От мобилни телефони до цифрови камери
krasiorocknroll - специалист
Ламповата техниканикога няма да изчезне,все едно да изчезнат нойман-едни от най-качествените микрофони,маршал-едни от най-качествените китарни усилватели...
НИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНАТ!
Последна промяна от krasiorocknroll на пон юли 30, 2007 9:00 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Най-страното е, че по таблични данни един добър ламов усилвател е далече под нивото на среден транзисторен, но в реалността е точно обратно!
8180 - майстор
То не е странно - преди 20-30 год. се изясниха нещата. Вече ги позабравям, но - динамика, слаби обратни връзки, високоволтови захранвания. Първото и особено второто бяха в основата на т.н. "транзисторно" звучене. Техническия му термин беше мисля "интермодулационни изкривявания", за които до тогава не бяхме чували, не се мереха и оттам тази загадка - широка лента на синусоида, нелин. изкривявания с много нули, а "не звучи".
Тогавашните "хайфисти" казваха "не свири бързо" - давайте да ги правим до 100kHz.
После даже се оказа, че ако се ограничи лентата на входа до звуковия обхват (не се подават "бързи" сигнали) субективно транзисторните усилватели стават по-прилични - намаляват се въпросните интермодулационни изкривявания.
Отдавна беше - аз спрях преди полевите транзистори.
Не следя тази тематика и не знам какво се пише, та затова споделих тези спомени - може вече да не са актуални. Ако трябва, мога да се понапъна допълнително по този "феномен".
Успехи на днешните "хайфисти"!

П.С. А Хигрото е много прав !
d3v1ous - специалист
Те музикантите за това сфирят с лампови усилватели. И дават луди пари за да ги купуват. Сигурно щото транзисторните свирят по - добре.
pep - специалист
Зависи естествено как е направен ламповия усилвател .
Принципно казват че на хартия изглежда много просто , но на практика е много трудно . Именно затова добрите лампови усилватели са много скъпи . Ето един великолепен пример за добър такъв :
http://www.audionote.co.jp/pwramp/power7.htm
hygro - майстор
pep написа:
...но на практика е много трудно .
:? Хм, и кое точно е толкова трудното?

Елементарна схемотехника, елементарен разчет. Сега даже и секционирането на трансформаторите е елементарно, щото ползваш готови програми, а не логаритмичната линийка...

Рекламата инвестира здраво в създаването на езотерична аура около ламповата техника, но да спориш по темата е неблагодарно. Това си е като вярата в призраци - ха иди докажи, че не съществуват.

Днес ламповите конструкции не могат да изненадат никого с нищо и разните коьрфишеци със сребърно такова и златно онакова, са просто прах в очите на лаиците. На всеки професионалист е ясно, че каквато и смазка да ползваш за главините на каруцата, магарето определя колко ще "вдигаш"...

Нямам нищо против който иска да си слуша лампови усилватели. Някои ги предпочитат за китари, защото при претоварване звучат значително "по-меко" и тази им особеност се използва дори като музикален ефект. Други китаристи пък си взимат достатъчно мощни усилватели и просто не ги претоварват. Аз също имам едно копие на Маршал, макар и да го държа и по сантиметални причини - беше първият усилвател, който преди тридесетина години си направих. Но въпреки сантиментите си знам, че EL84 е просто електронна лампа, а не магическа пръчица, дето да твори чудеса.

Не изключвам възможността някой, някога, някъде в името на езотериката и/или рекламата, да е инвестирал в четвърт мегават "лампов" звук, но красивите лампови усилватели по концертните сцени са само декор - ако изобщо са включени, захранват мониторните боксове. Останалото "произвеждат" съвсем банални и невзрачни полупроводникови устройства...
pep - специалист
Трудно е да "оживиш" схемата :wink: .
Не знам защо някои считат ламповата техника за отживелица , от 10-на години насам тя е в нов ренесанс .
Ето една тема от подписа на уважемия sstefanov:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... sc&start=0
hygro - майстор
pep написа:
Трудно е да "оживиш" схемата :wink: .
Трудно е за който не може :lol:
pep написа:
Не знам защо някои считат ламповата техника за отживелица , от 10-на години насам тя е в нов ренесанс .
Ето една тема от подписа на уважемия sstefanov:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... sc&start=0
Линкът, който си дал, всъщност казва всичко. Лампата е мода, устройствата са с пределно агресивен дизайн, цените са за маниаци. Ако ме питаш защо една шуба е топла, бих могъл да намеря доводи. Ама ако ще се спори защо са й реснички по джобовете - отказвам се... :ka:

...Да взема да си пусна Маршалчето на търг... :wink:
krasiorocknroll - специалист
Още ли аргументи искате!?Телевизионните предаватели 100W /в момента не се сещам за точния модел,но са български/ работят с хамерикански радио лампи :wink: Производството на предавателите/ретранслаторите/мисля беше на ПРПС Русе :wink:
Последна промяна от krasiorocknroll на нед авг 26, 2007 12:09 am, променено общо 1 път.
hygro - майстор
krasiorocknroll написа:
Още ли аргументи искате!?Телевизионните предаватели 100W /в момента не се сещам за точния модел,но са български/ работят с хамерикански радио лампи :wink: Производството мисля беше на ПРПС Русе :wink:
Би ли пояснил какво аргументираш. И микровълновата ми фурна е с радиолампа, ама честно казано готви кофти :wink:

Тема "Лампови усилватели- даите мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: