От мобилни телефони до цифрови камери
MrMurdjo - майстор
Това е полупроводников силов ключ (реле), ето му данните. Не е прост транзистор.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 451_DS.pdf
Има си доста вградени защити в него.

Ако го захраниш с 12в и на краче 2 подадеш логическа единица (5 волта - от долната страна има чип - двоен регулатор на напрежение), би трябвало да включи свързано към изхода и маса реле.
Краче 4 е диагностично. Ако при захранен блок там има логическа 0 (по-малко от 1 волт), значи има повреда. Нормално там трябва да има логическа 1.
velsi - Почетен майстор
Ако правилно съм разбрал, трябва да го разпоя и да пробвам описаното от тебе, за да разбера дали работи. Така ли е?
MrMurdjo - майстор
Не, подай му захранване на модула, както е на схемата в колата краче 9 на куплунга +12 в, краче 8 - минус. Измери първо на диагностичното краче има ли напрежение и колко. Ако е около 5 волта, значи е изправно.
Друг тест може да направиш, като намериш от платката точка, където има 5 волта. Например захранващото краче на комуникационния чип, швабите не дават да се изтегли описанието му без регистрация, та не мога да ти кажа точно кое, вероятно 14-то. През резистор 10 кОма подаваш 5в към управляващото краче, на изхода трябва да включи реле или светодиод, каквото си вързал. И не трябва да е нисковолтно релето. Ако работи ключът, подава 12 волта.
Ако се вгледаш в описанието, има верига за установяване на наличието на свързан консуматор, точно от нея вероятно получаваш ниското напрежение и практически никакъв ток на изхода.
Ако пък към краче 17 на куплунга и маса закачиш диагностичен четец (стария обикновен сериен четец за К-линия) и модулът е захранен, би трябвало да може да го диагностицираш с компютър.
velsi - Почетен майстор
Ясно. Може да пробвам. Модулът се захранва на 4ти крак (+) и на 8ми (-). На 9ти крак също. На схемата, която ти си намерил (имам я и аз) има грешка: 4ти крак липсва, а вместо това е обозначен като 15-ти. На моята схема от Аутодата също има грешка. Там пък релето К22 е свързано на обратно и плюса се подава на 10ти крак.
MrMurdjo - майстор
От снимките не ми стана ясно обаче само два силови ключа ли има. Защото по схемата управлява 4 клапана.
velsi - Почетен майстор
Да, само два са. Единия излиза на 14ти крак, а другия на 3ти. Там се свързват двата клапана на помпата.
velsi - Почетен майстор
Днес разпоих единия BTS432E, захраних го, подадох му 5 волта и... за съжаление работи. Тайно се надявах в него да е проблема и просто да го сменя, но уви.

Тема "Какво реле на 7 волта?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: