От мобилни телефони до цифрови камери
batkoce - специалист
В общия случай входът на този тип SSR не е "гол" светодиод. Може да е направен по няколко начина, но тук ще опиша фабричен образец, който съм проучил преди доста години. На входа имаше класически стабилизатор с транзистор и ценер. На изхода му имаше около 3 волта които през малък резистор задействат оптрона. Вместо ценер се ползваха няколко обикновени диоди. Може би имаше и диод против обратно включване...

Прикачен файл

SSR.JPG
SSR.JPG (63.59 KиБ) Видяна 1149 пъти
vlax - майстор
kozl извинявай сега влязох и ти видях притесненията.Колегите още вчера са ти обяснили.Няма какво да добавя.
Ей тука пишат това,цитирам

- Голямо изолационно напрежение между управляващата и управляваната верига, което вече достигна до 5,3 kV.
:partyman:
kozl - майстор
Благодяря на споделящите.
Даже не знаех, че се продава такова изделие.
Подобни "релета" даже съм ползвал, сглобени по технологията "направи сам".
Но въпреки това притесненията ми за утечка, дали от неизправен SSR или от захранването :? остават, до доказване на противното :roll:
А то тока на управляващата верига на SSR може да се мери и без захранване на товарната верига. И след като не е отбелязан на изделието, вероятно е достатъчно малък, за да е причина за повреда на PIR-а. И в това не мога да бъда сигурен, докато уред не потвърди.

Освен това писах за готово изделие PIR без щракащо реле, за което авторът може би не е запознат, та ползва други PIR-ове. Но и аз разбрах за това след тест, защото не беше писано в характеристиките.
nikkk - специалист
чет ное 21, 2024 9:55 amkozl написа:
Но и аз разбрах за това след тест, защото не беше писано в характеристиките.
Спомням си, че търсих в интернет ПИР със симистор, но не открих такъв. Затова го направих със SSR.
Засега съм сложил резистора, както предложи ivanovbg, и ще ги "дебна" как ще се държат :)

Поздрави!
MamaMy - майстор
Преди 4-5 години купих пир за аларма. Когато тръгнах да го монтирам разбрах това по трудния начин. Големи проблеми. Случайни сработвания, самоволни включване на системата... Побърка ме. След като монтирах реле на изхода всичко заспа. Аман от боклуци :x
nikkk - специалист
ъпдейт: все повече си мисля, че съм и почти убеден, че самите ПИР-ове са дефектни. Един, сложен за проба, с товар от лед лента с дължина само 10см, изгоря след 10 дена. Захранването мисля, че е качествено, така че нищо не го оправдава.
hidrazin - майстор
Да си дойдем на думата...
Хубаво е когато има обратна връзка.
Лошото е че дори да смениш китаеца от който си го купил, има вероятност да излизат от един и същ завод.
Демек и от друг китаец да купиш, пак да е същия боклук.
:partyman:
P.S. ЖОКЕР
Захранването ти беше Meanwell. Да качествени са.
Но за да си напълно сигурен - вземи и пробвай с някое друго захранване.
И най-марковите захранвания дават дефекти.
nikkk - специалист
Да съм честен, първо беше с друго захранване, пак Meanwell, но някакво поне 15 годишно, затова го смених с ново (все пак и него подозирах).
Обаче, ситуацията е, че са 8 ПИР-а, всичките захранени от едно място, и не се е случвало да изгорят няколко наведнъж - винаги едно по едно.

А за китайците си напълно прав - китайските проблеми са като китайския размер ;) Ако не се случваше понякога да дават невъзможно добри цени, нямаше и да ги погледна, ама уви.

Тема "Управление на осветление с PIR и SSR и проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: