• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
DMN - майстор
pansim написа:
DMN, предполагам разбра идеята на полумоста?
В тази насока беше и моята идея :) .
Все пак обаче остава най-голямата неизвестна - какъв е тока на панела и евентуално какъв би бил след схемата на полумоста :? . Ако се появи автора и направи постановката може да разберем, щото както казва petromaniq, може да стига тока само за подзаряд :) .
pansim - майстор
Някъде бе писано че панела е "100вата май"
Цитата в кавичките е по памет :)
Хайде да го приемем 70 вата за по-реално. При 14 волта това прави 5А заряден ток, но без да отчитаме КПД-то на полумоста и контролера след него. Та...зависи...от слънцегреенето, от истинските ватове на панела и очакваната консумация. И най-вече колко време ще го има това "70 вата" дали час или 5 часа...
Всичко това са просто мисли. Ако греша някъде, моля да бъда поправен.

DMN - мощноста след полумоста ще бъде равна на входната мощност минус КПД /загуби/ в полумоста.
Надявам се това да дава отговор на твоя въпрос "Колко ще бъде тока след полумоста"
Само като пример - вход 70 волта 1А, изход 35 волта 1.8А, още един контролер от 35 на 14 волта....смятай колко ще бъде. Приеми 85% КПД /грубо/
DMN - майстор
pansim написа:
Някъде бе писано че панела е "100вата май"
Да, автора не беше сигурен в мощността, затова не може да се каже или сметне нещо по-конкретно.
За полумоста е ясно вече - ще вдигне тока :) . Но контролера, ако е обикновен, а не е МРРТ, тока на входа му ще бъде равен на тока на изхода му(при не зареден акумулатор), от контролера нищо не се печели. Затова идеята ми беше да се намали напрежението възможно най-малко(например 18-20V) с преобразувател(полумост, DC/DC или разните му там разновидности) за да се увеличи възможно най-много зарядния ток на входа на контролера - реално с този ток ще се зарежда и акумулатора. А пък вече за слънцегреенето и облаците това е божа работа, там не може да се месим. Моята цел, а и за автора е по-добре да използва възможно най-много от мощността на панела, който има.
pansim - майстор
DMN написа:
Но контролера, ако е обикновен, а не е МРРТ, тока на входа му ще бъде равен на тока на изхода му(при не зареден акумулатор), от контролера нищо не се печели...
Не, не е вярно.
MPPT контролера има за цел да "държи" панела в зоната на максималната му мощност.
DMN - майстор
pansim написа:
MPPT контролера има за цел да "държи" панела в зоната на максималната му мощност.
Това е вярно.
Но не разбрах - кое от това не е вярно?
pansim написа:
Но контролера, ако е обикновен, а не е МРРТ, тока на входа му ще бъде равен на тока на изхода му(при не зареден акумулатор), от контролера нищо не се печели...
pansim - майстор
Тока на входа не е равен на тока на изхода. Питащия е дал данни за 35 волта входно и 12 волта изходно напрежение. Нали не смяташ, че разликата от 23 волта по например 1.5А /34.5вата/ ще се губи под форма на топлина. Това би било крайно недоклатено решение :)
DMN - майстор
pansim, ще те попитам най-приятелски :) , свързвал ли си някога - соларен панел - контролер - акумулатор, и измервал ли си тук там да видиш какво се случва? 99% съм сигурен, че не :) .
pansim - майстор
Да, никога не съм работил със соларен панел и това го казах още в предишната страница.
Както и по-горе написах, че ако греша моля да бъда поправен.
Та...така... :)
Но няма логика да се губи огромна част от енергията. Не вярвам толкова тъпо да е направено... :?
Ако ти имаш конкретни наблюдения, ще се радвам да ги споделиш. От чисто любопитство...далеч съм от панелите...засега.
ilian ivanov - специалист
Ей момчета, то не било проста работа! Това са нещата с които разполагам и гледам да ги използвам по-безболезнено. Благодаря на pansim за схемата. Ще се заиграя и ще видим какво ще сътворя. Как се разглобява тоя траф, че вече счупих един :? И тоя IR2153 май нямаше защита от късо, така че ще внимавам. Иначе не знам колко вата е панела. Като тръгне постановката ще меря. Контролера е обикновен каравански Сименс с реле вътре. Ако не може да смогва на акумулатора , ще търся още един панел. Консумацията ще е диодно осветление , малък телевизор , някаква музичка и зарядни.
DMN - майстор
pansim, разбира се, ще се опитам да обясня от гледна точка на моя практичен опит и измервания без да съм специалист в тази област :) . Подозирам къде може би се бъркаш - точно в принципа на работа на самия соларен панел. Може би правиш аналогия между панела и трансформатор или някаква батерия(акумулатор) например. При тях колкото е по-голям товара, толкова тока се увеличава и напрежението пада, и тока на късо е много по-голям. При соларните панели обаче не е така.
Давам за пример едно панелче, което ми е под ръка тука. Какво пише на етикета:
Посочени параметри са при слънчева радиация 1000W/m2 и температура 25 градуса.
Максимална мощност - 10.78W
V oc: 22.33V (това е напрежението на панела без товар)
Asc: 0.63A(това е тока на късо)
Vmax power: 18.56V
Amax power: 0.58А
последните две величини са тока и напрежението при които панела дава най-голямата си мощност - 18.56*0.58=10.7648W
Обаче виж колко е тока "Аmax power" и тока на късо "Asc" - разликата е 0.05А. Тук е тънкия момент, че между тока на късо и номиналния ток няма много голяма разлика. И какво става, ако на панела му сложим товар с ток близо до тока на късо, напрежението може да спадне до например 1V, тогава 0.63А като го умножим по 1V става мощност - 0.63W. Сам разбираш, че номера е - максималния ток да се поддържа при максималното напрежение на панела за да се извади пълната мощност на панела, обаче при 12V акумулатор това няма как да стане, освен ако не се увеличи тока повече отколкото панела може да даде, а това може да стане за сметка на по-високото напрежение,което дава панела - това го правят МРРТ контролерите. Не знам дали го обясних много разбираемо, но се надявам поне ти да го разбереш :) .
А в обикновените контролери, тока от панела преминава през един мосфет. Когато напрежението на акумулатора е под 13.6-14.4V(зависи от контролера) мосфета си е отпушен и тока от панела преминава през него. Когато напрежението на акумулатора достигне 14.4V една интегралка започва ШИМ управление на транзистора и така от широчината на импулсите се задържа напрежението около 14.4V. Тока обаче не се вдига от обикновените контролери, вдигат го контролерите, които са МРРТ. Та затова исках тока да може да се увеличи преди контролера с някой преобразувател. Не претендирам да съм 100% прав.
П.П ilian ivanov, ама тоз контролер на Сименс с реле вътре, не го знам какъв е :?
Последна промяна от DMN на ср мар 04, 2015 2:01 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Има ли грешка в схемата на този конвертор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: