• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
lyubohar - майстор
Фирмата в която пращат съкооператорите е на ул.Позитано.
И кодировката нагласяли там.
VLADO66 написа:
Точно тия дистанционни на снимката са по 15 лв. и го знам със сигурност защото преди няколко месеца плащах 50 бр.
Дай линк да ги видя тези цени?
kozl - майстор
VLADO66 написа:
Модула е 60 лв. а дистанционните са по 15 лв. ,тия пари дето ги търкаляте са безбожни :) http://www.lesibg.com/product.php?ProductID=93
Те го те линка, ама дека го тоя дето разбира :? Както вече писах аз съм ползвал услуги на такива фирми като съм стигнал до 35 лв. за брой дистанционно за 20 бройки. Иначе Владо е дал линк за цени, питай за монтаж дали правят и колко вземат. После може да помислите да смените само старата платка с предложения комплект от линка и вероятно пак ще ви излезе по евтино отколкото да плащате по 60 лв. за ново ДУ.
Аз лично попаднах в такава схема. След като вече имах контакти с фирми за 35-40 лв. за брой ДУ в блока на сина се закачили за нЕкакви дето им взели по 65 лв. за брой. И така платих ги, после почнаха проблемите с отхвърляне на ДУ. Тези системи със скачащия код излъчват два кода. Първият е постоянен и това е името на ДУ. Втория е число обработено с алгоритъм (шифър). Този алгоритъм може да се презаписва в чиповете. Може ама трябва да го имаш пък и да можеш да го запишеш в чипа.
Вашата стара платка е система с постоянен код и ремонта на платката е възможен, но уви нЕма кой да го изпълни.
И да постна още нЕкоя снимка.
Прикачен файл:
Resize of PB280451.JPG
Прикачен файл:
Resize of PB280457.JPG
Прикачен файл:
Resize of PB280458.JPG
А ето и ориджинал на НОВОФЕРМ
Прикачен файл:
DSC00752.JPG
Прикачен файл:
DSC00751.JPG
И един въпрос; В оригинала на НОВОФЕРМ има кварцов резонатор (кристал) но няма променлив кондензатор :? В снимката на lyubohar има и кристал и кондензатор, а в по горната снимка на платката с оскъден брой елементи има само променлив кондензатор...... та за кво служи променливия кондензатор в икономичната платка :?
edesign - специалист
В оригинала на НОВОФЕРМ има повече елементи за по-качествена работа. Тези дистанционни трябва да са сертифицирани за ЕУ. Самата сертификация е сложен процес, минават се много изпитания. Затова веднага ще познаете "легалния" продукт като разгледате платките. В БГ никой не следи за тези изисквания (поне не на практика) затова тук се използват яко ментета и боклуци от източна Азия.
Както бях писал по-горе и аз мога да ви продам дистанционни по 20тина лева (пак на 433,92Mhz, пак с чипа HCS301) обаче няма как да ги ползвате, защото трябва някой да запише кода за декодиране в приемника.
kozl - майстор
Така де а сега се търси този "някой", който да има алгоритъма (крипта) записан в приемника и да може да го запише в чипа на ДУ (излъчвателите) и после да "обучи" приемника да запамети допълнителните ДУ и на каква цена да стане това?
Аджеба сега се питам ако си закупя комплект приемник с 20-тина ДУ и ако после ми потрябват още ДУ, как ще си поръчам още :?
Да не би тези ДУ по 15-20 лв да са една серия записани с един и същи алгоритъм и тогава каква ли е файдата от скачащия код :? , но пък всичко е уневерсално и платката на приемника и ДУ, купуваш, обучаваш и ползваш.
edesign - специалист
сега накратко - всяко дистанционно има ключ. Това е доста дъълго число то е в основата на скачащият код. Този ключ трябва да бъде записан и в приемника, за да може да декодира. Самият ключ в нормални условия никога няма да бъде излъчен от предавателя.
Но всяко дистанционно има и сериен номер - това е доста по-малко число от ключа. Да речем 16 битово число или 65536. Това означава, че с един код може да има 65536 дистанционни. Т.е. този гараж може да има толкова потребители.

Файдата от скачащият код е, че приемника и предавателя имат този ключ (записва се вътре в чиповете при производство), който в чист вид обикновен потребител е 99% невъзможно да прочете с каквито и да било програматори и следователно никой няма да се набърка в системата приемник и предавател.
kozl - майстор
И какви са ненормалните условия за да се излъчи този ключ. И дали това което наричаш ключ не е това за което аз ползвам думите алгоритъм или криптиране.
Не е ли серийния номер това число което се записва в паметта на приемника при "обучението", а се излъчва всеки път при натискане на бутона на ДУ?
edesign - специалист
значи при предаване се излъчват определен брой битове (повече от 60).
Част от информацията е криптирана. Т.е. вземат се определен брой битове и се декодират със скриптиращият алгоритъм (в википедията може да се прочете обаче си е патентован и не може да се получи лесно като информация). За да се декодира се използва този ключ. Това число е записано вътре в приемника и предавателя и чрез него се проверява дали криптираната информация е вярна.
Самият ключ никога не се излъчва от предавателя. Има например възможност при натискане на комбинация от бутони да се предаде Seed. Но тук е доста дълго и широко за обяснение. Има няколко режима на обучение на приемника.

Друга част от информацията не е криптирана. Това е серийният номер, който се предава в чист вид и няколко бита, които предават бутоните. Повечето чипове поддържат 4 бутона и един бит за статуса на батерията на дистанционното.

Значи приемника декодира криптираната част и ако е вярна то след това гледа дали този сериен номер е запаметен и ако е запаметен (приемника обучен) чак тогава се проверява за натиснат бутон и се изпълнява команда.

Продавачът ви трябва да знае с какъв ключ е вашият приемник (записва си серийният номер на приемника на етикет или по някакъв друг начин) и след това знае какви дистанционни да продаде.

Това между другото е единственият начин да се напаснем. Приемникът няма как да го програмирате. Защото в него е и цялата програма (алгоритъм) за управление на вратата и за четене на дистанционни.
По- лесно е да се препрограмират предавателите. Ако има някакъв етикет на приемника, където е написан ключа или някъде другаде във фактурата за покупка, гаранционният лист и т.н., то може да ми го кажете този код и да ви програмирам дистанционни с него. Обаче ако никъде го нямате записан просто забравете да го "хакнете" :)
puh4 - специалист
Намерих платка BFT с ключета, само няма къде да я пробвам дали бачка.
Имаш лично
checho_85 - специалист
Здравейте,

може ли някой да ми помогне да си намеря какво дистанционно ми трябва да си направя дубликат на моето. По възможност искам да си го взема от ebay за да е на някаква нормална цена, че платих 40 лв за това.

Забележка, трябва ми пак с 4 бутона. Сам мога да си го обуча, става лесно като се натисне едно бутонче в приемника и после бутона на дистанционното.

Ето дистанционното как изглежда: https://photos.app.goo.gl/WMGjQLglc8yo8bs52
Ето приемника: https://photos.app.goo.gl/PT8iMnwMQe5TAte32

Благодаря предварително.
hidrazin - майстор
Първо трябва да разбереш на каква честота работят - демек да я измериш...
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Дистанционно за гараж." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: