От мобилни телефони до цифрови камери
QuietStep - специалист
torbalan написа:
Село Комарево, област Плевен...

Ако виждаш това, дето си мисля - в центъра на кадъра е къщата на баща ми :)
Приятелю!

Нещо не се ориентирам, пък и в момента бързам да се прибера от работа, че ще имаме гости.
Но не се съмнявам, че е хубаво място, още повече, че е родно, нали?! Както и моето!...

Всичко най-хубаво и лека вечер! :yawinkle:
kozl - майстор
sstefanov написа:
Игличките на тези грамофони са кристални (т.е. много твърди) и непоправимо повреждат плочите само след няколко просвирвания!
Дозите на тези грамофони са от най-простите и евтините пиезокерамични. Ама това не е причина пиезокристалните да износват повече плочите. Причината май е в цената на апарата, която е свързана с употребата на пиезокристална доза. Имам в предвид това, че по скъпите и по-изпипани грамофони имат много по-прецизна окачваща система на рамото носещо грамофонната доза и от там на по оптимално натоварване върху плочата. Но май всички иглички са кристални от по твърд кристал (диамант, корунд). Разликата магнитни/пиезокристални не е в твърдостта на игличката, а в начина на преобразуване на механичните трептения в електрически сигнал. Пиезокристалните ползват ефекта на създаване на напрежение под въздействие на механичното натоварване на пиезокристала, а магнитните са индукционни и движенията предадени от игличката на постоянен или електромагнит индуцират напрежение в бобина, което следва да се усили и коригира честотно. Сигналът от пиезокристалните е с по високо напрежение, амплитудно-линейно зависим от честотата на трептенията и не изисква честотна корекция в усилвателния елемент, което прави пиезокристалните дози по-лесни за употреба с прости биполярни транзисторни усилватели. Пиезокристалните по-лесно се произвеждат, съответно по-евтини, по-елементарни усилватели изискват, пак по-евтино и в крайна сметка повече разпространени в по-евтината техника.

Тема "Може и да не съм съвсем в ред, но съм си луд по старините:-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: