От мобилни телефони до цифрови камери
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Карай си ги така. Нищо не увеличавай. Няма такъв филм като свободни честоти и че никой няма да се заяде. За 50 метра минаваш метър. За по-голяма мощност ти идват гости и получаваш санкция. Тя е в размер от 30 000 до 300 000 лв. Справка - Закон за електронните съобщения - член 324. :partyman:
Ай стига глупости. В някое село Горно Нанадолнище пляскаш 5W предавател и идват след точно 2 минути от пускането му да те глобят, нали? И то без предупреждение. Те сканират целият ефир в реално време във всяка една точка от страната? То защото няма линкове за безжичен интернет, безжични телефони или дори FM трансмитери за автомобили, които пръскат сигнал? То в закона пише, че не мога да карам извънградско с повече от 90км/ч, ама на - карам със 100 и не ми пристигат по пощата глоби една след друга.
lz1wvm - специалист
Ами карай си със 100 тогава.Но сигурно е въпрос на късмет,да ти пристигне честитка.Дори и извънградското,има ограничение от 50 километра,та приготви си 500 лева за първа снимка.....време е да се научим да караме.
А честотите се сканират в реално време,може би е въпрос на късмет кой-кога.А там хората дали играят карти или правят други неща,незнам. :partyman:
thinkpad - майстор
lz1wvm написа:
Ами карай си със 100 тогава.Но сигурно е въпрос на късмет,да ти пристигне честитка.Дори и извънградското,има ограничение от 50 километра,та приготви си 500 лева за първа снимка.....време е да се научим да караме.
Честотите се сканират в реално време, ама локален предавател за няколкостотин метра много трудно се регистрира като присъствие от няколкостотин километра. Те нека си ги сканират честотите, ама ако съм в Полски тръмбеж не означава, че от София ще ми хванат предавателя на няколкостотин метра, което въобще може да си е сите мой имот. Как мислиш - мобилни екипи в бусове обикалят из всички градове, селца и паланки и сканират ефира като полудели ли?
А за ограниченията - те на някои места са абсурдни. Съгласен съм да се научим да караме, ама не с ограничение 50 на прав, равен, извънградски път. Имаше в Господари на Ефира и други предавания репортажи, където пътни знаци си противоречат. Та съгласен съм да шофираме по правилата, ако правилата са поставени така, че да е възможно да се спазват, а не умишлено да са поставени така, че да не може да се направи друго, освен да се нарушат, с цел хранило на някого. Специално за 90 или 100 - това беше леко шеговито.
thebugger - специалист
почвам тази.последен въпрос.нямам такива транзистори,така че ако ги смена с някои други (високочестотни и горе/допу отговарящи на тия) ще повлияе ли по някакъв начин?

www.circuit-zone.com/ediy_blog/283/01.jpg
miroton - майстор
В някои тунери на бг телевизори ги бях срещал.
nikolovvd - майстор
thinkpad написа:
... ама локален предавател за няколкостотин метра много трудно се регистрира като присъствие от няколкостотин километра.
Като студенти през 1987 ни показваха спектрограма на предавателя на "Радио Варна" направена от Мюнхен. В писмото към спектрограмата им обръщаха внимание, че ако не махнат паразитната честота, която се виждаше, ще започват да им начисляват по 10 000$ ежедневна глоба до отстраняването на проблема. На сегашния етап, когато от космоса могат да ти познаят номера на обувките се сети колко време ще им отнеме да те намерят.
sstefanov - майстор
thebugger написа:
...ще повлияе ли по някакъв начин?...
Да!
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Ай стига глупости. В някое село Горно Нанадолнище пляскаш 5W предавател и идват след точно 2 минути от пускането му да те глобят, нали? И то без предупреждение. Те сканират целият ефир в реално време във всяка една точка от страната? То защото няма линкове за безжичен интернет, безжични телефони или дори FM трансмитери за автомобили, които пръскат сигнал? То в закона пише, че не мога да карам извънградско с повече от 90км/ч, ама на - карам със 100 и не ми пристигат по пощата глоби една след друга.
Глупости, глупости ама глупостите както винаги ги ръсиш ти. И то въобще без да си наясно за какво става дума и как стоят нещата. Ако си беше направил елементарния труд да прочетеш първия пост щеше да видиш това:
търся схема която да НЕ е в радиообхвата за да не се подслушва но сещевременно да е с радиус 30км (от софия до село).
Точно покрай София знам две места, където се занимават точно с това - следене на ефира. Едното е югоизточно от София. другото - североизточно. И двете места не са на КРС а на други служби. :lol: Подобни места има пръснати из цялата страна и мога да те уверя че си работят с пълна пара. Той ще им "вика" из ефира под носа, пък те ще се правят че не го чуват. :shock: Ако си в Полски Тръмбеш не е необходимо да те хващат от София. Има си друго местенце северно от Нова Загора. :-D Та мобилни екипи в бусове не са необходими. И за какви предупреждения говориш? Просто ти идват на гости за да ти конфискуват хапаратурата и да ти връчат честитката.
Както казах - за малка мощност няма да има проблем. За по-голяма мощност дори и в радиолюбителския обхват пак може да има проблем. Понякога самите радиолюбители като открият някой такъв незаконен предавател сами подават оплакване.
Пък ти си карай със 100 на ограниченията. Нали знаеш за стомната и водата - "Един път стомна за вода, втори път стомна за вода , третият път се счупила."
Късмет и дано имаш много стомни ... и финикийски знаци.

Към thebugger - като нямаш такива транзистори ще си купиш:
http://pulsator.bg/npn-silicievi/75814-BF494-MBR.html
http://aswoservice.bg/Product.aspx?Cate ... ticle=4396
http://www.elcomp68.com/bf494-p6814/
http://www.tony-sjd.com/product_info.ph ... s_id=44349
http://tpetrov.com/search.php?prod=BF494
Ама то много трудно да влезеш в първия магазин за електронни компоненти и да дадеш 50-60 стотинки.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Глупости, глупости ама глупостите както винаги ги ръсиш ти...
Виж, няколкостотин метра и 30 километра има малко разлика, сещаш ли се? Така, както го говорите - все едно трябва да чакам честитка за FM предавателя за 200 метра дистанция, който бях тръгнал да сглобявам. То хубаво има местенца, но за по-маломощни устройства някак не вярвам да ти нахлуят баретите от вас или да целят дома ти с гранатомет.(по Бойко)
А за стомната - ти щото все караш с 80 при ограничение 140км/ч, нали? Аман от пишман моралисти. Нека който е безгрешен, да хвърли първият камък. И все пак писах изрично за абсурдните ограничения - на прав, равен извънградски път ограничение 60. Или знаци, които имат крака и се местят. Или пък знаци, които си противоречат. Ако щеше се скъсай да спазваш правилата, ако са устроени така нещата, че да има един след друг противоречащи знаци, пак ще те хванат в нарушение и ще даваш много финикийски знаци.
И въобще - представям си как баретите нахълтват у вас, вземат ти предавателя, пребиват те, е*ат те и ти връчват глобата от 30,000лв. Как ли да не повярва човек, все така става. :lol: Живееш със спомените за големите лоши милиционери май. :wink:
п.п То елемента е 60 стотинки, ама избягвам да пазаря от нетя, защото доставката ми е по-скъпа от цялата поръчка.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Виж, ..................
Чета, чета, добре че не виждам. :) Колко пъти трябва да обяснявам че за малка мощност няма да има проблем? Вероятно ти си живееш със спомените. Аз със реалностите:
http://topnovini.bg/node/13279
А за пътищата - там поне глобите са по-малки и с колко карам и дали спазвам някакви ограничения си е моя работа. Поне не се правя на отворко да подтиквам хората към проблеми.
Относно купуването на чаркове - хич не ми дреме какво ти е скъпо, от къде го купуваш и подобни глупости. Явно питащия живее в голямото село, и там за разлика от твоето, магазини колкото искаш.
:partyman:
P.S. И пак не четеш. Елемента не е 60 стотинки. Това е цената за два транзистора - колкото му трябват за схемката. :lol:

Тема "практична схема на FM предавател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: