• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
metero - напреднал
Голям мерак за мерене на ток, брей!
Да се опитам да поясня. Представи си един варел с вино. Имаш маркуч и смуквайки , искаш да наточиш в една дамаджана 5 л вино. Маркуча ти е с диаметър 5 мм. Колко време ще точиш? Да, много. Ако вземеш един маркуч с диаметър 30мм, ще я напълниш за нула време. В първия случай имаме малък ТОК , във втория - голям. Защото маркучето 5мм има по-голямо съпротивление . Извод: през по-малко съпротивление тече повече ( по-голям) ток, каквото тече там- вода, вино, електричество... Ако варела е поставен високо, виното ще бъде под по-голямо напрежение, отколкото ако варелът е поставен ниско.
Ако варелът е на 220 метра височина и е 1000-2000 литра, а се опиташ да източваш с тънкостенен маркуч с голям диаметър какво ще стане? Да, ще се спука. Така става и със сондите ( защото са по-тънки от шунта в мултицета, ако не са- изгаря мултицета.
Затова с амперметър не се мери директно колко ток дава източника ( мрежата 220в, акумулатор и т.н.) Мрежата може да даде толкова голям ток, колкото не може да измериш- представи си машините с мощност 20 киловата и ток 1000 ампера. Автомобилният акумулатор също може да дава 1000 ампера в режим на късо съединение, което правиш, мерейки директно ток. На тези неща се мери напрежението.
Обаче, ако към акумулатора свържеш една крушка за дълги . И прекъснеш едната жичка . В мястото на прекъсването като включиш амперметъра , ще покаже колко ток черпи крушката. Така ще измериш консумацията на ток на крушката ( която е един вид съпротивление).
Съпротивлението, впрочем, се мери в омове, токът - в ампери , напрежението -във волтове. Свързани са по закона на Ом. U=I*R и оттам като знаем две от тях, намираме третото. А пък мощността е U*I.
И сега:
1. Крушката е 48 вата. Напрежението е 12 волта. Колко е токът през крушката? Елементарно , Уотсън. 48 вата/12 волта= 3 А. Пробвай с мултицета.
2. 12 волта/ 3 А = 4 ома - това е съпротивлението на крушката.
*забележка : спиралата на крушката в студено състояние има доста по-ниско съпротивление от това в нагрято, да не се учудиш, като мериш с мултицета. Но ако вземеш едно съпротивление 4 ома 48 вата , ще измериш всичко точно. ( не тонколонките,ей!)
ivo_dedko - специалист
Напрежение се мери като поставиш сондите на мултицета паралелно на източника. Ток се мери като свържеш мултицета последователно и когато имаш товар. Тогава мериш консумирания ток. В никакъв случай не бъркай със сондите в контакта, когато мериш ток.
skrijo - специалист
Благодаря на всички , стана :) . Пуснах 2 батерии по 1,2 V (последователно свързани ) на крушка 2,4 V i 0.5 A (пишеше , че е ) . Мултицета беше включен на 20 А и показа 0,47 А . Мисля , че е вярно , ако греша кажете :arrow: . След време , ако имам въпроси пак ще питам :)
skrijo - специалист
Задължително ли е при измерване на съпротивление на проводник да има токоизточник към проводника на измерване :?:
stefan_gb - специалист
skrijo написа:
Задължително ли е при измерване на съпротивление на проводник да има токоизточник към проводника на измерване :?:
При измерване на съпротивление на проводник ,верига , или стоиност на пасивен или активен активен елемент задължително не трябва да има напрежение! Когато мултицета ти е включен да измерва съпротивление не трябва в никакъв случаи да измерваш елементи които са под напрежение в противен случаи наи често дефектира.

Здрав ли е още уреда :-D :)
С 2 леви - специалист
Изображение Свали си книжката (цъкаш на картинката), прочети я и ако има нещо ясно съм насреща :wink:
ПП. За да я четеш си инсталирай предварително ТОВА
Успех! :)
skrijo - специалист
stefan_gb написа:
При измерване на съпротивление на проводник ,верига , или стоиност на пасивен или активен активен елемент задължително не трябва да има напрежение! Когато мултицета ти е включен да измерва съпротивление не трябва в никакъв случаи да измерваш елементи които са под напрежение в противен случаи наи често дефектира.

Здрав ли е още уреда :-D :)

Здрав е :) .Вярно ли съм измерил големината на тока :?: При измерване на съпротивление на проводник НЕ ТРЯБВА да има напрежение :idea: .
Последна промяна от skrijo на пон мар 29, 2010 7:02 pm, променено общо 1 път.
metero - напреднал
Правилно си измерил тока, браво.
Измерването на съпротивление на проводник е трудно с мултицет, защото съпротивлението му е много малко. Освен ако проводника е много дълъг ( над 50м). За измерване на малки съпротивления ( в захранванията и нискочестотните усливатели често се употребяват съпротивления 0.1- 0.5 ома), поставаш уреда на най-малко съпротовление ( вероятно ти е 200 ома), не на пищене. Даваш сондите накъсо и си отбелязаваш колко ома показва, след това веднага мериш малкото съпротовление и установяваш разликата- това е стойниостта на малкото съпротивление.
Съпротивлението на един проводник зависи от проводимостта на материала ( ро, с една гръцка буква се бележим която я нямам и пиша Ro), от сечението на проводника и дължината му. R=Ro*L/S.
mladkal - майстор
С 2 леви написа:
Изображение Свали си книжката (цъкаш на картинката), прочети я и ако има нещо ясно съм насреща :wink:

Благодаря много, колега!
Супер ограмотително и приятно четиво! :)
Отивам да му се радвам, па дано нещо ми влезе в кратуната!:)
skrijo - специалист
С 2 леви написа:

Благодаря колега :prayer: :gott: :gott: :gott: .Даже го чета в момента и ме заинтересува , как един трансформатор създава необходимите променливи напрежения . :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Въпрос за мултицет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: