От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
ОК, ще имам в предвид.
dj_marti79 - специалист
Аз също съм чувал, че военните правят апаратура на 400Hz,(там стоманата работила най- добре) включително електрожени. 555 е с двутактно стъпало на изхода и трябва да управлява PNP и NPN. Иначе TL494 или SG3525. Тази схема е за 100-200W и липсват филтриращи кондензатори на входа. За електрожен ще трябват поне по 12 транзистора на рамо. Мисля че MJE13009 бяха евтини. Трябва да се измисли и нещо за драйвер. Все си мисля, че щом честотата е 8 пъти по-висока, траф за 1kW ще свърши работа.
miroton - майстор
dj_marti79 написа:
Аз също съм чувал, че военните правят апаратура на 400Hz,(там стоманата работила най- добре) включително електрожени. 555 е с двутактно стъпало на изхода и трябва да управлява PNP и NPN. Иначе TL494 или SG3525. Тази схема е за 100-200W и липсват филтриращи кондензатори на входа. За електрожен ще трябват поне по 12 транзистора на рамо. Мисля че MJE13009 бяха евтини. Трябва да се измисли и нещо за драйвер. Все си мисля, че щом честотата е 8 пъти по-висока, траф за 1kW ще свърши работа.
Мислиш мислиш и нищо не измисли.
Имаги готови схеми,излизат около 250 лв.
hidrazin - майстор
Уффф... Не знам какво си чувал ама аз знам каква стомана използват военните при 400Hz. И не навсякъде. Само там, където е от решаващо значение теглото. Нищо няма да стане с обикновена стомана за 50Hz. Няма такъв филм че работила най-добре при 50Hz. Всяка матка стомана работи добре на честотата за която е произведена. Ето ти стомани за 400Hz. Ако погледнеш внимателно се вижда че е с дебелина от 0,05 до 0,2мм.

Изображение

А стоманата за нормални силови агрегати работещи на 50Hz обикновено е дебела от 0,35 до 1мм.

Изображение

А тези специалните и тънки стомани нито са често срещани, нито са евтини. Нито пък с онези умрелите транзистори 13009 ще стане нещо.
:partyman:
shadow__01 - майстор
Тука май някой иска с три чарка да направи схема на електрожен и то импулсен.
Един китайски за 150 лева върши работа за домашни нужди. На който му трябва де.
dj_marti79 - специалист
Всички знаят как няма да стане, а има ли някой който да знае как ще стане?
hidrazin - майстор
dj_marti79 написа:
...има ли някой който да знае как ще стане?
Кое как ще стане? Инверторен електрожен с ламелен магнитопровод или въобще инверторен електрожен?
:partyman:
gogo7777 - майстор
Не инверторен бре, обикновен трансформаторен, само, че по-малък (мини пернишка саксия) :-D . Витите магнитопроводи ОСМ и тия от серията ТС бачкат спокойно на и над 400 харца.
petromaniq - специалист
Спокойно, но стига да има кой да му направи тока :) на саксийния...

Тема "Електрожен 2 kHz - постановка на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: