От мобилни телефони до цифрови камери
emil_v r - майстор
Извенявай , че вместо отговори , пиша въпроси , но Докторе ..
1 - Как и с кво измери шибаните 25кхц ?
2- меренето ти на изходното напр. също е мн. относотелно и е несвързано с реалната дзвуковата мощност

Това пукане което чуваш е дзвук от изгарящи топлинно транзистори , така че намали захранването ...
пиезото е мн. силно резонансен елемент , и зависи от мн. фактори ,
закрепването и обемите зад него .
Това не можеш да го настроиш ...
Схемата ти представл. Р/Ц генератор , и противотактно стъпало на мощност , евент. смени транз. с по=-
мощни НПН тип 2Т6821, например от мойто детство.
не виждам причина куче да избяга от това пищене обаче , та мааани , че 25 кХц кучето нема даги чуе .
Нали то требва да има антенки на главата .
спец. мойто псе у къщи като си настройвах тонколоната , бас,
при 8- 10 Хц ми се погади , и после ме боля главата цял ден , на него му нема нищо .
Земи по- добре зелен лазер , у София ги продават на Жданов , има нови които са супер мощни по 50лв ,
и може да ослепиш кучето , и след това го довършваш с тухла.
Бъди прагматик .
maddoktor - специалист
измервам ги с цифров мултимер който има опция да мери в сравнителна точност ( за любител ) данни .
Но за всички любопитни - до няколко дни ще го тествам над няколко кучета в махалата . и ще обясня реакцията им.
Без да искам съм забравил да покажа PDF
http://www.farnell.com/datasheets/81153.pdf три в паралел .

когато бях тествал с NE555 стандартен генератор и тези излъчватели - кучето на село на 3 метра от мен го чу и няколко пъти бягаше от мен , а след това дори и без да го включвам и се покажа - то бяга.
simbion - специалист
Аз тука да попитам в тази стара тема какво стана от цялата работа с тестовете и анти дог устройствата ?
:?:
Ще пилят ли нокти по асфалта или :axe:
maddoktor - специалист
Здравейте - след много опити се отказах - целият проблем е , че тези излъчватели на 25khz които могат да се купят за 10-тина лв - имат много по-малко spl от тези които се вграждат в купешките :)
Преди месец баща ми си купи фабричен dogchaser като задържиш бутон - се чува как излъчвателя пищи секунда , после тишина , после пищи .... докато е натиснат бутона .
Ето това е модела - http://shop.oragie.com/images/superdogchaser.gif Той сподели че работи на псетата от няколко метра .

Аз се отказах да търся излъчватели - реших да купя 2 готови от ебай AD-100 - като 2-та кучегона ми струваха много по-евтино от неговият .
След включване единия пищеше по-силно от на баща ми . Другият не свиреше добре с дрезгав звук. След смяна на батериите - този който свиреше добре - свирна зле.

И нали е от китай - евтино - единия не беше затворен добре и реших да го отворя и оправя . Веднага се отлепиха светодиодите - но аз си ги залепих с пистолет със силикон .
Поогледах схемата cd4069ube + пасивни елементи + трафче и транзисторче - и преди да затворя кутията - тример-потенциометъра на който въртящата част беше покрита със силикон - ми каза " Завърти ме завърти ме " :) хихи
След смяна на обикновен с многооборотен - си го настроих и мисля че сега е добре .

На баща ми като доближа до пламък на запалка - леко помръдва пламъка .
Този дето не съм пипал - принуждава пламъка да е в почти хоризонтално положение и на моменти може да го угаси .
Този дето го пипнах - пламъка е в хоризонтално положение и го гаси много лесно .

Ако се доближи много близко до ухото - тунингованият от мен - след няколко секунди - усещам леко затопляне вътре в ухото .
Тока който консумира тунингованият от мен е 375mA , а този който не съм го пипал е 175мА

Предполагам следното - излъчвателите за кучета работят на 25kHz - и имат най-високо SPL при тази честота и когато се уцели е най-ефективен . Мога да ги свържа към осцилоскоп и да видя на каква честота работят . Но освен че има пищене се чува и свистящ звук - все едно някой ми духа в ушенцето .

Другото което забелязах - колегите ми при свирване в ухото - се дърпат от този който не съм пипнал - а аз си го изтрайвам - чувам го ама трая :)
Този дето го пипах - не мога да го трая
При първа възможност ще го тествам и ще споделя резултата от кучегон за 8,5 долара .

Измерих с осцилоскоп 250 волта от връх до връх - този който не съм пипал е настроен на 35uS = 28.5 khz , консумация 175mA , аз моят го настроих на приблизително 25khz = 40uS , консумация 300mA .
kolev_k - специалист
ronik написа:
В тази тема се вихри геноцид срещу кучетата! Как не ви е срам! :razz:
Ми като досаждат,хапят и лаят по цяла нощ под прозореца и опикават около блока и серат в градинките?Как да ме е срам?
maddoktor - специалист
След като преживееш ухапване от улично куче на което нищо не си му направил - особенно като са на глутница - ако е само не скача ( така мисля )
Тогава ще започнеш да мислиш различно :)

Тема "Устройство против кучета..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: