От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
alsted написа:
Батерията е на 3,6V, но свети задоволително. Всъщност изобщо не знам как трябва да свети този светодиод. Преди, след заряд светеше като дъга на електрожен. След известно време - с мека, леко жълтеникава светлина. Та допускам, че предната батерия му е идвала "кака".
Ех Марек, Марееек... Отиде ти питането в коша. :)
Сега на темата.
-На батерията ПИШЕ 3,6 волта и това е "средното" и номинално напрежение. Максималното и напрежение на заряд не трябва да надвишава 4,15-4,20 волта и ще го измериш с този динозавър ама друг път.
-И друго има (не само едно де). При разряд не трябва да пада под 2,5-2,7 волта. Иначе почти сигурно умира.
-Не знам дали предната батерия му идва кака ама имай едно на ум че може и диода да е дал фира при това схемно изпълнение и кристала да е деградирал. Общо взето някой Ви е направил ... едно нищо. Освен да заредиш акумулатора трябва и да го използваш правилно. За захранване на диода е трябвало да се сложи и Step-Up Voltage Regulator. Примерно нещо като това:
http://www.pololu.com/catalog/product/2120
Или подходящ лед драйвер - led driver
С негова помощ светлината на фенерчето ще е постоянна в интервала 2,5 - 4,2 волта на батерията и токът през него ще е постоянен. Ама за целта се използва литиева батерия с вградена защита която я изключва при 2,5 волта. Ето тук може да почетеш за тези вградени електронни защити:
http://www.mobipower.ru/modules.php?nam ... le&sid=292
Сега дано разбираш с какво си се захванал. Доколкото разбирам става дума за повече от една бройка. Та тогава темата излиза извън "направи си сам" и отива към "как да спестя пари на шефа" или "как да изкарам пари с ваша помощ". Имаше тук един "колега" дето разпитваше как да монтира разни неща по асансьорите и после се хвалеше колко бил монтирал, колко пари бил взимал и почти го удари на реклама. Дано не го последваш.
Успех с преправянето на собственото си фенерче. Използвай си батерията и зарядното от телефона. Сложи един драйвер на диода и ако е дал фира го смени.
Драйвери за диоди има и у нас:
http://erelement.com/power-supplies/reg ... 5v-ncp1402
:partyman:
alsted - майстор
Писах на Божилов на лични, че не съм давал повече подробности, точно защото не искам и там да ми обясняват съвсем различни, от това което питам, неща (дал съм линк към темата тук).
hidrazin написа:
не трябва да надвишава 4,15-4,20 волта и ще го измериш с този динозавър ама друг път.
И защо да не го измеря? Това напрежение нещо вълшебно ли е? Не си отговорил как си калибрираш твоите уреди.
hidrazin написа:
може и диода да е дал фира при това схемно изпълнение и кристала да е деградирал.
И какво следва?
hidrazin написа:
Сега дано разбираш с какво си се захванал. Доколкото разбирам става дума за повече от една бройка. Та тогава темата излиза извън "направи си сам" и отива към "как да спестя пари на шефа" или "как да изкарам пари с ваша помощ".
Ясно ми е, че това ти основния проблем - сакън да не забогатея от теб, само не знам защо изобщо ми помагаш. Не, правя го абсолютно безкористно. Нито мога да ти обясня как точно стоят нещата при нас, нито пък ти ще ме разбереш. Въпросите са ми риторични - не е нужно да ми отговаряш.
Намирам темата за изчерпана по принцип, освен ако някой не би могъл да ми каже под каква номерация да търся въпросния чип при положение, че на него пише: KED9. Всички други остроумия не ме интересуват и ще се явяват като спам в тази тема.
hidrazin - майстор
alsted написа:
Ясно ми е, че това ти основния проблем - сакън да не забогатея от теб, само не знам защо изобщо ми помагаш. Не, правя го абсолютно безкористно. Нито мога да ти обясня как точно стоят нещата при нас, нито пък ти ще ме разбереш. Въпросите са ми риторични - не е нужно да ми отговаряш.
:? Съжалявам че приемаш нещата така. Нито аз мога да забогатея от теб, нито ти от мен. Пък как стоят нещата при вас при желание опитай да обясниш. Вероятно ще те разбера, защото съм минал по тоя път - да си купуваш тонер и хартия за работата, да си носиш на работа не само електрическа печка ами и някой излишен компютър, монитор, принтер... И разни ми ти такива работи. :) Просто наистина се опитвах да помогна. Друг е въпроса че си падам малко зевзек. :-D
Относно уредите - имам и такива които не са ходили никога на калибриране и такива които ходят рядко ама ги ползвам само за неотговорни измервания. Заряда на литиевите батерии не спада към неотговорните неща.
А другите с които работя са такива. Мислиш ли че трябва да ги пратя на калибровка? :?
http://s019.radikal.ru/i615/1310/58/7532d1caf34c.jpg
Вероятно ще ги пратя след две години на метрология макар че сигурно в част от лабораториите могат по тях да си калибрират техните. :-D Просто ще ми е необходим стикера по закон. За сега си важи заводския сертификат. И като имам на масата уреди за към 15 бимберици мислиш ли че ще се хвана да правя фенерчета при условие че едно читаво LED трицветно фенерче е към 20-30-40 лева?
http://www.aliexpress.com/item/3W-high- ... 40582.html
Та това е. Ти си решаваш дали е изчерпана темата или дали съм се опитал да помогна.
Лека вечер!
P.S. На снимката не са всичките уреди. :)
alsted - майстор
Мисля, че излишно занимаваме много хора с лични разправии, за което се извинявам. Какво да обяснявам - приятел-колега дръпнал и скъсал захранващото кабелче, друг - решил да помогне и запоил жичките обратно. Началника вдигна олелия до небето, че нямало кой да ги оправя. Исках да го оправя до "изходно положение" (все едно не е имало проблем) и когато след време станеше авария по "естествен път", да можех да заявя категорично причината и при определени обстоятелства да свърша работа.
Имаш уреди, които ти трябват за да си изкарваш хляба. Ползваш ги както намираш за добре. Аз също - нямам твоите, имам си мои, които на мен ми трябват и ми вършат работа - осцилоскоп, електрожен, разни строителни, авто- ...
Толкова много глупости изписахме. Ако Тани има желание, да вземе да почисти темата от излишните бръщолевения. То не, че цялата тема е много смислена, та и съвсем да "се запокити в боклука", едва ли ще е някаква загуба (лично мнение). Поне ние с теб надявам се приключихме!
hidrazin - майстор
alsted написа:
Поне ние с теб надявам се приключихме!
Темата е твоя и решението си е твое. Ако мога да помогна или направя нещо по въпроса - пиши. Ще помогна с каквото мога.
P.S. Ако има нещо моля да бъда извинен.

Тема "Регулагор зареждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: