• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
stefan_gb - специалист
skrijo време е да се потрудиш сам и да не чакаш нищо наготово от живота ...... и така след време ще ти е по добре в живота и ще разчиташ само на себе си :)

В общи линии трансформатора се състои от магнитопровод - първична намотка - вторична намотка.
Първичната намотка служи да насити магнитопровода и така се създава магнитен поток които индуктирва във вторичната намотка напрежение. Според преводното отношение и броя навивки на волт се получават различните напрежения .
Примерно ако имаш 4 навивки на вторичната намотка за 1 волт за да го направиш за 12 волта ти трябват 12х4 тоест 48 навивки.
Трансформаторите са различни видове според предназначението и понятието е обширно така че си иска по сериозно четене.
skrijo - специалист
stefan_gb написа:
skrijo време е да се потрудиш сам и да не чакаш нищо наготово от живота ...... и така след време ще си по добре в живота и ще разчиташ само на себе си :)

В общи линии трансформатора се състои от магнитопровод - първична намотка - вторична намотка.
Първичната намотка служи да насити магнитопровода и така се създава магнитен поток които индуктирва във вторичната намотка напрежение. Според преводното отношение и броя навивки на волт се получават различните напрежения .
Примерно ако имаш 4 навивки на вторичната намотка за 1 волт за да го направиш за 12 волта ти трябват 12х4 тоест 48 навивки.
Трансформаторите са различни видове според предназначението и понятието е обширно така че си иска по сериозно четене.

Благодаря stefan_gb .Прочетох за трансформатор , който дава променливо напрежение от 220V на 24V ,12V,6V и съм мераклия да си напрая и аз . Аз преди питах в една тема как става :-D, но повече разбрах от тази книга , видях как се прави бобинарка и ще се залавям да си направя понижаващ трансформатор :) .
stefan_gb - специалист
ще се залавям да си направя понижаващ трансформатор :) .[/quote]

Едвали ще можеш да навиеш първичната затова наблегни на вторичната на някои готов трансформатор - пренавии я :lol: там ще ти е по лесно а може да имаш и успехи.
И внимаваи да не те тръшне тока :!:
skrijo - специалист
Ще гледам да внимавам :) .Защо да не успея да навия първичната намотка в книгата пише 1010 навивки и трябва между редовете да слагам изолация и накрая цялата да я увия 2 пъти , изкарвам изводите на макарата и почвам нататък :-D .Първо ще потърся магнитопровод М 850 какъвто пише .
stefan_gb - специалист
skrijo написа:
Ще гледам да внимавам :) .Защо да не успея да навия първичната намотка в книгата пише 1010 навивки и трябва между редовете да слагам изолация и накрая цялата да я увия 2 пъти , изкарвам изводите на макарата и почвам нататък :-D .Първо ще потърся магнитопровод М 850 какъвто пише .
Прочети по задълбочено книгата и ще разбереш защо е трудно да се навият тези 1010 навивки .
skrijo - специалист
Трябва да са плътно една до друга да няма междина между тях :? Друго не знам :-D .Кажи защо , да знам да ли да се захващам :?:
stefan_gb - специалист
Сечението на проводника какво ти говори :)
skrijo - специалист
Сечение на проводник S (mm2), специфично съпротивление на проводник Ро (ом .мм2/l) , съпротивление на проводник R (ом). Колкото е по-голямо сечението толкова е по-малко съпротивлението и може да премине по-голям ток . Медта има по-голямо специфично съпротивление от алуминия и затова носи повече .

ПП:Ако бъркам някаде ме поправете .
Тани - модератор
Стефан те питаше колко ще ти е дебел проводника на първичната намотка?
skrijo - специалист
Първо трябва да видя какъв магнитопровод ще намеря .Проводника мисля да е 0.43мм (както пише) щото е с лак .Как да разбера , като видя един трансформатор към какво напрежение може да се включи , а пък изходното ще го меря с мултицета :) Мисля че се упределя от сечението на магнитопровода , но вие кажете :?: Като навия пъвричната искарвам двата извода за 220V и слагам изолация ,след това както пише искам да има 24 V, 12 V ,6V и 3V .Тяхните изводи ги искарвам по отделно без да се свързват един с дуг :?:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Въпрос за мултицет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: