• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
ivan_v - специалист
Пробвай така!

Прикачен файл

Untitled.png
Untitled.png (4.43 KиБ) Видяна 2010 пъти
shadow__01 - майстор
ivan_v написа:
Пробвай така!
Благодаря за схемата, но имам някои въпроси относно нея.
Вече съм сложил един 7812. Може ли да се използва вместо LM317? Пак ще изкарва 12V.
На изхода на ОУ пак ли трябва да има транзистор. Примерно ако използвам LM393 той няма да може сам да управлява релето.
ivan_v - специалист
7812 има Uвх. макс 37V и ако не го превишаваш няма проблеми да я използваш. LM317 има Uвх. макс 40V+Uизх. или в случая 52 V.
Транзистор е нужен .
Избрания ОУ е с изход с отворен колектор,което означава,че трябва да се свърже така:
Прикачен файл:
Power-on_Timer.png
Power-on_Timer.png (6.11 KиБ) Видяна 1987 пъти

Това е неправилно свързване:
http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=107132
shadow__01 - майстор
ivan_v написа:
Избрания ОУ е с изход с отворен колектор...
Разполагам със LM311P и LM324N. Някой от тях ще стане ли с по-лесната схема?
thebugger - специалист
Да просто като са с отворен колектор им се слага по 1 придърпващ резистор към захранването (примерно 1ком и това е. Ето 1 примерна схема с токоограничение и регулируемо напрежение. Най левия транзистор може да е 2T6551. PNP транзистора трябва да е мощен. Примерно MJ2955. Управляващия го трябва да е средно мощен примерно BD139, а най десния пак 2T6551, или може и някой маломощен. За греца, някой интегрален до 5А мисля че ще е най добре, а 680мОмовия резистор 1W. С дадената схема токоограничението е 1А, има стабилизация по напрежение и изхода е между 0V и 20V.

⚠ Щом интегралката ти е с отворен колектор, сложи един придърпващ резистор към захранването, преди да пуснеш схемата.

П.С. Прикачам и напълно дискретния вариант.

Прикачен файл

Linear Bench Power Supply.png
Linear Bench Power Supply.png (76.66 KиБ) Видяна 1934 пъти

Прикачен файл

Ф.png
Ф.png (37.9 KиБ) Видяна 1944 пъти
shadow__01 - майстор
Извинявай, не знам дали разбра, но питането ми е за тригер на Шмит и как да превключвам намотките на трафа при достигане на 14V. Регулатор си имам, а токоограничение не ми трябва. Може би в някой бъдещ проект ще сложа.
thebugger - специалист
Е как смяташ да ограничиш тока до 1А без токоограничение? А иначе превключване между намотките ще стане лесно ако са само 2. Един ОУ със слаба ПОВ да подкара хистерезисата и една ООВ от изхода да сравнява. В общи линии ти трябва ОУ като компаратор със слаба хистерезиса. Схемата ти ще изглежда нещо подобно, но стабилизатора ще е по твой избор, а не както е тук. Вместо транзистора по средата ще го замениш с един LM317. Ценера в дясно ти определя границата на превключване, вземи го на 1W

Прикачен файл

Ф1.png
Ф1.png (43.09 KиБ) Видяна 1916 пъти
shadow__01 - майстор
Защо да ограничавам тока?
Гледах тези дни малко да прочета да съм поне малко запознат със схемите като правя да знам какво да очаквам. Намерих тези схеми и се надявам чрез преизчисляване на делителите да направя включването на 14V, а изключването при 13,9V или подобно.
Това са схемите, които си харесах засега:
Прикачен файл:
rzNi9.gif
rzNi9.gif (12.24 KиБ) Видяна 1913 пъти
Прикачен файл:
opamp105.gif
opamp105.gif (8 KиБ) Видяна 1913 пъти
thebugger - специалист
Нали ти дадох схемата. Хистерезисата е нагласена да включва на 14.1V и да изключва при 14V, или със съвсем малко отклонение от тези стойности, но винаги при 100mV разлика в праговете. Дори и най малката хистерезиса върши работа.
shadow__01 - майстор
thebugger написа:
Нали ти дадох схемата.
Видях, но аз не съм дал моята. Имам стабилно захранване за вентилатора и смятам да използвам него за захранване на чипът.
Схемата ми е това:
Прикачен файл:
IMAG3031.jpg
На празното място мисля да сложа това:
Прикачен файл:
IMAG3033.jpg
Пускам измислената от мен схема за да може ако има грешка в нея да не я допусна когато е късно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Питане за регулируем стабилизиран токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: