От мобилни телефони до цифрови камери
shotik - майстор
gogo7777 написа:
Идеята при мен не е точноста на часовника, даже въобще не ми трябва да е сверен. От часовника ще ползвам само звука.......абе дълго е за обяснение. С батерия изкарва само месец, а сега и толкова не може.

Някой да ми напише, дали се разбра за какво става дума във въпросът на питащия ?
Така поднесен този въпрос, направи четири страници препирни, без да е ясно каква е идеята на този часовник, но пък се написаха много неща, дано да има и такива, които да се ползват от самоделковците .
Lisko - майстор
Ми не знам, но се дадоха поне 2 прости решения, а като че ли целта е да се почешем с дясната ръка по лявото ухо и то с убеждението че е по-просто :)
gogo7777 - майстор
gogo7777 написа:
Здравейте,
може ли вместо батерия да се свърже тая схема? Става въпрос за стенен часовник... :?
Ето го въпроса. Ама разбрах отговора чак на "четвърта страница"....не съм питал как иначе да станат нещата. :)
Инж. Боян Витлямов - специалист
sstefanov написа:
Колега Инж. Боян Витлямов, пропуснали сте да изчилсите КПД-то на предложената от вас схема. За ориентир използвайта средно консумиран ток от часовника=2mA. Няма да е лошо и при избрания от вас ток 30mA да разберем колко е КПД-то.
Колега sstefanov,при консумация 2 милиампера кпд-то е 0,4%,при консумация 30 милиампера,която горе долу е максималната за този делител защото изходното напрежение пада на 1,35 волта кпд-то е 5%.Като кпд е изключително ниско,но имайки в предвид нищожната консумация на схемата под 1 ват не е чак толкова важно.
ако колегата gogo7777 измери максималната консумация на часовника т.е. със включен звуков сигнал,и каже какво зарядно ще ползва(изходното напрежение) ще му изчисля делител с оптимално кпд.
Наистина кпд ми е по-ниско и от лампов усилвател в клас А :o
Hoвoceлckи - майстор
До колкото разбрах Гого не пита как може да стане, а дали ще стане с неговата схема.
gogo7777 - майстор
Hoвoceлckи написа:
До колкото разбрах Гого не пита как може да стане, а дали ще стане с неговата схема.
....или подобна на 220 волта. Вече имам дадени предложения в темата.
Hoвoceлckи - майстор
Идеалното предложение (като за теб :wink: ) е на "азбуката". Направих я същиа ден и вече 5-ти ден действа екстра!
sstefanov - майстор
Инж. Боян Витлямов написа:
...
Наистина кпд ми е по-ниско и от лампов усилвател в клас А :o
Не е по темата, но сегашната ми конфигурация с по 8 вата на канал на ламповия клас А и правилните тонколони създават повече звуково налягане от 800 вата на конвенционален усилвател с конвенционални колони. За качество въобще не може да става и дума за сравнение (за системи до 100 kEUR)!
Та ако се сметне КПД-то спрямо звуковото налягане, не се получава чак толкова зле :)
ivan_v - специалист
sstefanov написа:

Не е по темата, но сегашната ми конфигурация с по 8 вата на канал на ламповия клас А и правилните тонколони създават повече звуково налягане от 800 вата на конвенционален усилвател с конвенционални колони. За качество въобще не може да става и дума за сравнение (за системи до 100 kEUR)!
Та ако се сметне КПД-то спрямо звуковото налягане, не се получава чак толкова зле :)
Може ли подробности за въпросните правилни тонколони, които явно са с чувствителност около 120 dB/W/m
sstefanov - майстор
Поне 110dB/W/m спрямо 85-90 на масовите.
Ether 7.2 в 4,2 m back loaded horn по мой проект.
Но това e доста встрани от темата, освен КПД-то, ако се смята за звуково налягане спрямо консумирана мощност (което за качеството на звука няма никакво значение).
По въпроса за качеството критериите са съвсем различни - не може да питаш: Колко киловатчаса (или минути или секунди) предизвикват настръхването по кожата ти докато слушаш музика, нали?
:partyman:

Тема "Вместо батерия 1,5 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: