pansim, забравил си да напишеш изходното напрежение и това колко ватове е? Дай и формулата за трансформатора, ако не е фирмена тайна.
petromaniq написа: какви са тези 1/4 от капацитета на фотоволтаика всеки процент е ценен.Именно, нали и аз на това наблегнах с предното ми мнение. Ако фотоволтаика например произвежда номинален ток 1 А при 60V, то ако го свържем директно към акумулатор 12V тока пак ще е 1А. Така че, дали ще го свържем към един или към 5 последователно свързани акумулатора(60V) тока е все толкова и излиза, че когато зареждаме само един акумулатор загубата е петкратна. Затова целта е да се вдигне тока с тези преобразуватели, когато ще използваме само един акумулатор на 12V.
Със схемата на pansim това би трябвало да стане(ако е вярна). Но мен продължава да ме вълнува въпроса да речем по конкретната схема на pansim - ако панела дава 60V при товар 1А, колко ще са напрежението и тока на изхода? Или колко би бил тока, ако зареждаме 12V акумулатор, това което в случая е най-важното.