• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Нарисувах цялата схема. Въпросите са ми....с какви стойности трябва да са кондензаторите (намирам схеми, но са все с различни стойности и в голям диапазон). Резистора R3 също, по схемата на Хидрата е 680 ома, но в моята схема потенциометъра е 5 Ком, а не 3. Другият ми въпрос е кондензатора C5 нужен ли е изобщо при положение, че ЛМ-та се захранва от стабилизатор.

Прикачен файл:
Novo zahranvane.JPG
Novo zahranvane.JPG (74.51 KиБ) Видяна 342 пъти
DundyTheCroc - майстор
Аз тази схема не я разбирам нещо, 12V намотката на трафа е галванически свързана с тази за 2х4V и ползва нейната средна точка? 7810 и 7910 за чий са, за какво ти е това стабилизирано двуполярно (то не е двуполярно заради средната точка де) захранване, то реално на LM317 стабилизавия не му трябва. На 7810 и 7910 масите свързани една за друга и това е, никъде другаде?
gogo7777 - майстор
От трафа ще са две самостоятелни намотки. Що така съм го начертал :?
gogo7777 - майстор
Така става ли?

Прикачен файл:
Novo zahranvane 2.JPG
Novo zahranvane 2.JPG (76.89 KиБ) Видяна 324 пъти
ivanovbg - майстор
Всички стабилизатори са излишни. Оставяш само петте транзистора и ще работи перфектно. С потенциометъра на малкия ще регулираш нужния ток.
Последна промяна от ivanovbg на съб апр 26, 2025 1:08 pm, променено общо 1 път.
DundyTheCroc - майстор
Не, С1 до С4 са с грешен поляритет, 7810 и 7910 им е ниско напрежението на входа, изобщо за чий ти е тази част от схемата, 317 можеш да я захраниш с някакво произволно малко адаптерче на 12 волта?
gogo7777 - майстор
Уточнение:
Стрелките в 7910 трябва да са в обратна посока, но няма как да ги обърна освен да завъртя на 180 градуса.
Така съм чертал поради нагледност :)
gogo7777 - майстор
съб апр 26, 2025 1:08 pmDundyTheCroc написа:
Не, С1 до С4 са с грешен поляритет, 7810 и 7910 им е ниско напрежението на входа, изобщо за чий ти е тази част от схемата, 317 можеш да я захраниш с някакво произволно малко адаптерче на 12 волта?
Вдъхновението ми е от предложението на Хидрата за регулиране на напрежението от нула. На предната страница е предложението. А схемата е моя измишльотина :-D
gogo7777 - майстор
съб апр 26, 2025 1:08 pmivanovbg написа:
Всички стабилизатори са излишни. Оставяш само петте транзистора и ще работи перфектно. С потенциометъра на малкия ще регулираш нужния ток.
Това вече е история. Пробвано и работи чудесно.
iliya_i - майстор
съб апр 26, 2025 1:21 pmgogo7777 написа:
съб апр 26, 2025 1:08 pmivanovbg написа:
Това вече е история. Пробвано и работи чудесно.
Гога, от тоя траф 2х6 волта ще искараш максимум +/- 8.4 волта, без да броим падовете на граца. Реално ололо +/- 7 волта.
Е как работят 7810 и 7910 с 7 волта захранване на входа :? :? :? :? :? :? :?
Ама казваш пробвано и работи. Наистина ли?
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22

Тема "Импулсно захранване-кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: