От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
Ал_ написа:
А не може ли да се добави допълнително такава защита? Мяркал съм, като че ли, готови платки за под десетина лв :?
Може.
Аз даже купих подобна платка, но се оказа само сигнализатор за разреден акумулатор. Не прекъсва връзката, а пищи зумер.
Но пък беше евтина :-D
brum - майстор
Разредена литиева батерия се зарежда с CC/CV подход. Ако премахнеш CC-то при разредена батерия и останеш само по CV ще дръпне десетки ампери. Дали захранването ще оцелее?

А за напрежението - имам в предвид, че не е нужно да заредиш до край. 6 4.2 волтови клетки са 25.2V. Ако ги заредиш до 24 волта е по 4 волта на клетка и не е някаква драма, но ще ползваш 80% от капацитета. Това имах в предвид - че можеш да пропуснеш да качиш напрежението до 25.2 волта и да си караш на 24 волта.

А БМС-а, че е задължителен - задължителен е. Иначе може да стане авария. В тая ситуация най-важната му роля ще е да не се разредят клетките под определено напрежение.
ESPACE - майстор
съб яну 11, 2025 2:03 pmbrum написа:
Разредена литиева батерия се зарежда с CC/CV подход. Ако премахнеш CC-то при разредена батерия и останеш само по CV ще дръпне десетки ампери. Дали захранването ще оцелее?
Ще дръпне ама ако захранването може да ги осигури. А то едва ли е кой знае какво щом зарежда два оловни акумулатора по 5-9Ач.
Може и да греша, но така е когато се прави "преразказ по картинка", а то и картинката липсва.
brum - майстор
Ако е импулсно ще изгори или ще му се включат защитите и ще спре. Ако е с нискочестотен трансформатор ще клекне и може да изгорят диодите или предпазителите. Та каквото и да е шанса да даде фира е голям

Някой импулсни имат защита от претоварване с ограничаване на тока, ама са рядкост. Те биха оцелели и биха заредили батериите. Ползвам такива на Meanwell. Но тая функция си е екстра и е скъпа. Точно идеята описана по-горе се опитвах да реализирам - да захраня 6S пакет от 4.2 клетки като сиромашки UPS. Това ми е захранването за "умната" къща.
adyulgerov - помощник
За да обясня по-добре направих прикачената схема. Опитвам се да направя кутийката в червено! Трябва да има логика за зареждане на батерията - предпазване от презареждане и минимален разряд! Както се вижда - входът и изходът са на едно. Така е изпълнен оригиналният модул на Hormann

Тъй като вероятно няма стандартен модул за това, долу съм дал моята идея за решение! Какво мислите?
Прикачен файл:
Screenshot 2025-01-23 at 13.43.09.png
brum - майстор
Трябва ти обикновен БМС като гледам.

Би трябвало онова захранване с UPS функцията да управлва заряда.
kozl - майстор
По изложената схема:

Изображение

не се опитваш да направиш "кутийката в червено", а мъдриш мъгляви идеи как да я замениш :wink:

Е какво е това "Стандартно захранване с UPS функция" :?

Набави си стандартно UPS захранване за компютър и включи контролера към него на АС 220V.
Аз ползвам UPS за компютър на секциoнна врата Hormann.
adyulgerov - помощник
чет яну 23, 2025 2:34 pmkozl написа:
По изложената схема:

Изображение

не се опитваш да направиш "кутийката в червено", а мъдриш мъгляви идеи как да я замениш :wink:

Е какво е това "Стандартно захранване с UPS функция" :?

Набави си стандартно UPS захранване за компютър и включи контролера към него на АС 220V.
Аз ползвам UPS за компютър на секциoнна врата Hormann.
Щом ме питаш какво е това стандартно захранване, явно си далече от възможността да ми помогнеш:)
Такова имам предвид: https://www.led-bg.com/bg/product/ads-155
И това е просто пример, защото съм ги ползват тези захранвания за подобни цели и са добри. Иначе има много такива стандартни модули. Проблемът е че имат отделни вход и изход , и не само..

Защо смяташ, че идеята ми е мъглява? Описал съм я достатъчно добре на схемата. Имаш ли конкретен кометар по нея?

С UPS не става. Не ми се обяснява защо. Пробвал съм, да не говорим че е супер неефективно. Ако ставаше, нямаше да пиша тук.
kozl - майстор
Явно е мъглява може би само за мен.
След допълнителните ти обяснения вече се досещам как искаш да замениш стандартното захранване с акумулатори.
Би трябвало да стане с такова ADS.
Аз не съм ползвал, но бих проверил дали има защита по ток към захранването от акумулатор и ако има дали ще отговаря на консумацията на контролера.
adyulgerov - помощник
чет яну 23, 2025 3:17 pmkozl написа:
Явно е мъглява може би само за мен.
След допълнителните ти обяснения вече се досещам как искаш да замениш стандартното захранване с акумулатори.
Би трябвало да стане с такова ADS.
Аз не съм ползвал, но бих проверил дали има защита по ток към захранването от акумулатор и ако има дали ще отговаря на консумацията на контролера.
Да, консумацията е важна. За съжаление нямам представа колко мощност е нужна на този контролер. Може би мога да измеря големината на тока, ако вържа само батерия за тест. И от там да сметна мощността.
Ще проверя за защита по ток. Ако няма, ще добавя в схемата.

Притесняват ме няколко неща:
1. Напрежението на клемите на контролера е 23.4 V. Изходът на тези захранвания е 24-25V. Има малка разлика, надявам се да не изгоря контролера... Ще погледна дали няма възможност за регулиране на това напрежение
2. Когато падне мрежовото напрежение, релето има някакво време на превключване, т.е. контролерът може да се рестартира/да се получи премигване. Предполагам няма да е голям проблем
3. Когато мрежовото напрежение се вдигне, релето няма да изключи веднага. В този кратък момент ще продължи да се подава напрежение към контролера, съотвеното и той ще подава напрежение на същите клеми. Това ме притеснява..

Тема "Модул за зареждане на батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: