От мобилни телефони до цифрови камери
martosound - специалист
Ей Хора,

Не обръщайте внимание на Дървени философи!!! Колкото повече внимание им обръща някой, толкова повече дразнят. Оставете ги да си откриват топлата вода и да си експериментират. Никой не се е родил научен. Нека си пробват. Е, не е хубаво, че подвеждат хората с измислени теории ама какво да се прави.....Умният човек сам може да подбере полезните неща спрямо теоретично-експерименталните бръщолевения!!! :)
nikolovvd - майстор
До сега не съм срещал диод в осветление, който да е дал на "късо". Винаги е бил прекъснат. На ламбите тип царевица, като откаже да работи, я оглеждам с лупата и така намирам кой има малка черна точица. Запоявам му една много тънка жичка (около 0.1) паралелно и всички светват. Светодиод ми е давал на късо (включително и лазерни) само в случаите, когато съм го пускал без резистор или съм объркал стойността на резистора и то в пъти.
От доста време ползвам LED Driver поради две причини. Първо цената им е интригуващо ниска от 1.50 до 5 лв. и второ не се налага да смятам схема и да търся по магазините чаркове, които излизат пак на тази цена, но крайното устройство е по-опасно.
Драйвера от снимката е купен от магазин Конрад на бул. Прага в София на 3 Декември за 1.59 лв. и размерът му е колкото кондензатор 0.47 uF/400V!
Прикачен файл:
LEO Driver.jpg
sstefanov - майстор
thebugger, нали имаш драйвер, който е генератор на ток?
thebugger - специалист
Не знам, на мен светодиод на отворена верига не ми е изгарял досега. При недостатъчно високи токове винаги ми е залепвал и окъсявал. Като цяло просто не харесвам много опростените схеми, винаги има някой значителен проблем, който да възникне, за който има доста просто решение. В крайна сметка източника на ток си е драйвер, както и да го погледнеш. Схемата преди това, няма особено значение, може един гасящ резистор, един изправителен диод и един филтър да е, важно е след това как защитаваш схемата. От опит, при правилно проектирано захранване, само веднъж ми е изгарял грец и то защото имаше прекалено голям LC филтър след него, работеше на 350V и го претовари пиково.

Тема "Схема - светодиоди - 220в?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: