоома. Колектора и емитера на транзистора на оптрона - директно на бутона. Ако не работи разменяш местата на колектора и емитера.

Тема "Помощ за направа на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: