От мобилни телефони до цифрови камери
Subsa - специалист
R18 ще е добре щом е тръгнало, гръмнало де
Той зарежда схемата, ама трябва да тестваш с една последователна на адаптера лампа.
Мисля, че ти е бил изгорял изходния диод, щом транзистора е гръмнал :)
Давай, не е толкова гръмнало и по гръмнали сме правили :axe:
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Преди съм го мерил и си беше нормално около 180K. След като гръмна сега показва около 114.5K...
Не може да мериш запоени резистори, нито други елементи. Поне не, докато не познаваш детайлно схема а това при теб липсва! При меренето резистора не трябва да участва в никаква верига - поне единият му крак трябва да е "висящ". Тоя си е променил стойността, защото нещо друго покрай него е издумкало.
Като гледам кои пътечки са се изпарили - всичките са преди греца. Твърде е вероятно без да искаш при изключването да си направил ти късо по платката. Трудно ще стане да стои известно време включено без да гръмне, и хоп - при изключването. В 99,9% от случаите си гърмят още с включването. :-D
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
shadow__01 написа:
В 99,9% от случаите си гърмят още с включването. :-D
:partyman:
Взех, кондензатора греца и радиаторите а останалото го изхвърлих. Щом е почнало да прави проблеми пак ще гърми дори и да беше заработило. То гръмна няколко секунди след подаване на напрежение и след като гръмна още не бях го изключил.
Вече ще знам импулсни адаптери не се поправят(или поне не си струва ремонта им).
sstefanov - майстор
Измери ли греца? Според мен е гръмнал 99%!
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Измери ли греца? Според мен е гръмнал 99%!
Да мерих, здрав е. Или поне така показа уреда. Дава около 540 ома на преход, но не съм го пускал да меря напрежение след него.
petromaniq - специалист
Ами извади крайния транзистор и мери. Възможно е след фойерверките да е заминал, както и ШИМ-а. Провери демпващата верига в първичната намотка диода и синия кондензатор и обезателно "оживявай" схеми през лампа.
kozl - майстор
shadow__01 написа:
Поправям един импулсен адаптер 12V, 5A ........................
Е и при мен проби те също такова захранване, с което бях захранил камерите. Изключва предпазителя при включване на захранването. И понеже е в гаранция - разходка до Конрад. Да ама взеха го за ремонт. Дано да го ремонтират по-сполучливо от твоето щото немали в наличност други. :wink: И не ми идва на ума, кой ще се занимава да го цепи, че пласмасовия корпус залепен - ма нека ремонтират. Обаче според мен това е трик да си купя друго, щото аз не мога да чакам две седмици ремонт, разправии и т.н.
Предупредих ги, че изключва 2А предпазител, щото ако го пробват през по-мощен и май ще почне да не изключва след първото включаане :lol: Също като след твоя гърмеж.
Първо помислих, че е окъсила входната верига, но мултицета не свирна, което значи, че съпротивлението>50 ома. Може би пробива е след изправитения блок. Аве общо взето гаранция у Франция. Купих ново от Пасат електроникс, че по близо - само разходката до Конрад ми струваше 2 лева за билети от гр.транспорт. Новият аналог на предишното зхранване е по-голЕм на размер и няма пласмасов кожух. По е пригодно за ремонт и има 2 години гаранция..................... у Франция :lol:
Subsa - специалист
Ние за какво ги взимаме и ги де-рейтваме, че прегряват и спират да работят. Поне да не работи от самото начало...
Опичат се в тия кутии.
petromaniq - специалист
Опичат се не от кутията, а от некачествено проектиране, изработка и елементи. Лаптопските са на същата мощност и си държат и в пластмасите - без дупки, и нищо не пречи да хванеш поялника и да го направиш "лейка" - стига това да е проблема, а не ниското КПД.
shadow__01 - майстор
Subsa написа:
.
Опичат се в тия кутии.
Това е ясно но пак ги правят в такива.
Имам един адаптер пак импулсен само че е само до 1A. Бях го купил да захранва вентилатор за едно изделие, но след разглобяването остана неизползван. Бях му разрязал внимателно корпуса и изкарал платката. Сега си мисля да вкарам платката в кутията от изгорялото и да стане по-безопасно за използване. Ще си има и букса и кабел със закрепване против опъване и ако не прегрява би трябвало да работи. След време ако ми потрябва мога да го направя.
Чувал съм, че ако на енергоспестяваща крушка се пробият няколко дупки на цокъла изкарвали повече. Доколко е вярно...

Тема "Аналог на транзистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: