От мобилни телефони до цифрови камери
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
И като се окаже че не кондензатор какво правим? - Викаме неволята! :prayer:
И кой за уред с ниска цена някой ще се занимава да губи половин или цял ден да мери и търси за проблема, Хидразине? Аз има тука един телевизор, дето така съм го зарязал, защото ме домързя да ровичкам вътре. Защото е CRT и общо взето нищо не струва, за 40лв мога да взема друг втора ръка.
todortv - майстор
thinkpad написа:
...Аз има тука един телевизор, дето така съм го зарязал, защото ме домързя да ровичкам вътре. ....
Затова писах, че цената не е надута и трябва да се цени труда на този, който не го е домързяло.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...И кой за уред с ниска цена някой ще се занимава да губи половин или цял ден да мери и търси за проблема...
Този, на когото му се плаща за труда.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Този, на когото му се плаща за труда.
Дааа... И ако днеска можеш вместо да вземеш 50лв за ремонт на телевизор(като телевизорът нов е струвал 150лв), който си човъркал цял ден или да смениш кондензаторите на 3 телевизора по 36лв за същото време, с кое би се заел ти?
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
или да смениш кондензаторите на 3 телевизора по 36лв...
Поправката на телевизори или монитори е много специфичен труд, но това не значи, че трябва да вземат пари колкото за работещ втора употреба същия.
Ремонта не е само да се сменят няколко кондензатора с поялника и вакуум помпата. Понякога се налага измерване с осцилоскоп, смяна на чипове, транзистори, дори замяна на цяла захранваща платка(ако е отделна).
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Дааа... И ако днеска можеш вместо да вземеш 50лв за ремонт на телевизор(като телевизорът нов е струвал 150лв), който си човъркал цял ден или да смениш кондензаторите на 3 телевизора по 36лв за същото време, с кое би се заел ти?
Мисля че бях достатъчно ясен - ще се заема само ако ми се плаща. С една дума - ремонта на първия няма да е 50 лева, а колкото 3х36 или на колкото там съм си оценил труда. Но едва ли ще се хвана. Там не се изкарват свестни пари.
shadow__01 написа:
...Поправката на телевизори или монитори е много специфичен труд, но това не значи, че трябва да вземат пари колкото за работещ втора употреба същия...
Въобще не е така. Колко пъти да го пиша? Трябва да се взимат толкова пари, колкото струва трудът БЕЗ ОГЛЕД ЦЕНАТА НА ИЗДЕЛИЕТО !!! То затова сме на този хал. Никой не си цени трудът.
Ами аз мога да си намеря евтини плочки - по 4-5 лева квадрата. Сега щом са евтини ела да ми ги налепиш за по 1,5 лева за квадрат (1/3 от цената на плочките). Имам за лепене към 250 квадрата. Ама искам хубаво да ми ги налепиш и да ми дадеш гаранция, че няма да се отлепи някоя и ако някъде не са като хората - фуги, нива... ще трябва да си оправиш грешките за ТВОЯ сметка. Чакам те!
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Трябва да се взимат толкова пари, колкото струва трудът БЕЗ ОГЛЕД ЦЕНАТА НА ИЗДЕЛИЕТО !!!
Искаш да кажеш - ако можеш да ги вземеш. С големи претенции ще стоиш гладен в България, хората трудно дават пари. Иначе съм съгласен. Но понякога трябва да се правят малки компромиси до поносимото за клиента, иначе втори път няма да дойде и дори първи.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Трябва да се взимат толкова пари, колкото струва трудът БЕЗ ОГЛЕД ЦЕНАТА НА ИЗДЕЛИЕТО !!! То затова сме на този хал. Никой не си цени трудът.
Проблема е, че дори и ти да цениш своя труд, другите не го ценят. Накрая като трябва да се плаща им се струва много и почват едни оправдания от типа на "сега в мен имам само толкова, айде другите друг ден когато имам". А кога е този друг ден не се знае.
Нормално ли е според вас за закрепяне на 7 големи лум. лампи на таван и близо 3 часа играчка от двама човека да се плати само 40 лева? Просто е смешно. Поне 10 лева на лампа е нормално. Ама кой ги дава? И който не е съгласен няма да вземе дори и 40-те лева.
hidrazin - майстор
Не, искам да кажа че ги взимам. Е ами не стоя гладен а отказвам работа и въобще не се притеснявам ако нещо стане със сегашната ми. Който не цени чуждия труд, да запрята ръкави и да си бачка сам. С тоя манталитет никога няма да се оправим.
Ако НИКОЙ не иска да им сложи ламбите за 40 лева, ще платят разумна цена. Иначе - на тъмно. Защото се напълнихме с пишман "баровци", дето са баровци докато си намират мушанки да им работят за без пари. Позаинтересувайте се например колко взима един електротехник в Германия на час. И само не ми обяснявайте, че то било Германия. Нали сме ЕС, демокрация, горивата -същите цени, храната - по евтина ...
То затова и втората употреба у нас върви с пълна сила. Там рядко някой може да си позволи ремонт на някаква електроника, защото себестойността на ТРУДА го прави безсмислен.
P.S. Сега ще гледам дали и тази тема няма да замине в коша, както заминаха и други теми. :lol:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
То затова и втората употреба у нас върви с пълна сила. Там рядко някой може да си позволи ремонт на някаква електроника, защото себестойността на ТРУДА го прави безсмислен.
Германия е много различна от България. А тук винаги ще има някой достатъчно гладен, който да работи за малко пари, за да не умре от глад. Ти недей така, кръгът ни е порочен.

Тема "Монитор-вади картина 5 мин след включване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: