От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
Щом ще слагаш обикновен трансформатор, какъв ти е проблемът да го направиш да е на 12-15 волта и да си групираш всички диоди по 3-4 в група с гасящ резистор? Какъв е тоя зор да правиш генератори на ток, да слагаш транзистори и да усложняваш нещата? Един гасящ резистор може да вкара тока на диодите в нормален работен режим за всякакви промени на мрежовото напрежение. Не е нужно да е сложно, след като може да е по-просто. Друг е въпросът колко ще ти струва един железен траф 5-10 вата.
thebugger - специалист
Това беше първият ми коментар. Обаче темата не е такава. Темата е за 220V. Ако е за ниско напрежение, има милион и 1 начин да се направи. Даже може да се направи и при захранващо напрежение под 2V. Правил съм схема със напрежение под 0.7V което управлява 3-4 светодиода без проблем. Но там вече трябват германиеви транзистори ВЧ трансформатори и др.

П.С. Едно нещо на което гледам да наблегна още от началото гасящ резистор + високо напрежение + последователно свързани светодиоди = супер лоша комбинация. Трябва си някакъв драйвер. Дали интегрален или дискретен няма особено значение.
martosound - специалист
В очите ми се издига достоен заместник на оня който искаше всички да си преоразмеряват снимките и осираше полезната информация във форума с ненужно бръщолевене от което не се интересува никой :-D
thebugger - специалист
Това е моето мнение по темата. Създателя на темата да го прави както иска, така давам гаранция, че ще бачка дълго и правилно ако се вземат правилните мерки за сигурност :)
sinfon - специалист
hidrazin написа:
За варисторите - какво са ви учили в училище??? ---Ти колко деградирали варистора си виждал а?
Здравей! Малко документация за размисъл може ли да посоча?
The Effects of Electrical Degradation on the Microstructure of Metal Oxide Varistor - K.P. Mardira, T.K. Saha, Senior Member, IEEE, and R.A. Sutton
По въпроса за разклонителите със защита - това качество може да се реализира български разклонител, елементи за 50 стотинки и термошлаух. :)
hidrazin - майстор
sinfon написа:
Здравей! Малко документация за размисъл може ли да посоча?

По въпроса за разклонителите със защита - това качество може да се реализира български разклонител, елементи за 50 стотинки и термошлаух. :)
И ти като я прочети тая документация какво направи?
Предполагам си разглобил всичко у вас за да изкормиш гадните деградиращи варистори.
И те толкова тъпи производителите че слагат тези гадости из електрониката...
Да бяха питали sinfon че да им разясни за подземния живот на картофите. :finga:
Като направиш разклонител като моите за 50 стинки и термошлаух ела ми се обади за да те цункам по умната главица.
Имаш проблеми с четенето ли че трябва да се самоцитирам?
Дори и в разклонители със защита (ако са читави де) има варистори.
Някъде да съм казал че там има само варистори? Ето два от моите.
Сега ще чакам да го направиш с 50 стинки кат оня дет си боядисваше кошника за 5 кинта. :-D
разклонител със защита
:partyman:
martosound написа:
В очите ми се издига достоен заместник на оня ...
Май тинкитата са в размножителен период. Гледам са на път да станат две. :shock:
thebugger - специалист
Това с какви защити е :shock: :shock: :shock: Може би ще е хубаво да смениш R20 и R21 с някои 5 ватови хах

И един съвет, намали малко арогантността и давай повече обосновани мнения. Едно е да се правиш на важен просто за да се заяждаш, друго е наистина да виждаш нещо опасно или неоснователно във дадена схема/идея/препоръка и да я критикуваш ;) На всеки му се налага понякога мнение, дори аз където повечетп схеми аз си ги проектирам от време на време се допитвам за разумно мнение, а не някой да ми се скара хахах
hidrazin - майстор
thebugger написа:
Това с какви защити е :shock: :shock: :shock:
Е с какви, с напълно нормални дето трябва да ги има. Другото е малко "глезотийки".
От ляво на дясно:
- долу в ляво се виждат разрядниците за защита на линията RG45. Към тях отива само земя и нямат връзка с останалата схема.
- над разрядниците има потенциометър за регулиране чувствителността за ток на MASTER гнездото.
Това самостоятелното гнездо дето пише POWER SENSOR може да управлява всичките останали гнезда.
Демек ръгаш в него компа. Като включиш компа се отчита тока му и се включват останалите гнезда.
При изключване на компа обратното - изключва ги.
- малко по-надясно под жълтия кондензатор е интегралката дето измерва тока и се регулира с потенциометъра.
- следва синьото реле дето управлява подчинените гнезда.
- още по-надясно са двата варистора. Те са в термошлаухи защото вътре не са сами.
При всеки варистор има и един термобушон.
Ако варистора деградира достатъчно и вдигне темпаратура, термобушона изгаря и прекъсва веригата на варистора за да не се пръсне или стопи разклонителя.
- светодиоди за индикация
- двата резистора са за измерването на тока
- най-вдясно на кабелите се вижда нещо като ключе на което пише 16А. Не е ключе а е автоматичен предпазител за 16А.
Това е. Елементарно.
:partyman:
P.S. А ти вземи малко да слушаш какво ти говорят хората с повече опит, практика, знания...
Ако забеляза не само аз бях "арогантен" а имаше защо де. :-D
sstefanov - майстор
Добре де, като имаш генератор на ток (баластният кондензатор е също подобен на такъв), какво ти пука, че някой диод ще опука и ще даде накъсо?
Дали 100 или 10 диода - токът пак ще е същия.
thebugger - специалист
Ами мое мнение е, че при последователна поредица от диоди, като един изгори един, е много вероятно да не изгори на отворена верига и да подведе цялата поредица след него. Намалява пада на напрежение върху поредицата, увеличава се пада върху гасящия резистор и тъй като е пасивен елемент и следва закона на Ом, ще се повиши и токът през него. Това може да изкара още някой диод извън строя и да предизвика ,,верижна реакция'', която ще продължи, докато токът не стане достатъчно висок, че да изгори някой диод на отворена верига, в който момент ще прекъсне веригата и ще спре изгарането. Един активен източник на опорен ток, ще отвежда разсейването, при евентуално изгорял диод, вместо върху поредицата, върху активният елемент, като в крайна сметка ще запази токът във веригата непроменен. Няма какво да ви обяснявам, доста сте си навътре в нещата, знаете за какво говоря ;)

Тема "Схема - светодиоди - 220в?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: