От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
В един друг форум ме насочиха към верният път (с друг чип и по-ниска честота), ...
Правилно са те насочили - по-ниска честота. Някъде към 50Hz. Правиш си един електрожен и си готов. Пък като искаш го регулирай с тиристори.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Хидразине, айде стига си остроумничил :-D .
sstefanov - майстор
Хем не разбираш съветите, които получаваш, хем се дървиш на тези, които искат да ти помогнат.

На твоята схема за 4 диода и дросел, в схемата на английски choke означава дросел, но елементите около него не са диоди :)

Крайно време е тази тема да замине в коша, за да не се излъже някой по картинката да тръгне да прави нещо...
gogo7777 - майстор
+1
Къде видя желание за помощ?

То е ясно, че първата схема отпада.......Да я трия ли? Ще обезмисли постовете ви, ако я няма.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Къде видя желание за помощ?
То е ясно, че първата схема отпада.......Да я трия ли? Ще обезмисли постовете ви, ако я няма.
Ми какво искаш тогава - швепс? :-D
Елементарно е - обикновената ламарина за трансформатори не може да работи на "високи" честоти. Загубите в магнитопровода още при 400Hz ще са чудовищни. Те растат пропорционално на квадрата от честотата. При смятане на трафа за 400Hz ще се наложи да се намали индукцията в магнитопровода до 0,4-0,5Т , което пък е съпоставимо с тази при феритите.
Има трансформатори и електродвигатели работещи при 400Hz. Не повече. Използват се във военната апаратура и авиацията за да се снижи малко теглото. Ама малко. Не в пъти. И там магнитопровода е от валцована силициева ламарина - например Э44, Э340 и дебелина не по-голяма от 0,2мм.
Едва ли ще намериш такъв магнитопровод ама и да намериш, като сложиш радиаторите, вентилаторите ... на преобразователя нищо чудно да стане по-голям и тежък от обикновен електрожен. :lol:
Те хората топлата вода са я открили. Нещо гледам много не ги произвеждат и ползват такива електрожени. :-D За да то е леко - инверторен електрожен. От магазина.
P.S. И като изтриеш схемата какво? Аз ще я кача наново. :)
petromaniq - специалист
ХИДРА, ще я качиш, ама после ти ще трябва да обясваш как деЙства дросела :lol:Човека иска заварка - незавимо дали в транзисторите, платката или нещо наоколо :-D
Последна промяна от petromaniq на нед ное 17, 2013 8:49 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Какъвто и да е трансформатора, като се отпушат едновременно двата транзистора ще се получи хубав фойерверк, но не и заварка.
hidrazin - майстор
petromaniq написа:
Човека иска заварка - незавимо дали в транзисторите, платката или нещо наоколо :-D
Ако иска да регулира тока на електрожен ето тук има работеща схема и е много подобна на втората, която е дал.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=28180
Само дето няма как да прекара 2kHz през трафа. То не че няма да ги прекара ама няма да може да заварява с тях. Колкото можах накратко обясних защо няма да стане. Дано не ми се сърди де. :shock: То и аз като разбера че не може да се случат някои работи и аз се дразня. :-D
gogo7777 - майстор
Ааааа, могло значи и по-конкретни отговори :-D .
Увериха ме знаещи, че ламелен магнитопровод ще работи на 1kHz, но ми препоръчват не повече от 800Hz. Ама не им се занимава да режат ламели само за мене, щото са си настроили машината вече. До 400Hz обаче нямало проблем и с масовите трафове.
Въпроса за електрожена беше принципен, както личи от заглавието. Изобщо не съм имал намерения да правя електрожен. Но ще пробвам от любопитство.
За отпушването на транзисторите разбрах, че с тоя чип 555 трафа не трябва да е със средна точка. Със CD4047 ще стане ли? По-лесно ми е да навия трафа със средна точка....
Дано не ми се сърди де. То и аз като разбера че не може да се случат някои работи и аз се дразня.
Ами като пишете с излишна ирония се дразня, много ясно :-D . Няма проблем.

А тая схема в първия линк ще я редактирам........Тоя дето ми я даде още твърди, че я е свалил 1 към 1 от устройството.........Ще ме накара да отида да видя това чудо.
AAsat - специалист
gogo7777 написа:

А тая схема в първия линк ще я редактирам........Тоя дето ми я даде още твърди, че я е свалил 1 към 1 от устройството.........Ще ме накара да отида да видя това чудо.
На схемата не е отбелязано кои са началата и краищата на намотките на изходния трансформатор, които са с обща точка. Това е съществено ако тя ще се повтаря 1:1 без да се мисли. Едно е подредбата да е - начало - край - начало - край - ( в общата точка са начало и край ), а съвсем друго подредбата да е - начало - край - край - начало - ( в общата точка са край и край или начало и начало ).

Тема "Електрожен 2 kHz - постановка на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: