• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
soton - специалист
Има една тънкост при оживяване на дадена схема,това е динамиката на изменение на параметрите,които следиш и по тази причина не е желателно да имаш цифров дисплей - при него се губи понятието"релно време",което значи:докато прочетеш показанието,то вече не е същото и елемента може вече да е дал фира.За това при оживяване - аналогов дисплей и осцилоскоп,класика за лабораторни място!
hidrazin - майстор
Ами какво ти пречи да му туриш "чистачки" ? Примерно другото захранване от което съм много доволен е ТЕС 5060.
Само дето там схемата е малко ... не за домашна изработка.
:partyman:
zimel - специалист
Да, аз също съм от хората, които обичат "чистачките", защото като захраня устройството (някакво) и волтметъра скочи към нула а амперметъра скочи до края... ии ... за секунда разбирам какви съм ги натворил... :-D :?
MamaMy - майстор
Вие като правите нови устройства, нямате ли си носове ами гледате разни уреди?
Не е ли да замирише на пушек ше го бъде :-D
dtmf - специалист
Обаче при аналоговите индикатори липсва точност. На снимката по горе панелметъра е с резолюция 10 mV.
Сега ако искаме да зареждаме ли-йон батерия как ще настроим стрелковия волтметър точно на 4.20 волта? : ) За това харесвам цифрови и бързи уреди ( на същата снимка в ляво )
zimel - специалист
За висока точност, ние любителите ползваме и цифрови уреди.
hidrazin - майстор
dtmf написа:
Обаче при аналоговите индикатори липсва точност.
Ами тук съм длъжен да не се съглася. Има стрелкови уреди, които се превключват на даден обхват и там с а с разтегната скала.
По нищо не са по-лоши от цифровите а даже понякога и по-точни. Да не забравяме че и цифровите имат клас на точност и линейност
на характеристиката, която при евтините модели не е чак толкова перфектна. :)
А и не знам какъв е проблема на едно лабораторно захранване с цифрова скала да му боднеш и едни "чистачки" или на такова с "чистачки"
да му закачиш цифровия си мултимер или да му монтираш два цифрови панела. :?
Ако на магазина намериш такова сигурно ще е 500+++ лева.
dtmf - специалист
Ок, обаче имах предвид аналогов панел метър -волтметър за лабораторно захранване, дето били класика. Може би при амперметъра е за предпочитане стрелка.

Иначе добрите цифровите мултимери си имат и аналогова скала за бързите процеси.
soton - специалист
Не се заблуждавай,тази аналогова скала е емулирана и се прави след цифроването.
hidrazin - майстор
Така е. Даже дъртия ми 15 годишен MY68 има аналогова скала. Пък и по принцип е нормално преди да захраниш нещо да си
регулираш захранващия блок и тогава да подадеш към хапаратурата. Да не говорим че за по-точни неща е необходимо захранването
да поработи някой друг час за да му намалее температурния дрейф. Е, все пак такива неща са рядкост в практиката.
Пък за аналоговия панел метър -волтметър чак пък класика? :? Определено по-бърза представа за какво става получаваш от стрелката.
Ако ти трябва по-голяма точност като при Li-Ion закачаш цифровия мултицет на захранването и го регулираш точно.
За високи честоти използваш стрелкови лампов волтметър оставен да поработи известно време за да се темперира. :)
Другия вариант е много, много скъп цифров уред, който при високи честоти пак става безполезен. За там има още по-скъпи цифрови. :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Лабораторно захранващо устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: