От мобилни телефони до цифрови камери
pansim - майстор
Още един глас за ТДА7294
До около 50 вата си е напълно приемливо качеството
А 2х50 вата за у дома.....и от съседния вход може да извикат полиция :lol:
Ivanov388 - специалист
За съседите и викането на полиция сте прави, но в случая питащия иска съвет за стереоусилвател с по-малка мощност за домашно ползване, без особени претенции, удобен за самостоятелна изработка за да изпита и удоволствието от "направи сам".

Мненията за НЧУ са били винаги интересни и актуални. Няма смисъл от приказки за врачки, съседи, полиция и други подобни. Всичко може да се каже без ирония и без негативни подмятания към питащия и към различните мнения.
Благодаря на всички, които разбраха какво искам да кажа ! :)
Весели празници ! :)
pansim - майстор
Аз не разбрах какво искаш да кажеш!
И никой в темата не обижда и не се подиграва на питащия, поне аз не съм забелязал. Даже много полезни съвети се дадоха...
ge6aaaa3 - специалист
ТДА7294 си е добра схемичка. Като бонус работи на по-високо напрежение с по-малки токове и няма да се чудиш какъв стабилизатор да му правиш. Ако е за "направи си сам" и аз съм за този вариант. Самоче ще трябва да си вземеш две за двата канала. :wink: Има и вариант да си вземеш 2 такива, да ги вържеш мостово, един филтър и един 200W буфер, който можеш и сам да си направиш. Колонките за компютър ги правиш с филтър, който пропуска само високите и средните/да не се мъчат с басите/. Ще се получи добро 2+1, което ще кара чашите на съседите да се разхождат по масата. :-D
Тани - модератор
Ivanov388 написа:
За съседите и викането на полиция сте прави, но в случая питащия иска съвет за стереоусилвател с по-малка мощност за домашно ползване, без особени претенции, удобен за самостоятелна изработка за да изпита и удоволствието от "направи сам".

Мненията за НЧУ са били винаги интересни и актуални. Няма смисъл от приказки за врачки, съседи, полиция и други подобни. Всичко може да се каже без ирония и без негативни подмятания към питащия и към различните мнения.
Благодаря на всички, които разбраха какво искам да кажа ! :)
Весели празници ! :)

Както казах и по-горе, дал съм СПОРЕД МЕН най-добрия вариант, при положение, че говорим за една и съща сложност и почти една и съща цена на елементите. После само със смяната на трансформатора с по-мощен, усилвателя ще може да извади пълната си мощност, ако въобще е необходимо! Това че усилвателя е за 100W , които 100W са с такова качество , че почти не става за слушане, не означава, че не може да се слуша и на 5W, но с перфектно качество без изкривявания. Също така може да се слуша и на 20 W при необходимост , също без изкривявания - нещо което не може да се случи с 22 ватовия усливател, за който питаше автора на темата . С него ще има жестоки изкривявания и няма да става за слушане , а трансформаторите може да са с една и съща мощност. В такъв случай, защо пък питащия да няма претенции и да направи нещо по-качествено с почти същите труд и средства , а го буташ да направи нещо непретенциозно, за да спести десетина лева, ако въобще ги спести?
miroton - майстор
tda не е 100 вт а 70вт и се захранва на + - 25 волта за 4 ома,+ - 30 волта за 8 ома и трябва да се внимава да не се получи дупка в корпуса.
Тани - модератор
Технически характеристики:

Изходна мощност :

-100 W при коеф. на нелинейни изкривявания:10% и RL=8 Ω и Ucc=±35 V; Ucc=±27 V и RL=4Ω;

-70 W при коеф. на нелинейни изкривявания: 0.5% и RL=8 Ω и Ucc=±35 V; Ucc=±27 V и RL=4Ω;

захранващо напрежение от ±10 V до ±40 V;
Максимално усилване: за TDA7294– /80 dB/;
Както писах обаче, при 100W изкривяванията са жестоки!
ditronix - специалист
За мен 7293 е по-добрият вариант. 70 или 100W- аз се обзалагам на каса бира че никой не може да познае разликата в един нормален апартамент! Най-малко пък куките :wink: Иначе това е една от двте добре свирещи ИС от серията TDA. Другата е 1514,ама няма от де да се намери. Тя е най-добрата! Имам усилватели и с двете схеми и споделям собствено мнение. Ако се ползват вентилирани радиатори от по-старите процесори,може да се спретне съвсем сромно по размеро усилвателче,което обаче при нужда да дъни жестоко! Ако на някого му се рови,в аудиофорума навремето пуснах една темичка със снимки ("От нищо нещо" май че беше),там се вижда какво съм направил.
edit: 7294 e по-добрият вариант [-o< Ето и линк към темата: http://www.bgaudioclub.org/showthread.p ... 0%B8%D1%8F! -не било "От нищо нещо" ами "Една неочаквано добра комбинация" :roll: "От нищо нещо" е друго нещо :supz: Акйо изровя линк,ще пусна и него!
edit: http://www.bgaudioclub.org/showthread.p ... 210)/page4
Е това е другата тема :-D Четвърта страница,по-към края. Проверете за лед в хладилника и сте готови :roll: И след това се прехвърлете на страница шеста. Там пък ви чака една кулинарна изненада. :supz:
И сега ми се върти в главата една идея свързана с Великден.... Дано имам време да опитам да я осъществя!
hidrazin - майстор
ditronix написа:
Другата е 1514,ама няма от де да се намери. ....
Чак пък да няма?
http://tpetrov.com/search.php?s=tda1514
http://elimex.bg/product/2248/tda1514.html
http://hit-electronics.com/za-vas-tehni ... 4-4614.htm
Пък и знаеш че Божко "Мога да доставя нова." :lol:
:partyman:
pansim - майстор
ditronix написа:
Там пък ви чака една кулинарна изненада. :supz:
=D> =D> =D> :supz:
Великолепно изпълнение!

Тема "Усилвател-въпрос" | Включи се в дискусията: