От мобилни телефони до цифрови камери
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
:-D Стига бе. Ти все едно ще обезвреждаш някоя пехотна мина. :) И на кое казваш обезвреждане? Едното е разреждане на останалия заряд а другото е преди да изхвърлиш кинескопа. Чупи му се "опашката" - там на края където е най-тънко и никакви стъкла не хвърчат. Все пак вътре няма налягане а вакум.
Хидра, ти на старите съветски телевизори не знаеш ли, че са монтирани взривоустойчиви бандажи на кинескопа и покрития отгоре? Експлозия няма да има. Експлозията е свързана с мигновеното появяване на област с високо налягане и взривна вълна. Имплозията е обратното явление - внезапно и взривоопасно запълване на обем с много ниско налягане.
Графитеното покритие вътре, както и отвън всъщност е известно с търговското наименование акуадак. Вътре служи за отклоняване и обиране на вторично емитираните електрони. Маже се понякога и от външната страна на кинескопа, където пък играе ролята на плоча на един хубав кондензатор, именно от където е електростатичното поле, за чието съществуване е разбрал автора на темата емпирично/опитно.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
И на кое казваш обезвреждане? Едното е разреждане на останалия заряд а другото е преди да изхвърлиш кинескопа. Чупи му се "опашката" - там на края където е най-тънко и никакви стъкла не хвърчат. Все пак вътре няма налягане а вакум.
Второто, ама като ме е страх и.... Все пак работата с кинескопи не е най-безопасната и за всеки случай. После отиде на боклука Направих го защото е забранено да се изхвърля цял кинескоп на боклука и за да не пострада някое малко дете ако реши да си играе с него.
Чел съм, че ако се счупи екрана например с камък от имплозията стъклата се отблъскват в задната част на кинескопа и пак леко хвърчали напред. Не съм пробвал, може и да не е вярно.
hidrazin - майстор
Хубаво си направил че си го обезвредил. Не е толкова страшно де. Като счупиш шийката просто изсъсква и често отпред луминифора цъфва като майска роза. навлизащата струя въздух го издухва. На съвременен телевизор много трудно ще строшиш предното стъкло. Много е дебело.
Наистина преди години така се обясняваше че при счупване на кинескоп предните парчета летят назад а задните напред и може да те нарани. За толкова време и десетки строшени кинескопи не ми се е случвало. Поне на мен де. За твое успокоение преди да го разхерметизираш го покриваш отзад с едно старо одеяло/платнище и праскаш шийката с чука.
А бандажите на старите телевизори и маските не ги изхвърлям. Все пак са от пермалой - сплав на желязото с високо съдържание на никел. Гледан че цената никела падна под 10$ за кило на борсата ама все пак си е пара. :-D
:partyman:
puh4 - специалист
sstefanov написа:
не се мъчи, за 50 лв ще ти дам напълно работещ телевизор PHILIPS.
Няма да ти дам 50 лева, ще получиш 50 евро в Малта.
radius - майстор
Мислех да пускам нова тема, но тази е точно в девятката. А и тук има доста начетени електронни спецове, не само електротехници :wink: .
Имам един кинескопен Филипс 9521. http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... 9PT9521/12
Радвам му се, защото е хибриден – с цифрова обработка на сигналите, а пък с кинескоп. Има и HDMI, което ползвам. Напоследък има следния проблем – чува се „цъкане” от искра, все едно се опитва да го размагнитва, но не само при включване, а и след това. Не е постоянно, а отвреме-навреме.
Отворих го , почистих праха на всичко с особено внимание на каскада, ТХО и всичко високоволтово, видях къде е искрата.
На куплунга на кинескопа има кабел с високо напрежение, идващ от каскадата (предполагам катода е това). Той влиза в една бяла кухина от куплунга и отива в кинескопа . Вижда се, че искрата е вътре в тази кухина. Разглобих я, вътре има 2 пъпки на разстояние и връзката е към размагнитващата намотка около кинескопа. Пъпките нямаха нагар. Явно нямаше нищо нередно вътре, но се питам защо и след първоначалното размагнитване, телевизора решава да искри оттам? Ето и картинка, благодаря на включилите се:
Прикачен файл:
cokul.jpg
cokul.jpg (52.53 KиБ) Видяна 2206 пъти
Питах в Сетком, но нещо няма конкретен съвет http://forum.setcombg.com/%D1%80%D0%B5% ... post657908
todortv - майстор
Това е кабела за фокуса и няма нищо общо с размагнитването, освен че там е хваната маса.
Измий със спирт "кухината", ако не помогне потърси някой да измери В+.
radius - майстор
С каква цел двете клеми вътре в кухината са на разстояние? Все едно да осигурят разряд, но над определено напрежение? Искри между тях.
todortv - майстор
radius написа:
Все едно да осигурят разряд, но над определено напрежение? Искри между тях.
Да.
hidrazin - майстор
Точно. Разрядник е за определено напрежение. Почисти както todortv ти каза и задължително провери напрежението.
Много ме съмнява да помогне почистването.
:partyman:
pipilica - майстор
Некой път като е искряло по дълго хваща метализация и трябва да се изчегърта леко.

Тема "Проблем с кинескопа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: