От мобилни телефони до цифрови камери
QuietStep - специалист
todortv написа:
За протокола.
Купих тази антена с усилвател, DT850C от Конрад 18лв:
Изображение
и сигнала заспа, като пъдар в колиба.
За моя голяма изненада, на хоризонтална поляризация, никакъв сигнал :? . Щом я завъртях на 90гр., не се влияе дори от точна насоченост и качество на сигнала 90%.
За проба закачих антената без усилвателя, директно в декодера-нищо.
Сега мотора я върти нагоре-надолу, което е безсмислено....
:partyman:
Г-н Тодоров,
Добра информация! Имам същата антена и се чудех дали да я скрия на тавана на селската ми къща, защото...(за "мургавите" мисля непрекъснато и се стряскам на сън!)
Но и до сега, независимо от хоризонталната поляризация имам добър сигнал в 8 програми - с добър ТВ приемник(с оригиналния ѝ усилвател. Без него - нищо). Не съм все още реализирал тази идея, защото не съм сигурен дали ще работи през керемидения покрив :), естествено с вертикална поляризация.
Разстоянието до транслатора (гр. Монтана) е около 35 км(по права линия).
todortv - майстор
Алуминия не им представлява голям интерес, досега да са я отнесли ... Виж за бакъра :shock:нещата са по друг начин: Ако сложиш 5лв и 200гр. бакър, ще открадне бакъра :-D
То пък колко тежат тези тънки тръбички. Щом работи така защо да я криеш.
QuietStep - специалист
todortv написа:
Алуминия не им представлява голям интерес, досега да са я отнесли ... Виж за бакъра :shock:нещата са по друг начин: Ако сложиш 5лв и 200гр. бакър, ще открадне бакъра :-D
То пък колко тежат тези тънки тръбички. Щом работи така защо да я криеш.
Само заради устойчивостта при вятър. Слаба ми е мачтата. За проба я сложих на тавана (под керемидите) и сигналът се оказа добър (с усилвателя, разбира се). Но вертикална поляризация. А и кабелът мина директно през тавана, та и за него не мисля...
Всичко най-хубаво ти желая!
Evgeniy - майстор
Трябваше ми стайна антена и решх да пробвам опростен вариант на коаксиална антена, която по принцип представлява метална тръба, над която стърчи мачта. Вместо тръба, аз обърнах оплетката на кабела.
Получи се ефективна антена на цената на парче кабел.

1. Заголих около 15 см да остане само оплетка:
Прикачен файл:
DSCN2712.JPG
Внимателно разхлабих оплетката и с малко течен сапун я прекарах назад върху кабела:
Прикачен файл:
DSCN2713.JPG
Пробата беше доста успешна:
Прикачен файл:
DSCN2714.JPG
След това разбира се обработих задната част с пвц изолирбанд.
Дължината на оплетката назад и на стърчащата изолирана сърцевина е около 12 см всяка

Тема "Антена за цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: