От мобилни телефони до цифрови камери
thinkpad - майстор
kuger написа:
След доста време на неупотреба, сега захапва само тук-там по някое DVD, всичко друго си бачка.
И на теб ще ти кажа - виж дали колелцето, на което се върти диска не е изместено. Другото - някои оптики имат тримери за контрол, може да се поиграе с тия тримерчета. Никакви гаранции за нищо не давам, ама може да върнеш DVD-то малко към живот.
Моето DVD е точно Sang - онова, на което му хвръкнало колелцето. HDVD - нещо си. Или подобно. Като направих и наместих колелцето, работи известно време. После пак се изметна. Защото бях го залепил със секундно лепило. То на оста, от където го върти моторчето не се закрепват с нещо друго, освен натиска и съпротивлението на пластмасата му, в отворчето на която влиза оста. С времето или от старост очевидно се разхлабва. Менте работа. Можеха да сложат същото на шлици.
Последна промяна от thinkpad на вт фев 04, 2014 2:06 pm, променено общо 1 път.
kuger - майстор
Отваря, слагам диск, който е работил на него, приема го, чете го /т.е., чува се цър-пър :-D /, и казва НЯМА ДИСК :? , а сега,де :?
И ЕЛИТ-а и той така.
Последна промяна от kuger на вт фев 04, 2014 2:15 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
kuger написа:
Отваря, слагам диск, който е работил на него, приема го, чете го /т.е., чува се цър-пър :-D /, и казва НЯМА ДИСК :? , а сега,де :?
Разместено колелце(пръстена на шпиндела). Виж ако го натиснеш леко дали ще измени положението си. Ако е така - значи съм прав. И трябва да си играеш да го настройваш на точната височина и закрепваш. Не гледай лазера, докато тестваш. А иначе - може оптиката да заминава - вид дали около нея няма тримери за настройка.
Веднъж като си сложих лично аз колелцето обратно, точно каквото казваш ти правеше. Описал съм по-напреде защо става така според мен.
kuger - майстор
САНГ-а ше го захапя подир малко, ЕЛИТ-а е на село, та ще почака.
thinkpad - майстор
kuger написа:
Успех. Лично мен ме домързя втори път да нагласям колелцето. Имам компютър, та дори приемника за телевизора може да пуска филми от флашка. Малко излишно ми стана, ама и аз съм плюшкин и не хвърлям. Складирам - някой ден може да потрябва! :lol:
hidrazin - майстор
kuger написа:
Ако искаш все още да да ги ползваш не слушай какво те съветва котката с пластмасовата пушка. Поне не барай колелото на шпиндела. Системата за радиално следене има доста големи възможности за фокусиране.
За съжаление най-вероятно оптиката си заминава. В евтините машинки - евтини оптики. Често по оптиката има повече от един тример. Ако не знаеш кой е за тока през лазерния диод не ги барай! Пиши какъв е модела и ще му намерим кой е тримера за тока.
Преди това обаче пробвай само с почистване без спирт. Може съвсем малко дестилирана вода или едно дъхване както се писа по-горе, Лошото е че замърсяването не е само по лещата а и вътре, по призмата и другите лещи които няма как да бъдат достигнати. Пробвал съм със сгъстен въздух и промиване с изопропанол. Резултатът е много променлив и клонящ към неуспех.
Смяна на оптика не препоръчвам. Новите евтини оптики често са не работещи още с купуването от магазина. Другите - не си заслужава. Излизат на цената на ново устройство ако е от евтините модели.
Успех!
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ако искаш все още да да ги ползваш не слушай какво те съветва котката с пластмасовата пушка.
Котката с пушката така си оправи DVD-то. Не знам колко големи възможности за фокусиране има щом не четеше дисковете, с после почна да ги чете. Казах и да се побутва изрично при хлабина в същото. Иначе - НЕ! И казах, че при желание има тример за контрол на тока, с който да се донастрои. Но веднъж тръгне ли се по този път - DVD-то просто си заминава.
Явно днес блескаш с особено остроумие. А като ще сменя оптиката - по-добре да смени DVD-то. По 40лв струват вече. Sang-а и като ново не е било топ класа. Това, че на моят Sang започнаха да му изпопадват разни елементи, като колелцето на пшиндела - ясно говори това.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Котката с пушката така си оправи ...
Тя котката да дава съвети от неща дето не вдява и да подвежда хората!
Аааа... И да не се напъва да ми пише на лични!
:partyman:
Колега щом не тръгва с почистване, оптиката трябва да я смениш с нова. Едва ли струва повече от 15лв.За целта я свали и отиди в магазин за резервни части с нея. За да ти дадат същата.След като я монтираш и свържеш кабелчето има едно транспортно късо с калай махни с поялника монтираш обратно пускаш диска и си в оркестъра.Успех!

Тема "Проблем с DVD Toshiba SD1010KE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: