От мобилни телефони до цифрови камери
Найденов - специалист
hidrazin написа:
Ами да, виж какво е написал Найденов. Може да ти даде и свалената схема но предполагам е нещо такова:

Изображение
:partyman:
Схемата е точ в точ :partyman: . И BUZ11 ще ти върши идеална работа
gottogetit - специалист
Найденов написа:
hidrazin написа:
Ами да, виж какво е написал Найденов. Може да ти даде и свалената схема но предполагам е нещо такова:

Изображение
Схемата е точ в точ :partyman: . И BUZ11 ще ти върши идеална работа
колега да си жив и здрав.утре ще подменя транзистора и дано всичко работи. мерси. ще пиша за резултата. весели празници на всички.
gottogetit - специалист
колеги да ви се похваля. смених оригиналния транзистор с "BUZ11A" по съвета на колегата Найденов. машинката работи повече от супер :) благодаря на всички колеги които помогнаха.
да сте живи и здрави и весело изкарване на празниците :)
hidrazin - майстор
Весело и на теб и пак заповядай.
Здравейте, колеги :)
И аз имам същият проблем с винтоверт Девалт - тръгва на макс обороти. Лошото е, че надписа с модела е изтрит. Няма удар и е за 14,4V. Платката се различава малко от тази на автора. Моя транзистор е завъртян на 90градуса по часовниковата стрелка.
Преди време бях разглобявал спусък на подобен модел девалт и след почистване на плъзгача се оправи. Но сега на моя го чистих и проблема остана. После като се загледах в транзистора и видях, че от страната на надписа има дупка, буквално се е пробил. Надписа го няма и съответно не знам какъв да си взема. Бихте ли ми кзали кой транзистор ще работи?
Мерси предварително =D>
hidrazin - майстор
Ами като не е ясно какъв е пробвай с този по-горе. Поне ще си направя извод никога да не си купувам винтоверт DeWelt.
Найденов - специалист
ledid, разгледай по- назад схемата за управление- тя е типична, нищо чудно да се използва в повечето акумулаторни машинки, е , възможни са дребни вариации по отношение на стойности на резистори и кондензатори, но това е типичната схема на свързване на таймера 555 като ШИМ генератор, който в случая управлява мощен транзистор и така се изгражда ШИМ регулатор на нисковолтов правотоков електромотор с постоянни магнити. Не знам дали управлява добре електромотор с навит статор- нищо чудно и в случая да работи добре- просто не ми се е налагало да пробвам.
Писах, че може да се ползват BUZ11 и NTE2389 и с това изобщо не се изчерпва избора на транзистор, но моята машинка е акумулаторна дрелка, а не винтоверт, както при gottogetit и може би при теб.
Виж структурата на транзистора- N-канален MOSFET транзистор и от тук нататък си търси транзистор с нужните стойности на напрежение и ток, който може да ти свърши работа.
Може да ти свършат работа тези:
BUZ 12 50в, 42 ампера
BUZ 14 50в, 39 ампера
BUZ 15 50в, 45 ампера
BUZ 16 50в, 48 ампера
IRL3705 55в, 77 ампера.
hidrazin, и моята, и на колегите машинки са купувани втора (трета- четвърта) ръка. Моята е била ползвана явно много душмански (а най- вероятно и на споменатите колеги). При мен- за бъркане на строителни разтвори и след като я отворих, събрах материал за залепване на почти половин фаянсова плочка :-D , така, че не мисля, че марката има проблем.
hidrazin - майстор
Найденов написа:
... така, че не мисля, че марката има проблем.
Ееее... Това си беше шега. При три прецакани от една и съща марка в една тема не се сдържах. :-D
Коригирал съм бройката. :)
Последна промяна от hidrazin на нед фев 17, 2013 8:04 pm, променено общо 1 път.
Найденов - специалист
:-D Как две? Три са, а и трите с аналогичен проблем. Моята ли не броиш :wink: ?
Благодаря Найденов!
Още утре ще взема някой от посочените транзостори.
Аз освен разглобяването на спусъка, отворих и механиката. Имаше страшна мизерия. Почистих и смазах. Обаче нещо съм прецакал тресчотката. При въртене на ръкохватката си щрака, но и на слабо и на силно не се задейства - все едно е винаги на максимум.

Тема "спусък за плавни обороти на винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: