2v6 написа:Разбрах, ще префазирам: Нали няма проблем, когато генератора зарежда докато панела е вързан през 15A MPPT контролер/регулатор? Няма опасност обратно напрежението да пробие през контролера?CappY написа:Нали минава през регулатор/контролер, задължително ли е и през диод?Не, контролера си има диод.
Какъв трябва да бъде диода?
Важното е панела да не е директно към акумулатора.
CappY написа:Няма опасност обратно напрежението да пробие през контролера?Няма. Когато алтернатора(генератора) работи той поддържа напрежение в рамките на 13.8-14.5V. Контролера отчита това напрежение и просто започва да ограничава тока от панела(ако е на слънце) към акумулатора. Не знам какъв е контролера(пък и не съм спец. по тях), но съдейки по моя, който имам(той не е МРРТ), при рязко покачане на напрежението(както ще се получи, когато запалиш двигателя), започва да мига червен светодиод, който показва, че има някаква грешка, но след няколко секунди, ако няма промяна и напрежението е в нормалните граници управлявани от контролера, той преминава в нормално положение. Трябва да пробваш, няма опасност напрежението да "пробие" от акумулатора през контролера към панела, ако всичко е свързано правило, а пък и контролерите уж си имат някакви защити от погрешно свързване