shadow__01 написа:Кондензатора е гръмнал инече си свети. Ми ще гръмне, що не? 105J/250V!!! За опасен-ДА. Направил е малки дупчици през пластмасата! Ами ако ти беше в ръката при включване, или изкл.? За адаптер-5 волта и лм317 и готово. Моите не са гърмяли защото конд е на 400 волта иначе схемата за зареждане е същатаGL78 написа:Кои са по-подходящи(дуракоустоичиви)? Все пак е един кондензатор 105J и 1N4007 и толкова...По принцип не бих зареждал която и да е батерия със подобна схема, но щом производителя е сложил такава.. Направено е единствено за да се спестят пари от един адаптер. Аз бих си го преправил със адаптер. За мен тази схема е неподхоляща и опасна. Не разбрах добре, кое е гръмнало, кондензатора или батерията? Ако е кондензатора купуваш някой 1 микрофарад неполярен на поне 400V. Най-вероятно ще намериш само полипропиленов. Измери и диода дали е здрав! Няма ли ценеров диод след изправителния?
GL78 написа:http://digitalchip.ru/pitanie-svetodioda-ot-1-5vhidrazin написа:8115 го има - в Китай.Феритен пръстен 10 на 6 на 3 от енергоспестяваща лампа, а навивките са 2 по 25 от дросела на същата. 1.2 елемент палиш стандартен бял диод. За КТ-то ми то там са без пари
А това за КТ315 - що точно този умрял руски транзистор?
И ще трябва да навиваш трансформатор независимо дали с КТ315 или друг.
Правил съм по тази схема от линка. Става и с много други транзистори, аз например сложих български 2Т3167. На пръстенчето навих 7-8 двойни навивки. Бял светодиод светеше от батерийка с напрежение 1.17V и консумираше 34 милиампера, консумацията я измервах с мултицет, но имам съмнения дали е толкова, предвид високата честота и формата. Ето формата и честотата(52KHz) на напрежението на самия светодиод: