• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
petromaniq - специалист
pansim, забравил си да напишеш изходното напрежение и това колко ватове е? Дай и формулата за трансформатора, ако не е фирмена тайна.
DMN - майстор
petromaniq написа:
какви са тези 1/4 от капацитета на фотоволтаика всеки процент е ценен.
Именно, нали и аз на това наблегнах с предното ми мнение. Ако фотоволтаика например произвежда номинален ток 1 А при 60V, то ако го свържем директно към акумулатор 12V тока пак ще е 1А. Така че, дали ще го свържем към един или към 5 последователно свързани акумулатора(60V) тока е все толкова и излиза, че когато зареждаме само един акумулатор загубата е петкратна. Затова целта е да се вдигне тока с тези преобразуватели, когато ще използваме само един акумулатор на 12V.
Със схемата на pansim това би трябвало да стане(ако е вярна). Но мен продължава да ме вълнува въпроса да речем по конкретната схема на pansim - ако панела дава 60V при товар 1А, колко ще са напрежението и тока на изхода? Или колко би бил тока, ако зареждаме 12V акумулатор, това което в случая е най-важното.
petromaniq - специалист
Тънко му е сечението за голям ток, а с коеф. кажи речи 1:1 и запълване 1 може да отшуми контролера :?. Кое е регулиращаият елемент в схемата? Липсва ограничение по ток и или напрежение.
Последна промяна от petromaniq на вт мар 03, 2015 5:43 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Няма да я бъде с тази схема. Да не споменавам че никъде няма следене на тока - нито на входа, нито на изхода.
В случая за MPPT въобще не може да говорим и ще е далеч от него. Контролерите дето го следят си имат софтче дето го прави това.
Освен това евтините китайски контролери нямат MPPT - независимо какво пише в книжките им или на самите тях. :-D
:partyman:
petromaniq - специалист
На този драйвер единственото му е че може да управлява мосфети... иначе си е като едно три файв :-D
pansim - майстор
petromaniq написа:
Тънко му е сечението за голям ток, а с коеф. кажи речи 1:1 и запълване 1 може да отшуми контролера :?. Кое е регулиращаият елемент в схемата? Липсва ограничение по ток и или напрежение.
Схемата ще работи. Никъде не съм казал че замества пълноценно контролер за панел. Запълване 1 това как да го разбирам??? Ако е за коефициент на запълване - то той никога не е 1.
А с IR2153 имаме фиксирана пауза /мъртво време 1.2мкс/
Регулиращ елемент в схемата няма защото в изискването не е посочено. Нали след тази схема ще има фабричен контролер от 35 на 12 волта. Това е.
Сечвението на проводниците е достатъчно ако се осигури вентилация на кутията. Но нищо не пречи да се използуват повече на брой проводници...място в макарата ще има.

DMN - идеята на този полумост е да свали от 70 волта на 30 волта. Нищо повече. Другото ще го свърши контролера на колегата създал темата. При 1А консумация и 65 волта на входа, на изхода ще по-ниско напрежение но с възможност за черпене на по-голям ток, минус КПД на полумоста.

Отново казвам, че не заместа пълноценен контролер, но пък е почти без пари, с елементи от старо АТХ и два лева интеграла :)
DMN - майстор
pansim написа:
DMN - идеята на този полумост е да свали от 70 волта на 30 волта. Нищо повече. Другото ще го свърши контролера на колегата създал темата. При 1А консумация и 65 волта на входа, на изхода ще по-ниско напрежение но с възможност за черпене на по-голям ток, минус КПД на полумоста.
Според мен точно в черпенето на възможно по-големия ток трябва да е смисъла на цялата работа за да може да се използва по-пълноценно мощността на панела в случая. Иначе, ако е само за сваляне на напрежението до 30V то това може стане например и с подходяща схема със същите като на ценер свойства. Така входното напрежение на контролера ще се ограничи на 30V, но когато се включи и акумулатор за зареждане то напрежението на цялата система ще падне до напрежението на самия акумулатор. Когато акумулатора се зареди и напрежението му достигне около 14.4V контролера започва да ограничава тока и напрежението на входа му и на панела започва да се покачва, като стигне 30V ще се ограничи от схемата и излишната енергия ще започне да се отделя като топлина, знам че не е много полезно за панела да работи без товар, а подобно решение избягва този проблем. Давам само за пример такава подобна схема(не е най-добрата, но е проста):
Прикачен файл:
Solar-1.png
Solar-1.png (5.79 KиБ) Видяна 1017 пъти
Обаче пак казвам - по този начин не се използва пълната мощност на панела. По-добре би било да се използва излишно високото напрежение на панела за увеличаване на тока, ако може поне 2-3 пъти в случая. Но автора да си реши кое е най-добре за него :)
petromaniq - специалист
pansim, Не казвам, че схемата няма да работи, но уж в темата се иска измисляне на рентабилно решение (хем дявола във въздуха) а не опитна установка - ще тръгне ли генератора, защото от първата схема не тръгвал.....А и друго - струва ми се за този панел якичък 100A/h акумулатор - то зависи от честотата на циклите, ама.... да не е този панел да му компенсира само саморазряда. А идеята на "останалите" Е да се осигури на акумулатора заряден ток - той не се зарежда с идеи и волтове.
Последна промяна от petromaniq на вт мар 03, 2015 9:47 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
DMN, предполагам разбра идеята на полумоста?
petromaniq - схемата си е съвсем нормално и ще тръгне...друг е въпроса какво ще се случи с акумулатора...не знаем колко ще се консумира от него...
petromaniq - специалист
pansim, Ми представи си номинал 1/10 от капацитета на акумулатора 10 А - или си мислиш, че (излишъка) енергия консумирана от панела ще зарежда и акумулатора да има ток и на тъмно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Има ли грешка в схемата на този конвертор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: