Remark написа:Благодаря за корекцията, по отношение на множественото число...Поне заглавието си оправи, че си с единия крак при сенаторите.
Remark написа:Здравейте!Превключването, в случая с диодите, става автоматично, като във всеки един момент ток се консумира от батерията/акумулатора, който дава най-високо напрежение, т.е. най-заредения, защото диодите към другите акумулатори са запушени. Така в твоя случай машинката ще работи, докато не остане нито един акумулатор с напрежение 10,5 В + напрежението върху P-N прехода на диода, което е различно, в зависимост от диода, който използваш. Най-малко е при Шотки диодите... както и при германиевите, ако не ме лъже паметта, но такива вече май не се предлагат. При това превключването става практически моментално, без преходни процеси, прекъсвания, искри и т.н. Недостатък на идеята с диодите, в сравнение с един класически превключвател в твоя случай е, че батериите се изтощават сравнително равномерно и ако в случая с един класически, след 1/3 от разчетното време ще имаш един разреден и два заредени акумулатора, след 2/3 два разредени и един зареден, то в случая с диодите, след 1/3 от времето ще имаш три разредени на 1/3 от капацитета си, след 2/3 - 3 разредени на 2/3. Недостатък, защото в първия случай можеш да организираш някакъв междинен подзаряд на вече гарантирано разредените, без да спираш устройството. А в случая с диодите във всеки един момент, освен в началния и крайния, когато имаш 3 заредени и три разредени съответно, имаш 3 частично разредени акумулатора, които, ако става дума за никел-кадмиеви или никел-металхидридни, не е желателно да се дозареждат.
@sashot варианта с диодите ми допада, затруднението ми идва от сметките, които трябва да се направят, за да може схемата да сработи правилно, според нуждите. Ако напрежението в едната клетка на батерията падне под 10.5 V уреда мисля, че спира да работи /не съм сигурен, все още не знам как да го изпробвам/, в контекст на което превключването между отделните клетки трябва да е тогава , когато заряда е 10.5 V.
Имам чувството, че пак бъркаш понятията. Напрежението в клетката на акумулатора е 2,2 В при оловните, 1,2 при никел-кадмиевите и т.н., за да се получат по-високи напрежения, например автомобилните 12 В се закачат ПОСЛЕДОВАТЕЛНО 6 оловни клетки, като по този начин автомобилните 12 В, са всъщност 13,2.