• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
alsted - майстор
Много ти неразбрах какво искаш да кажеш, но ще уточня: тока протичащ през глимката протича и през крушката т.е. те са последователно свързани /при изгоряла или липсваща крушка, глимката не свети/. На практика, поради много ниското съпротивление на крушката с нажежаема жичка/20-30ома/, напрежението се отлага върху глимката и нейното съпротивление/както казваш-мегаоми/, крушката не свети и на теб не ти хрумва, че през нея може да тече ток :) .Енергоспестяващите са със значително по-високо съпротивление/малко условно/.Напрактика глимката подава при изключено положение на ключа, ограничен ток, който се явява заряден за кондензатор в ЕСЛ.При достигане на определено напрежение лампата се запалва и свети от разреждането на въпросния кондензатор.След критично разреждане-загасва и следва процес на нов заряд.Всъщност това е принципа на действие на мултивибраторите-всички бръмчалки, мигалки и всякакви генератори на честоти без, които днес животът ни би бил немислим :wink:
emil_v r - майстор
Съгласен съм , може и да си прав . Алстед.
по принцип е така .
lenko71 - специалист
Time2Burn написа:
Посветиха час два, след което започнаха да мигат, накрая угаснаха
Става втпрос за проблем при включено осветление, така че спора за глим лампата е безсмислен
alsted - майстор
Не е съвсем ясно дали са мигали при включен или изключен ключ.При мен също сама угасна след няколко часа, не винаги го правеше това мигане, интервалите бяха невинаги еднакви и интензивността на светене не беше еднаква.В интерес на истината и аз се бях забъркал тотално...Писах даже лично до собственика на голяма търговска верига от, чиито магазин бях купил лампата."Светна" ми по-късно...Пиша настойчиво тук имайки впредвид, че тепърва ни предстои да се оборудваме масово с ЕСЛ, а тъй като масово ползваме китайски стоки, доста хора ще се ядосват/меко казано/, че са се прецакали.Най-важното е ние като професионалисти да не се излагаме-затова и споделям опита си. Хубаво би било да се обади Time2Burn до къде е стигнал с проблема.
ditronix - специалист
Енергоспестяващите лампи имат наистина дълъг живот,ако обаче са от "сой".Много зле им се отразява честото включване и изключване,т.е. не са подходящи за тоалетните например.Аз ползвам такива на LEUCI иу съм доволен.Имат още един недостатък,който се проявява най-вече през зимата-крушката светва с пълната си сила след като електрониката се затопли до определена степен.Така в коридора лампата светва нормално след около 20 сек. през студовете,но вече и свикнахме.Мигането,за което става въпрос при мен не се е появявало,но може да се получи ако ключът прекъсва нулата,а не фазата-доста често срещано явление у нас.
mitcd - специалист
Аз пък от LEUCI не съм доволен . Две такива ми опукаха(на едната балона на другата платката-та от двете стана една).И вътре нещо не ми допаднаха.Osram-a по ги тача.И е добре за такава ламба да светва постепенно(от нейната си електроника) за да не опука бързо от броя на включванията.А зимата мамата си трака кат замръзне електролита(слани мъгли,роси и там други води, -20 С ,на Дунав сме така!) ще им се разкаже играта на тая платка.Ша им трябва плафон ,а може и отопление като камерите за видео наблюдение.Абе ще е зор с тия крушки .Поне некой богат българин да вземе и той да ги произвежда -евтино и качествено,че като почнем масово да ги внасяме хептен ще я втасаме.
MamaMy - майстор
Правиха ги едно време в ДЗУ-то в Стара Загора. Имам такива две от първите и вече не помня колко години си светят безотказно. Раздаваха ги като помощи за безработни и това е единственото свястно нещо което даваха :?
EmoZ - специалист
stgram написа:
Добре да подходим научно:
Една жичка вътре в лампата се нагрява за части от секундата до 2-3 хиляди градуса от стайна температура.
При всяко светване и изгасяне това се повтаря, докато не се наруши целоста на волфрама и крушката изгори.
При енергономичните става дума за газ през който минава ток.
Там няма загряване до такава степен и газа не се влияе, като дори загряването е постепенно.
Дори не зам какво може да ги амортизира.

А на входа няма да издържи, ще я откраднат при тези цени. :lol:
На кое викаш 'енергономичните' на енергоспестяващите, ха :).

'Отопленията' им дават фира, като на сяка луминисцентна тръба, стартерите им заминават и енергономичната ламБа не 'пали', стартерите са набити в цокъла и нема ремонт, инак средата и луминофора немат грешка. Много работи им се развалят и то фатално.

Успех.
julian1960 - напреднал
Подмени сечението на захранващият кабел от клемата на тавана до разклонителя в самия полилей и ще си решиш проблема . Ще обясня подробно защо е така но сега нямам време
Time2Burn - специалист
Иская да кажеш да сложа кабел с по - голямо сечение, защото може би полилея е с 0.5мм. Има логика, но нали обща мощност 44 вата за 4 круяки не могат да натоварят този кабел, сегашния...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Компактни луминесцентни лампи - проблем..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: