• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
miroton написа:
Е как ще изкараш 100вт изходна мощност от 60 вт траф?
Няма да е 100 вата. Не може ли да се направи ограничение до 15 вата максимална изходна мощност?
miroton - майстор
Вариант

1 внимаваш с копчето вол
2 с лимитер наи евтиния които съм виждал е 130 лв
3 купуваш си нов траф мин 250вт за 25 лв и много електролити
hidrazin - майстор
Защо да не е подходящ? Той е с вит магнитопровод(не съм го написал досега). Мощността вярно е малка, но той е причината изобщо да се замисля да почвам да правя усилвател.
Тук малко работата е имам копче и сега ще си ушия палто за него. Притежаването на някакъв трансформатор не е причина
да тръгнеш да си правиш за него усилвател. Обикновено се тръгва по обратния път - изясняваш си колко мощен усилвател
ти трябва и си търсиш траф за него.
В тоя ред на мисли - вече три страници пишем и си чешем пръстите. Я да взема да попитам, ти от къде си сигурен, че тоя
трансформатор е 60W ? Я дай малко повече данни за него - пише ли нещо на него, колко дебел му е вторичния проводник,
какъв е размера на магнитопровода? Такива работи.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Я дай малко повече данни за него - пише ли нещо на него, колко дебел му е вторичния проводник, какъв е размера на магнитопровода? Такива работи.
На него не пише нищо. Мощността я преценям горе-долу на око, после смятам с програма на компютъра.
Прикачен файл:
Тр-ра.jpg
Прикачен файл:
ALIM3131.jpg
Прикачен файл:
ALIM3132.jpg
Прикачен файл:
ALIM3137.jpg
hidrazin - майстор
Слабичък е този траф. И нещо тази твоя програма май не смята правилно.
По тази, която ти пращам излиза към 45 вата. Все пак сечението на магнитопровода е едва 5 квадрата.
По принцип не е трудно да се пренавие този твоя траф като се намалят вторичните напрежения и се
сложи по-дебел проводник. Вярно, мощността ще остане същата но ще имаш доста по-голям избор от
интегрални схеми. Ако вторичната стане само една, без средна точка към списъка с възможните усилватели
ще прибавиш и тези за автомобилните касетофони/CD-та. Пък там има голямо разнообразие от стерео чипове
на много ниска цена. Само за пример:
http://elimex.bg/product/25411/kit-k015 ... a1554.html
shadow__01 - майстор
miroton написа:
2 с лимитер наи евтиния които съм виждал е 130 лв
3 купуваш си нов траф мин 250вт за 25 лв и много електролити
Даде ми идея!
25 лева са повече от половината бюджет за целия проект. Няма смисъл след като пак ще се чудя какво да го правя този траф.
Поразрових се за сигурно за стотен път и попаднах на http://www.circuitstoday.com/2x15-watt- ... ng-tda4935
Схемата работи с еднополярно захранване и това и е максималната мощност която може да даде.
Има 2 намотки по 16.5V, изправено и филтрирано става максимум 23V. Ще опитам да ги свържа паралелно, за да могат издържат почти 2A ток без да се товарят. И всичко е на една платка. Пише 24V за максималма мощност, но няма значение 1V в случая.
miroton - майстор
shadow__01 написа:
Здравейте, в рамките на няколко месеца ще стартирам един мой проект да си направя усилвател. Имам един трансформатор с доста вторични намотки като две от тях са с средна точна. В случая имам 2x33-34V някъде. Изправено и филтрирано би станало около 2x44-45V. Мощността на магнитопровода е 60W и искам 2x25W(макс). Проблема ми е, че тъй като не мога да очаквам голяма мощност залагам на супер качествен и чист звук. Насочих се към схеми на HI-FI усилватели, но всичките които намерих са направени за 2x25V напрежение. Не мога да намеря схема на около 45V?
Цялата работа би трябвало да се събере в кутия от компютърно захранване. Насочих се към схеми с чипове от серията TDA като по-малко място заемащи, тъй като трансформатора и филтриращите кондензатори ще заемат около половината място в кутията.
Каква схема ще ми препоръчате да имам на предвид като го почна след няколко месеца?
А тука си писъл нещо по различно
Тоя траф да не сиго свалил от бг телевизор,модела не помня.

А за паралелното свързване трябва да спазваш начало и краи на намотките и да няма изравнителни токове че ще потпуши.
А другия вариант е изправител с 2 диода.
shadow__01 - майстор
miroton написа:
Тоя траф да не сиго свалил от бг телевизор,модела не помня.

А за паралелното свързване трябва да спазваш начало и край на намотките и да няма изравнителни токове че ще потпуши.
А другия вариант е изправител с 2 диода.
Не знам от къде е и вече съм забравил как е попаднал при мен. Напълно е възможно да бил и от телевизор. Някой ако знае от какво е да пише, и на мен ми е любопитно.
Измерих напрежения:
2X33V
16.5V
16.5V
12.5V
и май още едно, но го забравих. Всички намотки за тънки като телефонен кабел някъде сечението и затова искам да комбинирам двете еднакви, но трябва наистина да спазя посоката на навиване, която не я знам.
soton - специалист
И в китайски форум да влезеш никой не би ти отделил толкова време за да ти предаде знанията ,които се получават само като прочетеш поне малко от хилядите книги по радиотехника,а ти смо от писане в тази тема си загубил повече време.Знаеш ли колко писане е да ти се обясни напримар как се смята траф,дебелини на проводници,плътност на ток,уравнителни токове,а после ще питаш какво е това еднопътно,двупътно и мостово изправяне и какво ли не още?
shadow__01 - майстор
soton написа:
....питаш какво е това еднопътно,двупътно и мостово изправяне и какво ли не още?
Не съм пуснал тема за да питам какво е еднопътен изправител, мостов изправител, схема Ларионов и т.н.
Нямам проблем с направата на обикновен нестабилизиран изправител и не съм го коментирал досега.
Пуснах темата за да ми стане ясно дали може от този трансформатор да се направи усилвател и с каква мощност може да стане. Кое напрежение евентуално може да се използва и коя е най-подходящата схема за евентуална направа. Имам познания и съм си правил сам неща от нулата до готово изделие, знам последователността по която се действа и колко пари и време отнема дадено изделие в зависимост от сложността му. Но никога не ми се е налагало да правя усилвател. Знам, че съществуват доста схеми с чипове, транзистори, дори с вакуумни лампи и исках да попитам тези които са правили подобно нещо да ме посъветват към коя схема да се ориентирам спрямо трансформатора и мощността.
Предложих тази http://www.circuitstoday.com/2x15-watt- ... ng-tda4935 и вероятно някой ще ми пише дали е подходяща. Не искам кой знае какви лекции и обяснения, просто насока, за да не се окаже, че ще вървя по пътеката опит-грешка и ще хвърля много пари и време особено когато ги нямам.
Имам дори и картинка на платката от един даташийт
Прикачен файл:
ggttyui.jpg
ggttyui.jpg (62.06 KиБ) Видяна 3497 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Схема на усилвател" | Включи се в дискусията: