От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Определено където имаме интензивно излъчване на UV си имаме и поява на озон.
Когато кварцовата тръба е затворена в балона на ламбата дето е покрит отвътре с луминофор, при работа на ламбата вече не мирише на озон. :-D
Та гъбите му са си заминали от UV-то а не от озона. Пък и UV-то от тази кварцова ампула също не е от най-полезните неща.
:partyman:
Vectra - специалист
Ако питащия все още има мерак за йонизатор, ето проста схема, без да се налага да навива трафове: http://www.constructor.bg/mk/Ozon.htm
П.П. И да внимава при експериментите, че освен 230V по цялата схема, на изхода вади 15kV :!:
alsted - майстор
hidrazin написа:
Относно концентрациите - няма такава като полезна, освежаваща, превантивна ... дрън, дрън...
Ами аз не ползвам търсачката само за да компрометирам някого ... Имаше нещо направено собствено ръчно от амбициозен човек. Появи се нахакан професор (ама уж истински, не като теб), който за да гепи сребърниците, изписа с много неразбираеми думи, много неща, срещу много хора. В някои моменти се поизпускаше и казваше обратно нещата, ма то който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.
Пък аз съм слушал, че приятната свежест на въздуха след буря се дължи точно на образувалия се озон, от което все още не съм чул никой да е умрял. Чувал съм, че в кината след прожекция се освежава въздуха точно с подобно йонизиране. За опасните химикали в дозирана концентрация - предполагам си миеш ръцете със сапун, който съдържа някакво количество сода каустик, в чийто концентриран разтвор не би приел да си потопиш гола ръката :wink: Ето и тук пише нещо подобно
vredpolza.ru написа:
В небольших концентрациях озон очень полезен для человека
hidrazin - майстор
alsted написа:
...Ами аз не ползвам търсачката само за да компрометирам някого ...
И кого по-точно? По-нагоре ми зададе въпрос и ти отговорих. Това че отговорът ми не ти харесва няма значение и хич не ми дреме.
А тоя руския линк на Johny не ми го повтаряй като ... ами вземи и го прочети.
Лучше проводить дезинфекцию с помощью озонатора в отсутствие в помещении людей, так как максимальной эффективности озонирование достигает при концентрации в 0,2 мг/м3 и влажности 60-80%, что в несколько раз превышает ПДК для человека. После озонирования необходимо тщательно проветрить помещение.
Кое от това с червеното не разбра? В ниски концентрации не върши никаква работа. Във високи, когато работи е много вреден.
А какво друго не знаеш? Аааа... за сапуна.
alsted написа:
... предполагам си миеш ръцете със сапун, който съдържа някакво количество сода каустик, ...
Ами не, не си мия ръцете със сапун дето съдържа сода каустик. Не вярвам и ти да го правиш, защото в сапуна няма сода каустик или поне не би трябвало да има.
Такава би останала в сапуна само ако е домашна недоделка. Абе ти и от часовете по химия ли си бягал? :-D
Между другото прекалено честото миене със сапун не е полезно за кожата.
Нарушава киселинността на кожата и в този момент тя е податлива на бактериална зараза. :shock:
alsted - майстор
Опитвам се да кажа, че нещата не са само в бяло и черно. Разбира се, че съм прочел цялата статия от линка. Исках да ти покажа, че хората казват нещата коректно и употребяват точно израза
в малка концентрация озонът е полезен за човека
Не разбирам защо толкова упорито заявяваш, че не върши никаква работа в ниски концентрации. Проблемът определено е контрола на концентрацията. На този етап явно не е намерен начин за масово приложение, но това изобщо не означава, че утре няма да се намери решение. Профи разтягаше, че решаващо значение има честотата ...
За сапуна. Ами не си схванал аналогията. Не говорим, че ще вдишваме чист озон. В краткото си време на съществуване той ще окисли вредните неща във въздуха и няма да е наличен в свободна форма също като содата в сапуна.
Виж, нямам нищо против заемането на някаква позиция, на база, някакви факти и знания (лични и чужди). Приветствам споделянето им тук! Не намирам за градивно обаче тоталното заклеймяване от твоя страна, на всичко и всеки инакомислещ.
hidrazin - майстор
alsted написа:
...Исках да ти покажа, че хората казват нещата коректно и употребяват точно израза
в малка концентрация озонът е полезен за човека
Хората употребяват точно израза ама ти цитираш избирателно. Целия цитат е следния:
В небольших концентрациях озон очень полезен для человека, так как обладает дезинфицирующими и дезодорирующими свойствами. Если использовать озонатор во время вспышки гриппа или других инфекционных заболеваний, можно значительно снизить риск заражения. Если же включать озонатор во время болезни, можно ускорить свое выздоровление.
Навсякъде се казва че озонатора се използва при болестни състояния и опасност от заразяване.
Никъде не пише за постоянна и профилактична употреба в помещения когато там се намират хора.
Също така хората са написали къде и как се използват озонаторите - за промишлена дезинфекция, в медицината за лечение на някои болести и за дезинфекция на помещения когато в тях няма хора.
После си пишат че трябва добро проветрение и ако усещаш мирис на озон, то концентрацията му вече е прекалено голяма.
Достатъчно проблеми си имаме с озона за да си купуваме озонатори за в къщи.
Озон се произвежда в приземната атмосфера от изгорелите газове и слънчевата светлина чрез фотохимични процеси.
В много градове е въведен мониторинг именно за озона. Я сега чети какво пише СЗО (световната здравна организация).
После ми разясни къде там е написано за ползата от озона?
Виждам само как расте смъртността в проценти със всеки 10 микрограма озон на кубик. И то при допустимите концентрации.
http://whqlibdoc.who.int/hq/2006/WHO_SD ... 02_rus.pdf
Гледай сега, от мен няма да получиш отговор в който да казвам че ежедневното използване на озонатор или дишането на озон в каквито и да е концентрации е полезно.
Ама ти си свободен човек и може да си купиш професионален озонатор и да дишаш на воля освежаващия озон. :-D
fox_vt - майстор
Абе що ми се струва че йонизатор (уред произвеждащ йони),и озонатор (уред произвеждащ озон) са две различни неща,а вие си говорите че еди къде си се ползвали.
fox_vt - майстор
ТАзи статия е хубава но още от заглавието се подразбира че ще се говори против двете неща.И в същото време се чете от книжката на определен уред.Все пак както се казва и е научно доказано няма отровни и вредни неща.Но до определена доза.Някой мисля от този форум имаше тема даже ползва бактерицидна лампа за обеззаразяване на помещения(стерилизация) Включва се и излизаш навин за няколко часа,също както се стерилизират операционни,това поне го знам от първа ръка :-D .В случая си мисля че ако имаш достатъчно мощен озонатор,включваш го и си караш работата нейде,след няколко часа отиваш изключваш го проветряваш и си караш живота.Според мен това е нормално и безопасно ползване на такъв уред,тъй като ако се ползва по време на ползване на помещението е много трудно хем да не надвишиш дозата хем да е ефективен,а и както намекнаха и по горе ефективната доза не е безопасна.С две думи щом трепе живот то е опасен и за вас :lol:

Тема "йонизатор за върдух" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: